Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Даниленко.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
735.74 Кб
Скачать

1.3 Висновки до розділу 1

Розглянувши теоретичні аспекти еколого орієнтованого логістичного управління промисловим підприємством, можна зробити такі висновки:

1. Промисловий комплекс є основою економіки. Разом з тим, існує ціла низка еколого-економічних проблем розвитку промислового сектору, що у сучасних умовах трансформації конкурентних відносин стають перешкодою на шляху формування конкурентоспроможної високоефективної економічної системи. Серед таких проблем особливо загрозливими є висока ресурсо- та відходоємність виробничих процесів. Їх розв’язання пов’язується з реалізацією процесів екологізації.

2. Аналіз наукових точок зору щодо сутності та змісту процесів екологізації дозволив зробити висновок, що вирішення еколого-економічних проблем промисловості розглядається у контексті удосконалення просторово-часової організації та оптимізації сукупного ресурсно-матеріального потоку в циклі «видобуток сировини – виробництво – споживання – утилізація». При цьому особливого значення набуває розвиток кооперативних зв’язків між суб’єктами господарювання у процесі створення додаткової вартості, а також удосконалення принципів, систем та механізмів управління господарськими системами на основі інтеграції екологічних чинників під час прийняття економічних рішень.

3. На основі аналізу концепцій екологічного менеджменту та еколого-економічного управління зроблено висновок, що необхідними умовами реалізації їх принципів в умовах промислового виробництва є відповідність загальної системи управління підприємством ринковому характеру виробничих відносин та її здатність забезпечити інтеграцію окремих функцій управління, напрямів та сфер діяльності.

4. Запропоновано більш точне трактування поняття «екологічно орієнтоване логістичне управління» як управлінської діяльності, що передбачає врахування екологічних чинників на всіх етапах планування, організації, контролю й регулювання руху матеріальних, інформаційних і фінансових потоків у просторі й часі, від джерела їх виникнення до кінцевого споживача на основі концепції логістики.

5. Встановлено, що цілі природоохоронної та інших підсистем виробничої логістичної системи характеризуються низкою протиріч. Їх розв’язання пов’язано з формуванням системи екологічно орієнтованого логістичного управління промисловим виробництвом та оцінкою екологічних витрат підприємства у складі загальних логістичних витрат, що забезпечить оптимізацію потокових процесів на еколого-економічних засадах.

Розділ 2. АНАЛІЗ ДІЯЛЬНОСТІ ТОВ «ЗВІРЯТКО»

2.1 Маркетинговий аналіз діяльності компанії тов «Звірятко»

Компанія Nestle Purina PetCare (Нестле Пуріна Петкер) є лідером в галузі виробництва продуктів для домашніх тварин, призначених для поліпшення якості життя собак і кішок за допомогою високоякісного харчування та турботи.

Компанія Nestle почала розвиток бізнесу кормів для домашніх тварин в 1985 році з купівлі компанії Carnation і бренду Friskies, після чого зміцнила свої позиції в Європі, придбавши компанію Spillers Pet Foods в 1998 році і Ralston-Purina в 2001 році.

Результатом злиття Ralston Purina і Friskies Pet Care в грудні 2001 року стало створення компанії Nestle Purina PetCare.

Головний офіс Nestle Purina, що координує діяльність підрозділів компанії в різних країнах світу, розташований на території США, в Сент-Луїсі (штат Міссурі).

Підрозділи Nestle Purina PetCare знаходяться в різних частинах світу, виробничі підприємства компанії функціонують в Північній і Південній Америці, в Європі, Азії, Африці, в Австралії та Океанії.

У США і Європі фахівці Nestle Purina PetCare розробляють нові концепції в галузі харчування домашніх тварин, створюють якісні корми, необхідні для здорового життя кішок і собак.

Основними принципами компанії є підвищення відповідальності у поводженні з тваринами, участь у громадській діяльності і допомога у встановленні міцних зв'язків між тваринами та їх власниками.

Провідні позиції компанії в галузі виробництва кормів і догляду за домашніми тваринами забезпечують бренди Purina Veterinary Diets, Pro Plan, Purina One, Friskies, Darling, Gourmet, Dog Chow, Cat Chow; високоякісні наповнювачі для туалетів під марками Darling і Friskies.

Провідними гравцями ринку кормів для котів і собак є транснаціональні компанії.

Лідерами вітчизняного ринку кормів для тварин є Mars та Nestle Purina PetCare. Сукупна частка на ринку цих компаній становить 75-80% (рис.2.1). Mars та Nestle Purina PetCare нарощують виробництво, підсилюють присутність в різних цінових сегментах ринку, розробляють і виводять на ринок нові продукти з різними характеристиками і додатковими перевагами.

Частину ринку ділять між собою інші українські та зарубіжні компанії. З вітчизняних виробників найбільш відомим є Кормотех. Компанія виготовляє корми для різних сегментів ринку та в різних цінових категоріях.

Датська компанія Aller Petfood займає особливу нішу в якості виробника, приймаючи замовлення на виробництво продукції в оптових, роздрібних компаній. У 2008 році компанія вивела свій продукт і, ймовірно, продовжить розвивати свої торговельні марки на ринку.

