Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Даниленко.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
735.74 Кб
Скачать

1.2 Екологічні аспекти у контексті логістики

Ряд авторів у своїх роботах наголошують на взаємозв’язку екологічних аспектів та логістики, а також використовують термін «екологічна логістика», чітко не визначаючи його, але вкладаючи в дане поняття певний зміст.

Логістика розглядається як інструмент екологічного менеджменту, спрямований на виявлення екодеструктивних факторів логістичної діяльності, які мають бути ідентифіковані та усунені

У дослідженнях Т. М. Скоробогатової еколого-соціальні характеристики логістики розглядаються в якості структурних елементів логістичних систем – шляхом виділення екологічної логістичної підсистеми (нарівні із транспортною, складською, виробничою та ін.), основною функцією якої є розміщення й утилізація відходів.

Основними об'єктами екологічно орієнтованого логістичного управління є матеріальні, інформаційні й фінансові потоки за головного значення матеріального. При цьому, залежно від специфіки виробничо-господарських процесів, в якості об’єктів логістичного управління можуть бути виділені й інші потокові процеси, зокрема, сервісний потік. Потік послуг може виступати як у матеріальній (упредметненій) формі, так і у формі інформації, трудових витрат.

Підсумовуючи вищевикладене, пропонуємо екологічно орієнтоване логістичне управління (ЕОЛУ) розглядати як управлінську діяльність, що передбачає врахування екологічних чинників на всіх етапах планування, організації, контролю й регулювання руху матеріальних, інформаційних і фінансових потоків у просторі й часі від джерела їх виникнення до кінцевого споживача на основі концепції логістики.

Метою екологічно орієнтованого логістичного управління є отримання інтегрального еколого-економічного ефекту як результату оптимізації потокових процесів у виробничій логістичній системі.

Досягнення мети екологічно орієнтованого логістичного управління зумовлює необхідність вивчення та аналізу основних принципів логістичного управління у взаємозв’язку з принципами раціонального природокористування та охорони навколишнього природного середовища.

Основним принципом ефективного екологічно орієнтованого логістичного управління є становлення його як пронизуючої функції, що охоплює у формі

Процеси природокористування на рівні підприємства можна розглядати з точки зору чотирьох взаємозв’язаних аспектів:

  1. споживання природних ресурсів;

  2. відтворення природних ресурсів;

  3. розміщення відходів виробництва у навколишньому природному середовищі;

  4. охорона навколишнього природного середовища від забруднень.

Вони визначають цілі та завдання діяльності підприємства як природокористувача, які, щонайменше, можна визначити як забезпечення екологічних норм за мінімальних витрат шляхом зниження рівня споживання природних ресурсів та зменшення кількості відходів (їх агресивності), що розміщуються в навколишньому природному середовищі.

Принципи екологічно орієнтованого логістичного управління промисловим виробництвом можна сформулювати таким чином:

  1. становлення екологічно орієнтованого логістичного управління як інтегрованої функції управління сукупним матеріальним потоком, який об’єднує всі етапи виробничого-господарської діяльності від постачання сировини до розміщення відходів виробництва і споживання;

  2. орієнтація на утримання високих конкурентних позицій на ринку за рахунок екологічно відповідальної поведінки;

  3. інформаційне забезпечення процесів екологічно орієнтованого логістичного управління на основі використання сучасних інформаційних комп’ютерних технологій, зокрема, у сфері охорони НПС;

  4. формування ефективної системи екологічно орієнтованого логістичного управління промисловим виробництвом із розробленням відповідних методів та інструментів управління;

  5. вироблення оптимальних рішень в управлінні виробничою логістичною системою на основі оцінки екологічних витрат підприємства у складі загальних логістичних витрат;

  6. забезпечення адаптивності логістичної системи до змінних умов зовнішнього середовища;

  7. вдосконалення корпоративної екологічної культури, що передбачає розробку відповідних положень (правил поведінки) на корпоративному рівні, які ґрунтуються на ціннісному ставленні до природного середовища, а також навчання персоналу.

Вказані принципи становлять методологічну основу екологічно орієнтованого логістичного управління промисловим виробництвом. Їх реалізація додатково актуалізує: проблеми розробки методичного інструментарію прийняття екологічно орієнтованих рішень в логістичному управлінні матеріальними, фінансовими та інформаційними потоками на промисловому підприємстві; проблеми розробки організаційно-економічних засад екологічно орієнтованого логістичного управління промисловим виробництвом; питання, пов’язані з практичною реалізацією визначених принципів в управлінні промисловим підприємством.