Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Даниленко.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
735.74 Кб
Скачать

3.2 Характеристика основних методів забезпечення ефективності функціонування логістичної системи підприємства

Прийняття оптимальних рішень в екологічно орієнтованому логістичному управлінні виробництвом вимагає ідентифікації екологічних витрат підприємства, а також розроблення методичних підходів до їх оцінки та контролю.

Розглядаючи екологічні витрати підприємства можна умовно виділити дві принципово різні (альтернативні) складові – витрати на попередження забруднення (безпосередньо витрати, пов’язані зі здійсненням заходів з охорони НПС) та витрати, пов’язані з компенсацією чи ліквідацією наслідків забруднення, тобто економічний збиток від порушення компонентів навколишнього природного середовища.

Таким чином, екологічна складова логістичних витрат компанії – це сукупність витрат, які пов’язані зі здійсненням природоохоронної діяльності та компенсацією (ліквідацією) наслідків забруднення компонентів навколишнього природного середовища, що сприймаються безпосередньо підприємством-забруднювачем НПС.

У розрізі екологічної логістики компанії необхідно:

- реалізувати принципи, програми та методи, спрямовані на охорону навколишнього середовища, у всіх сферах діяльності як невід'ємних елементів управління з усіма притаманними їм функціями;

- при розробці та експлуатації устаткування, і при веденні діяльності враховувати необхідність ефективного використання матеріалів та електроенергії, дбайливого ставлення до ресурсів, мінімізації несприятливого впливу на навколишнє середовище і скорочення відходів, а також необхідність використання безпечних способів утилізації;

- поважати і дотримуватися діючих на місцевих ринках законів і правил в галузі охорони навколишнього середовища;

- застосовувати внутрішні стандарти компанії з урахуванням місцевих умов у тих регіонах, де в даний час відсутня спеціальне природоохоронне законодавство;

- удосконалювати заходи по охороні навколишнього середовища, необхідність яких викликана діяльністю компанії;

- надавати інформаційне забезпечення та організовувати навчання з метою роз'яснення зобов'язань та діяльності компанії з охорони навколишнього середовища, як серед своїх співробітників, так і за межами компанії;

- підтримувати професійні об'єднання, такі як Міжнародна торговельна палата, в їх роботі, пов'язаній з охороною навколишнього середовища, а також в їх зусиллях по розробці директив з питань управління охороною навколишнього середовища;

- ставити природоохоронні завдання, відстежувати хід їх виконання, перевіряти результати і визначати подальші дії. Ця робота забезпечить постійне поліпшення екологічних показників у всьому ланцюжку - від виробництва і закупівлі сировини до виготовлення, пакування та збуту продукції аж до її надходження до кінцевого споживача.

3.3. Впровадження принципів екологічної логістики в ТОВ «Звірятко»

Як вже зазначалося, компанія Nestle Purina Pet Care займає друге місце на ринку кормів для домашніх тварин. Однією з причин цього є занадто високий показник логістичних витрат (близько 40%).

Розглянемо впровадження принципів екологічної логістики на прикладі зменшення розмірів стандартної упаковки для корму. При цьому вага корму не зменшується. Розміри зменшують за рахунок порожнього простору в упаковці. Упаковка менших розмірів дозволяє економити на пакувальних матеріалах та на енергії, необхідної для її виготовлення. З меншою упаковкою можна загрузити більше пачок з кормом в автомобіль. А значить необхідно здійснити менше їздок для перевезення всієї партії вантажу. Зменшення їздок зменшує викиди вуглекислого газу. Застосування цього підходу серед інших можливих є пріоритетним, адже не вимагає залучення додаткових коштів для впровадження системи.

Необхідно доставити 5 тон корму в стандартній упаковці, вагою 400 грам на склад. Розміри оновленої стандартної упаковки – 14,5х14,5х3,5 см. Обраний транспортний засіб – євро фура, розміром 13,6х2,45х2,45 м, об’ємом 82м3. При перевезенні використовуємо європалети, розміром 1200х800х145 мм. Коробки з кормом будуть упаковані в окремі коробки по 10 штук, розміром 200х300х250 мм. Розрахуємо, скільки коробок вміщується на одну палету.

800/200=4

1200/300=4

4*4=16

На одну палету стає 16 коробок із кормом.

Висота фури – 2500 мм, коробки – 145мм, а піддона – 145 мм. Будемо ставити коробки в 4 ряди на один піддон. Звідси висота дорівнює 145+145*4=725 мм. Висота фури дозволяє розмістити ще один такий піддон в третій ряд. Кількість палет, що вміщуються в фуру – 33, і відповідно 99 в три ряди. Отже, 99*64=6336 коробок із кормом можна перевезти за одну їздку в євро фурі. А це 2534,4 кг.

5000/2534,4=2

Для перевезення всієї необхідної кількості необхідно здійснити 2 їздки.

Провівши необхідні розрахунки бачимо, що кількість їздок зменшилася з трьох до двох, що є високим показником ефективності впровадження даного методу зменшення логістичних витрат.