Рисунок 2.1 - Частка компаній на ринку

Компанія Mars. Компанія Mars, Incorporated - приватна сімейна компанія. До складу корпорації входять шість бізнес-підрозділів – «Шоколад», «Корми для домашніх тварин», «Продукти харчування», «Напої», «Науковий підрозділ Сімбіосайенс» і «Ріглі Жувальна гумка». Штаб-квартира розташовується в м. Маклін, Вірджинія. Корпорація представлена в 71 країні світу, в ній працює більше 65 000 співробітників. Щорічний оборот - понад 30 млрд.дол. З 2002 року компанії належить Royal Canin, хоча компанія зберегла себе як самостійний бренд і підприємство.

Компанія «Кормотех». Компанія «Кормотех» – перший український виробник сухих екструдованих та вологих кормів для домашніх тварин. У 2004 році було створено перші українські бренди «Клуб 4 Лапи», «Гав», «Мяу». Компанія належить до трійки лідерів українського ринку кормів для котів та собак. Має 2 високотехнологічні заводи на території України, що виготовляють сухі та вологі корми для котів та собак.

Компанія Aller Petfood. Початок виробництва кормів для домашніх тварин датується 1979 роком. До 2009р. в складі Aller Mølle Group чітко виділилися два напрямки: одне зі спеціалізацією на кормі для домашніх тварин, а друге - Aller Mølle, що випускало комбікорми для датського ринку. Однак зміни на датському агропромисловому ринку викликали радикальне падіння попиту на комбікорми. В результаті компанією Povl Bylling Ap S було прийнято рішення продати Aller Mølle і зосередити всі сили і ресурси на виробництві кормів для домашніх тварин в Aller Petfood. На сьогоднішній день Aller Petfood - складова частина холдингової компанії Povl Bylling Ap S, що володіє трьома власними фабриками - однієї в Данії і двома в Росії. Компанія є лідером у виробництві кормів під ВТМ (власними торговими марками).

Для аналізу діяльності компанії необхідно зробити сегментацію ринку.

Корми поділяють на сухі - близько 80% продажів (в т.ч. 55% - для кішок, 25% - для собак) і вологі (консерви) - 20%. У розрізі цінових сегментів український ринок формують на 75-80% корм класу економстандарт і на 20-25% - преміум-класу з тенденцією збільшення частки преміальних продуктів. Різниця в ціні між сегментами дуже істотна: «стандарт» дорожче, ніж «економ», на 40-65%, а «преміум» дорожче, ніж «стандарт», на 160-190%. В Україні домінує економклас.

Однак якщо покупці і вибирають преміальні або стандартні продукти, то звертають увагу не тільки на бренд, а й на те, щоб корм підходив саме їх вихованцеві. Тобто з'являється деяка сегментація ринку: дієтичні корми, лікувальні, для цуценят, кошенят і старих тварин.

Асортимент компанії Nestle Purina представлений у різних сегментах ринку. Так, в сегменті економ класу компанія найкраще представлена кормом Darling для собак і Friskies для котів. Корму преміум-класу ProPlan належить 10% ринку дорогих кормів. Корми Gourmet та Purina Veterinary Diet найкраще представляють компанію в «стандарті».

Для аналізу діяльності компанії необхідно визначити частку ринку за останні три роки (табл. 2.1, рис.2.2).

Таблиця 2.1 - Ринкова частка компаній за 2009-2011 рр

Назва компанії

Частка ринку, %

2009

2010

2011

Mars Inc

57

57,6

57,8

Nestle Purina

25

25,5

25,9

Кормотех

9,5

9,7

9,9

Aller Petfood

4,3

4,8

4,6

Інші

4,2

2,4

1,8

Аналізуючи дані таблиці бачимо, що частка ринку компанії Nestle Purina з кожним роком зростає, загалом на 0,9% у період з 2009 до 2011 рр. Проте беззаперечним лідером все ще залишається Mars, займаючи 57,8% ринку. Щоб підвищити частку на ринку компанії Nestle Purina слід зосередити більше уваги на рекламі та на зменшенні логістичних витрат. Незначне зростання спостерігається і в компанії Кормотех (з 9,5% до 9,9%). Компанія Aller Petfood мала підвищення ринкової частки на 0,5% у 2010 році, але не втримала її і вже у 2011 знизила на 0,2%. Інші компанії мають тенденцію до зменшення своєї частки на ринку (рис. 2.2).

а )

б )

в)

Рисунок 2.2 - Частка ринку: а) 2009 рік; б) 2010 рік; в) 2011 рік.

Конкурентоспроможність підприємства - це відносна характеристика, яка відображає відмінності у розвитку даного підприємства від розвитку конкурентнів за ступенем задоволення своїми товарами потреб людей і по ефективності виробничої діяльності. Конкурентоспроможність підприємства характеризує можливості і динаміку її пристосування до умов ринкової конкуренції (табл.2.2).

Таблиця 2.2 - Обсяг реалізації продукції компаній за 2009-2011 рр.

Назва компанії

Обсяги реалізації, тис.грн.

Відхилення

2009

2010

2011

2010 до 2009

2011 до 2010

тис. грн

%

тис. грн

%

Mars Inc

15300

15400

15550

100

0,7

150

0,97

Nestle Purina

6980

7120

7280

140

2

160

2,3

Кормотех

960

1050

1150

90

9,4

100

9,5

Aller Petfood

430

490

463

60

14

-27

-5,5

Дані, наведені в таблиці, свідчать про збільшення обсягів реалізації компанії Mars на 250 тис.грн. у період з 2009 до 2011 рр. Компанія залишається лідером серед конкурентів. Обсяги реалізації Nestle Purina також зросли у цей період з 6980 до 7280 тис.грн., тобто на 4,3%. Видиме підвищення має Кормотех, підвищивши показник на 18,9%. Компанія успішно розвивається і має можливість конкурувати з лідерами. Компанія Aller Petfood мала підвищення обсягів виробництва у 2010 році з 430 до 490 тис.грн., але знизила їх у 2011 році на 5,5%.

Результатом спільного проведення аналізу АВС і XYZ є виділення ключових, найбільш важливих джерел прибутковості бізнесу і встановлення на цій основі пріоритетів для управління асортиментом.

Для проведення ABC-аналізу визначаємо обсяг реалізації продукції та частки від загальної реалізації (табл. 2.3).

Таблиця 2.3 - Обсяг реалізації продукції та частка від загальної реалізації

Назва

Обсяг реалізації, тис.грн.

Частка від загальної реалізації, %

1

Friskies

1750

24,04

2

Dog Show

434

5,96

3

Cat Show

1300

17,86

4

Puppy Show

50

0,69

5

Kitten Show

320

4,40

6

Purina One

50

0,69

7

Purina Veterinary Diet

30

0,41

8

Purina Fit and Trim

560

7,69

9

Purina Second Nature

24

0,33

10

Purina Beneful

550

7,55

11

Pro Plan

2050

28,16

12

Fancy Feast

162

2,23

 

Разом

7280

100

Далі розподіляємо частки від загальної реалізації у порядку спадання, визначаємо частку нарощуючим підсумком та робимо розподіл продукції по групам (табл. 2.4).

Таблиця 2.4 - Розподіл показників у порядку спадання та визначення груп

Назва

Обсяг реалізації, тис.грн.

Частка від загальної реалізації, %

 Частка нарощуючим підсумком, %

Група

11

Pro Plan

2050

28,16

28,16

A

1

Friskies

1750

24,04

52,20

A

3

Cat Show

1300

17,86

70,05

A

8

Purina Fit and Trim

560

7,69

77,75

В

10

Purina Beneful

550

7,55

85,30

B

2

Dog Show

434

5,96

91,26

B

5

Kitten Show

320

4,40

95,66

В

12

Fancy Feast

162

2,23

97,88

С

6

Purina One

50

0,69

98,57

С

4

Puppy Show

50

0,69

99,26

C

7

Purina Veterinary Diet

30

0,41

99,67

C

9

Purina Second Nature

24

0,33

100

C

 

Разом

7280

100

 

 

Для проведення XYZ-аналізу визначаємо обсяги реалізації за кварталами (табл. 2.5).

Таблиця 2.5 - Обсяг реалізації продукції за кварталами

Назва

Обсяг реалізації, тис.грн.

За рік

За квартал

1

2

3

4

1

Friskies

1750

450

450

425

425

2

Dog Show

434

120

100

80

134

3

Cat Show

1300

325

330

320

325

4

Puppy Show

50

5

15

10

20

5

Kitten Show

320

20

70

200

30

6

Purina One

50

15

15

10

10

7

Purina Veterinary Diet

30

8

9

6

7

8

Purina Fit and Trim

560

150

120

130

160

9

Purina Second Nature

24

6

5

6

7

10

Purina Beneful

550

120

80

200

150

11

Pro Plan

2050

500

600

550

400

12

Fancy Feast

162

40

50

35

37

Разом

7280

Визначаємо середнє значення та коефіцієнт варіації по кожному найменуванню (табл. 2.6).

Таблиця 2.6 – Середнє значення та коефіцієнт варіації

Назва

Обсяг реалізації, тис.грн.

Середнє значення

Коефіцієнт варіації

За рік

За квартал

1

2

3

4

1

Friskies

1750

450

450

425

425

437,5

2,86

2

Dog Show

434

120

100

80

134

108,5

18,82

3

Cat Show

1300

325

330

320

325

325

1,09

4

Puppy Show

50

5

15

10

20

12,5

44,72

5

Kitten Show

320

20

70

200

30

80

89,70

6

Purina One

50

15

15

10

10

12,5

20,00

7

Purina Veterinary Diet

30

8

9

6

7

7,5

14,91

8

Purina Fit and Trim

560

150

120

130

160

140

11,29

9

Purina Second Nature

24

6

5

6

7

6

11,79

10

Purina Beneful

550

120

80

200

150

137,5

31,86

11

Pro Plan

2050

500

600

550

400

512,5

14,43

12

Fancy Feast

162

40

50

35

37

40,5

14,24

Розміщуємо коефіцієнти варіації у порядку зростання та робимо розподіл по групам (табл. 2.7).

Таблиця 2.7 - Коефіцієнт варіації у порядку зростання та визначення груп

Назва

Обсяг реалізації, тис.грн.

Коефіцієнт варіації

Група

За рік

За квартал

1

2

3

4

3

Cat Show

1300

325

330

320

325

1,09

X

1

Friskies

1750

450

450

425

425

2,86

X

8

Purina Fit and Trim

560

150

120

130

160

11,29

Y

9

Purina Second Nature

24

6

5

6

7

11,79

Y

12

Fancy Feast

162

40

50

35

37

14,24

Y

11

Pro Plan

2050

500

600

550

400

14,43

Y

7

Purina Veterinary Diet

30

8

9

6

7

14,91

Y

2

Dog Show

434

120

100

80

134

18,82

Y

6

Purina One

50

15

15

10

10

20

Y

10

Purina Beneful

550

120

80

200

150

31,86

Z

4

Puppy Show

50

5

15

10

20

44,72

Z

5

Kitten Show

320

20

70

200

30

89,7

Z

Поєднуємо значення груп, отриманих у попередніх розрахунках (табл. 2.8, 2.9).

Таблиця 2.8 - Об’єднання результатів ABC та XYZ аналізів

Назва

Група ABC

Група XYZ

Група ABC/XYZ

1

Friskies

A

X

AX

2

Dog Show

B

Y

BX

3

Cat Show

A

X

AX

4

Puppy Show

C

Z

CZ

5

Kitten Show

B

Z

BZ

6

Purina One

C

Y

CY

7

Purina Veterinary Diet

C

Y

CY

8

Purina Fit and Trim

B

Y

BY

9

Purina Second Nature

C

Y

CY

10

Purina Beneful

B

Z

BZ

11

Pro Plan

A

Y

AY

12

Fancy Feast

C

Y

CY

Таблиця 2.9 - Розподіл продукції по групам

A

B

C

X

1, 3

2

Y

11

8

6, 7, 9, 12

Z

5, 10

4

Аналізуючи результати, бачимо, що корм Friskies та Cat Show потрапили в категорію AX – їх відмінною рисою є високий товарооборот та стабільний попит. Товар, що потрапив у категорію BX – це Dog Show. Він також має стабільний попит і приносить не малий прибуток компанії. Товари AX та BX повинні завжди бути на складі, але не потрібно створювати надмірний страховий запас. Попит на товари даних груп стабільний і добре прогнозується. Товари груп AY та BY(Pro Plan, Purina Fit and Trim) при високому товарообороті мають недостатню стабільність споживання, і, як наслідок, щоб забезпечити їх постійну наявність, треба збільшити страховий запас. По товарам групи CY (Purina One, Purina Veterinary Diet, Purina Second Nature, Fancy Feast) можна використовувати систему замовлень з постійною сумою (об’ємом) замовлення, але при цьому формувати страховий запас, виходячи з наявних у компанії фінансових можливостей. Товари групи BZ

(Kitten show, Purina Beneful) при досить високому товарообороті виділяються низькою прогнозованістю попиту. Спроба забезпечити гарантовану наявність цих товарів лише за рахунок надлишкового страхового запасу призведе до того, що середній товарний запас компанії значно зросте. По цій групі слід переглянути систему замовлень. В групу товарів CZ потрапив товар, що не має постійного попиту (Puppy Show). Його слід ретельно і часто контролювати, адже саме через такі товари найчастіше виникають неліквідні запаси, через які компанія несе збитки.

В Україні близько 35% домогосподарств мають домашніх кішок (6,3 млн. тварин) і 18% собак (3,2 млн. тварин). Частки домогосподарств з акваріумними рибками та птахами приблизно рівні 10%, а з ховрашками – 4%. Інші види зустрічаються приблизно в 1% домогосподарств (рис. 2.3).

Частка покупців готових кормів для домашніх тварин (купують хоча б раз на місяць) становить 80% від усіх домогосподарств-власників тварин.

Найбільше покупців кормів серед власників птахів - 90% і риб - 84% від числа досліджених домогосподарств. Для кішок купують готовий корм 77%, для собак - 59%, для дрібних тварин, гризунів - 52%.

Рисунок 2.3 - Розподіл по видам домашніх тварин серед домогосподарств за 2009-2011 роки

В Україні існують свої стереотипи в годівлі тварин. Власники кішок швидко переходять на готові корми, так як для кішок завжди намагалися готувати щось окремо. Собак же звичайно годували тим же, що їсть господар. Стереотипи стосовно годування собак змінюються значно повільніше.

Нових покупців кормів, за рахунок яких росте ринок, можна розділити на дві групи:

  • все більше людей, які давно мають домашніх тварин, поступово переходять на готові корми;

  • нові власники тварин, які купили їх недавно, спочатку налаштовані на готові корми. У них немає досвіду готування кормів для тварин, і вони не хочуть його мати.

Серед власників собак частка покупців сухого корму становить 48%, консервів - 21%. Попит на сухі корми, традиційно високий у холодну пору (у 1-му і 4-му кварталах), у весняно-літній період дещо знижується, у той час як вологі корми, навпаки, є найбільшим саме в теплу пору року.

Сухі корми для кішок з більшою або меншою регулярністю купляють 64% власників цих тварин. Ще 41% купляють консерви.

Існує дві можливі концепції, що впливають на вибір корму для своїх вихованців:

  • раціональна;

  • емоційна.

При раціональному підході господар розглядає корм, як джерело поживних речовин, вітамінів і мінералів для тварини. Основними параметрами оцінки виступають якість (склад) і ціна.

Емоційний підхід до вибору корму спостерігається, коли господар вважає годування джерелом задоволення для вихованця, формою спілкування з ним і можливістю домогтися розташування тварини. Вихованець сприймається як повноправний член сім'ї і часто наділяється людськими якостями.

Дослідники говорять, що раціональність більшою мірою характеризує власників собак, а емоційний підхід частіше спостерігається у власників кішок.

Це зумовлено, по-перше, істотним відмінністю в обсязі їжі, необхідним для кішки і собаки.

Друга причина полягає в тому, що взаємини господарів з кішками і собаками будуються по-різному.

Основними критеріями для власників тварин при виборі марок корми для кішок є: «прийняття» корму вихованцем; цінова привабливість і живильні властивості корму, заявлені виробником.

При виборі корму господарі також враховують:

  • поради знайомих власників, заводчиків, ветеринарів;

  • популярність і репутацію марки;

  • наявність корму в торгових точках;

  • широту асортименту, різноманітність смаків усередині марки, можливість вибору різної ємності та упаковки;

  • зовнішню привабливість корму для самого господаря - колір і форма шматочків.

Господарі кішок і собак мають різні переваги, що стосуються виду та обсягу упаковки. Найбільш затребувана фасовка:

  • сухих кормів для кішок: 1,5-2,5 кг;

  • сухих кормів для собак: від 3 до 15 кг (обсяг залежить від породи);

  • вологих корми для кішок: 100 - 400 грамів;

  • вологих корму для собак: 200-850 грамів (обсяг залежить від породи).

У випадку, коли покупець ще тільки підбирає марку для вихованця, вибір обирає більш дрібну фасовку - від 250 грамів до 1,5 кг.

Найпопулярнішими марками кормів для собак є корми виробництва:

  • Mars: Chappi, Pedigree, Royal Canin;

  • Nestle Purina: Pro Plan, Dog Show.

Найпопулярніші марки кормів для кішок є корми виробництва:

  • Mars: Whiskas, Kitekat, Royal Canin;

  • Nestle Purina: Friskies, Pro Plan, Cat Show.

Вплив кризи на споживчу активність. В 2009 році 80% опитаних власників домашніх тварин не зменшили витрати на товари та послуги для тварин і не планували їх скорочувати.

Близько 17% висловили готовність перейти на більш економічні корми, якщо їхня особиста економічна ситуація стане зовсім важкою. У той же час багато опитаних відзначили, що швидше заощадять на собі, чим позбавлять чогось звичного своїх улюбленців.

SWOT-аналіз — аналіз в стратегічному плануванні, що полягає в розділенні чинників і явищ на чотири категорії (табл. 2.10):

  1. сильних (Strengths)

  2. і слабких (Weaknesses) сторін проекту,

  3. можливостей (Opportunities), що відкриваються при його реалізації,

  4. та небезпек (Threats), пов'язаних з його здійсненням.

Таблиця 2.10- SWOT-аналіз підприємства

Сильні сторони - Strengths

Слабкості – Weaknesses

Транснаціональна компанія, що розташована більш ніж у 100 країнах світу.

Бренд: Nestle Purinа має дуже відомі бренди, такі як Friskies та Purina.

Пошук і розвиток: великий акцент робиться на інноваціях.

Якість є головним елементом при виробництві продукції.

Низька ціна.

Висока частка ринку.

Зрілі ринки: при виході на зрілі ринки може зустріти жорстку конкуренцію.

Досить високі логістичні витрати.

Велика диверсифікація бізнесу унеможливлює охоплення всіх елементів кожного бізнесу.

Моожливості - Opportunities

Загрози - Threats

Стимулювання роздрібної торгівлі для збільшення обсягу продажів.

Розміщення виробництва у країнах Азії через низьку вартість робочої сили.

Розширення ринку дієтичних продуктів.

Послаблення ринкової активності.

Високе конкурентне середовище.

2.2 Техніко-економічне обґрунтування компанії ТОВ «Звірятко»

Для проведення аналізу компанії необхідно проаналізувати динаміку основних виробничих фондів за останні три роки (табл. 2.11).

До основних виробничих фондів відносять засоби праці, які беруть участь у процесі виробництва упродовж тривалого періоду, при цьому не змінюють своєї натурально-речової форми і переносять свою вартість на вартість виготовленої продукції частинами

Таблиця 2.11 - Наявність основних виробничих фондів за 2009-2011 роки та їх відхилення

ОВФ

Величина ОВФ, тис.грн.

Відхилення

2009

2010

2011

2010 до 2009

2011 до 2010

тис. грн

%

тис. грн

%

Будівлі, споруди виробничого призначення

1860

1970

2056

110

5,91

86

4,37

Передавальні пристрої

185

188

190

3

1,62

2

1,06

Робочі машини й устаткування

1500

1030

1153

-470

-31,33

123

11,94

Транспортні засоби

2500

2840

3171

340

13,60

331

11,65

Інструменти, виробничий та господарський інвентар

180

190

193

10

5,56

3

1,58

Інші

147

150

152

3

2,04

2

1,33

Разом

6372

6368

6915

Загальна вартість основних виробничих фондів дорівнює сумі окремих груп. Загальна величина окремих груп дорівнює сумі окремих елементів.

Проведемо аналіз ефективності використання основних виробничих фондів (табл. 2.12).

Таблиця 2.12 - Показники ефективності використання ОВФ

Показник

Обсяг реалізації, тис.грн.

Відхилення

2009

2010

2011

2010 до 2009

2011 до 2010

абсолютне значення

%

абсолютне значення

%

Фондовіддача

1,10

1,12

1,05

0,02

2,03

-0,07

-5,84

Фондомісткість

0,91

0,89

0,95

-0,02

-2,07

0,06

6,20

Фондоозброєність

50,17

51,77

62,86

1,60

3,09

11,09

21,42

Фондовіддача характеризує обсяг виробництва (реалізації) продукції, який припадає на одну гривню середньорічної вартості основних фондів. При розгляді показника у період з 2009 до 2010 рр. бачимо позитивну тенденцію, адже значення зросло на 2,03%. Проте в 2011 році показник знизився на 5,84%, що говорить про зменшення обсягів виробництва на одну гривню середньорічної вартості основних фондів.

Фондомісткість є оберненим показником до фондовіддачі, який показує скільки гривень ОВФ витрачається на отримання однієї гривні продукції. Як і фондовіддача, фондомісткість у період з 2009 до 2010 рр. зменшилася, що є позитивною тенденцією. Але в 2011 році зросла на 6 коп., що показує збільшення витрат ОВФ на виготовлення продукції.

Фондоозброєність визначається як співвідношення середньорічної вартості основних виробничих фондів до числа робітників, і означає забезпеченість робітників основними виробничими фондами. Загалом у період з 2009 до 2011 рр. показник збільшився на 23,03%, що є основою підвищення продуктивності праці.

Проведемо аналіз наявності та динаміки оборотних коштів (табл. 2.13)

Таблиця 2.13 - Елементна структура оборотних коштів

Групи ОК

Величина ОК, тис.грн.

Відхилення

2009

2010

2011

2010 до 2009

2011 до 2010

тис. грн

%

тис. грн

%

Запаси

16205

12856

15272

-3349

-26,05

2416

18,79

Дебіторська заборгованість

10632

14550

15746

3918

26,93

1196

8,22

Готова продукція

3210

3850

4069

640

16,62

219

5,69

Товари

252

261

331

9

3,45

70

26,82

Незавершене виробництво

70

65

72

-5

-7,69

7

10,77

Грошові кошти

102

105

106

3

2,86

1

0,95

Інше

9140

9210

9581

70

0,76

371

4,03

Разом

39611

40897

45177

Протягом трьох років оборотні кошти компанії збільшувалися. Для оцінки оборотних коштів необхідно провести розрахунок відповідних показників.

Оборотність  оборотних  коштів  визначає  співвідношення  між  обсягом  реалізованої  продукції  та  розміром оборотних  коштів  підприємства  за  певний   період (табл. 2.14).

Для  визначення  оборотності  оборотних  коштів  використовують  такі  показники:

  1. коефіцієнт оборотності – показує кількість оборотів, що здійснюють оборотні кошти протягом звітного періоду (2.1) :

Ко=Р/Со, (2.1)

де Р – виручка від реалізації, тис.грн;

Со – вартість оборотних коштів, тис.грн.

  1. Коефіцієнт завантаження оборотних коштів (Кз) показує суму обігових коштів, яка припадає на 1 грн. реалізованої продукції в оцінку за собівартістю (2.2):

Кз=1/Ко 2.2)

  1. Тривалість одного обороту в днях (Д) визначається як співвідношення кількості днів у розрахунковому періоді і кількості оборотів обігових коштів за той самий період (2.3):

Д=365/Ко .(2.3)

Таблиця 2.14 - Показники ефективності використання оборотних коштів

Показник

Рік

Відхилення, %

2009

2010

2011

2010 до 2009

2011 до 2010

Ко

1,7

2,3

3,3

0,6

1,0

Кз

0,6

0,4

0,3

-0,2

-0,1

Д

214,7

158,7

110,6

-56,0

-48,1

З таблиці бачимо, що кількість оборотів оборотних коштів у даний період значно зросла (з 1,7 до 3,3). Коефіцієнт закріплення ОК зменшився вдвічі у період з 2009 до 2011 рр. Також зменшилася тривалість обороту на 104,1 день. Отже, показники ефективності використання оборотних коштів мають позитивну динаміку, що говорить про розвиток підприємства.

Проведемо аналіз наявності та динаміки персоналу (табл. 2.15).

Таблиця 2.15 - Структура персоналу

Категорія зайнятих

2009р.

2010р.

2011р.

Відхилення питомої ваги, %

кількість, осіб

питома вага, %

кількість, осіб

питома вага, %

кількість, осіб

питома вага, %

2010 до 2009

2011 до 2010

Управлінський персонал

10

7,87

10

8,13

8

7,27

0,00

20,00

Виробничий персонал

62

48,82

60

48,78

61

55,45

3,23

-1,67

Обслуговуючий персонал

35

27,56

33

26,83

26

23,64

5,71

21,21

Допоміжний персонал

20

15,75

20

16,26

15

13,64

0,00

25,00

Разом

127

100

123

100

110

100

У 2010 році в порівнянні з 2009 чисельність управлінського і допоміжного персоналу залишилася незмінною. Зменшилася кількість виробничого персоналу на 2 людини та обслуговуючого персоналу також на 2 людини. Проте в 2011 році зменшилася кількість управлінського персоналу на 2 людини. Виробничий персонал поповнився 1 людиною. На 7 людей зменшилася потреба в обслуговуючому персоналі, і на 5 – в допоміжному. Загалом, чисельність персоналу в компанії обумовлена об’єктивною необхідністю в кадрах.

Розглянемо ефективності використання фонду оплати праці (табл. 2.16).

Таблиця 2.16 - Ефективність використання фонду оплати праці

Показник

Рік

% виконання плану

Абсолютне відхилення

2009

2010

2011

план

факт

план

факт

план

факт

09

10

11

09

10

11

Фонд ЗП

2760000

2963200

3156000

3496800

3837900

4069800

1,07

1,11

1,06

203200

340800

231900

Середньоспискова чисельність працівників, чол.

120

127

120

124

106

110

1,06

1,03

1,04

7

4

4

Середньорічна ЗП одного працівника, грн

23000

24600

26300

28200

34890

35700

1,07

1,07

1,02

1600

1900

810

Абсолютне відхилення фонду оплати праці в 2009 році – перевитрати 203200 грн. (1600*7). На абсолютні перевитрати фонду зарплати в 2009 році вплинули такі фактори: підвищення середньорічної зарплати одного робітника на 1600 грн. і підвищення чисельності працівників на 7 чол. Ті ж самі фактори призвели до збільшення ФОП на 340800 грн. та 231900 грн. в 2010 та 2011 роках відповідно.

 Собівартість — це поточні витрати на виробництво і реалізацію продукції в грошовому вираженні. Від рівня собівартості залежать фінансові результати діяльності підприємства, темпи розширеного відтворення, фінансовий стан підприємства. Аналіз собівартості продукції дозволяє з’ясувати тенденції зміни даного показника, виконання плану по його рівню, визначити вплив факторів на його приріст і на цій основі дати оцінку роботи підприємства по використанню можливостей зниження собівартості продукції.

Проведемо аналіз динаміки собівартості продукції (табл. 2.17).

Таблиця 2.17 - Елементна структура собівартості

Групи витрат

Собівартість, тис.грн.

Відхилення

2009

2010

2011

2010 до 2009

2011 до 2010

тис. грн.

%

тис. грн

%

Сировина

54780

76182

106773

21402

39,07

30591

40,16

Пакувальні матеріали

3125

3777

4377

652

20,86

600

15,89

ЗП з нарахуваннями

4036

4451

4229

415

10,28

-222

-4,99

Амортизація

2690

3954

8211

1264

46,99

4257

107,66

Інші операційні витрати

2500

2770

7025

270

10,80

4255

153,61

Разом

67131

91134

130615

Через здороження сировини та пакувальних матеріалів, а також заробітної плати, амортизації та інших витрат, собівартість продукції збільшилася майже вдвічі у період з 2009 до 2011 рр. Найбільші витрати припадають на сировину та пакувальні матеріали, отже компанії необхідно розробити заходи по ліквідації перевитрат, що призведуть до зниження собівартості продукції.

Проведемо аналіз ефективності діяльності підприємства (табл. 2.18).

Таблиця 2.18 - Показники ефективності діяльності підприємства

Показник

Рік

Відхилення

2009

2010

2011

2010 до 2009

2011 до 2010

тис. грн

%

тис. грн

%

Прибуток, тис.грн

75410,00

91244,00

128937,00

15834,00

17,35

37693,00

29,23

Рентабельність

1,06

1,20

1,21

0,13

11,19

0,01

0,82

Показник рентабельності показує скільки залишається в підприємства після покриття собівартості. В даний період прибуток і рентабельність компанії мають тенденцію до зростання, що є показником успішної діяльності. У аналізований період рентабельність зросла на 12%, а прибуток – на 46,58%.

Проведемо фінансовий аналіз діяльності підприємства (табл. 2.19).

Таблиця 2.19 - Показники прибутку та рентабельності підприємства

Показник

Нормативне значення

Рік

Відхилення, %

2009

2010

2011

2010 до 2009

2011 до 2010

Коефіцієнт загальної ліквідності

>1,5

0,61

0,73

0,95

0,12

0,22

Коефіцієнт швидкої ліквідності

>0,6

0,38

0,49

0,65

0,11

0,16

Коефіцієнт абсолютної ліквідності

>0,2

0,08

0,17

0,26

0,09

0,09

Коефіцієнт автономії

>0,5

0,27

0,41

0,56

0,14

0,15

Коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами

>0,1

0,02

0,05

0,07

0,03

0,02

Коефіцієнт фінансового лівереджу

<1

6,50

4,30

3,20

-2,20

-1,10

В даний період коефіцієнти ліквідності мають тенденцію до зростання. Особливо збільшився коефіцієнт загальної ліквідності (на 34%). Проте цей показник ще не досяг нормативного значення, отже в компанії не достатньо оборотних коштів для погашення короткострокових заборгованостей. Коефіцієнти швидкої і абсолютної ліквідності в 2011 році досягли нормативного значення, що показує успішну діяльність компанії. Коефіцієнт автономії показує, яку частину від загальних коштів займає власний капітал. В даний період показник змінився з 0,27 до 0,56, і означає що більша половина коштів є власний капітал. Проте коефіцієнт забезпеченості власними оборотними коштами є недостатньо високим. Коефіцієнт фінансового лі вереджу має тенденцію до зниження, що є хорошим результатом, адже знижуються фінансові ризики компанії.

2.3 Аналіз ефективності функціонування логістичної системи компанії

Для управління логістикою компанія Nestle Purina використовує дивізійну лінійно-функціональну структуру. Така структура дозволяє забезпечити ефективне керівництво логістичною діяльністю компанії і передбачає функціональний розподіл управлінської праці в структурних підрозділах та інтеграцію логістичного процесу в межах всієї компанії.

Інтеграція відділу логістики з іншими функціональними підрозділами компанії дозволяє забезпечити найбільш повний облік тимчасових і просторових чинників у процесах оптимізації управління матеріальними, фінансовими та інформаційними потоками для досягнення стратегічних і тактичних цілей.

Корпоративна стратегія компанії полягає у здійсненні довгострокових інвестицій у виробництво і логістику.

Для підтримки виробництва компанія застосовує логістичну систему ERP, яка розглядається як ефективний інструмент планування та реалізації стратегічних цілей компанії в логістиці, маркетингу, виробництві, фінансах.

Компанія має розгалужену систему складського господарства, вона використовує тільки великі регіональні чи національні склади. Головне завдання складу - накопичення збалансованого асортименту продукції для задоволення споживчого попиту.

Дистрибуція продукції здійснюється через представництва компанії. Дистрибуція є невід'ємною частиною логістичної системи компанії, що забезпечує найбільш ефективну організацію розподілу виробленої продукції. Дистрибуція охоплює весь ланцюг системи розподілу: маркетинг, транспортування, складування та ін.

Основна логістична стратегія компанії - стратегія ECR (негайного реагування на потреби ринку).

Для оцінки результативності роботи логістики використовується інформаційна система, що дозволяє оцінити всі аспекти логістичних операцій відповідно до обраної логістичної стратегії. Це перша і найголовніше умова досягнення високих прибутків від застосування логістики.

Сучасна інформаційна система класу ERP дозволила інтегрувати управління рухом матеріальних потоків, пов'язаних із закупівлями, транспортуванням, складуванням, зберіганням запасів і дистрибуцією. Сучасні логістичні технології забезпечують своєчасне надходження і обробку необхідної інформації в масштабі реального часу. Компанія розглядає комп'ютеризацію всіх функціональних логістичних підрозділів в якості важливого джерела збільшення прибутку. Логістика компанії вдосконалюється і шляхом тісного взаємозв'язку, співпраці з партнерами по господарських зв'язках, постачальниками, оптовими фірмами і т.д. Для цього в компанії застосовується логістична технологія та програмне забезпечення SCM - «Управління ланцюгами поставок». Ретельна розробка логістичних операцій, залучення кваліфікованих кадрів та їх подальше навчання забезпечують високоякісне проведення всіх логістичних операцій, сприяючи зростанню прибутку і підвищення конкурентоспроможності компанії.

Компанія використовує кілька інформаційних систем: ЕМЕ і Opal (системи складського і виробничого обліку продукції), які використовуються на кожному складі та виробництві. Об'єднує ці програми операційна система обліку NEZUM (розроблена Nestle), яка служить для координації поставок, виробництва і розподілу. Наприклад, система координації ланцюгів постачань полягає в розбитті фізичних потоків на незалежні періоди транспортування та складування, підготовці інформації про фазу та стан потоку в реальному часі. Завдяки періодичній модернізації даних систем компанії вдається постійно покращувати управління і підвищувати ефективність бізнесу.

Розглянемо ситуацію, коли необхідно здійснити перевезення продукції.

Необхідно доставити 5 тон корму в стандартній упаковці, вагою 400 грам на склад. Розміри стандартної упаковки – 23,5х14,5х3,5 см. Обраний транспортний засіб – єврофура, розміром 13,6х2,45х2,45 м, об’ємом 82м3. При перевезенні використовуємо європалети, розміром 1200х800х145 мм. Коробки з кормом будуть упаковані в окремі коробки по 10 штук, розміром 200х300х250 мм. Розрахуємо, скільки коробок вміщується на одну палету.

800мм/200мм=4

1200мм/300мм=4

4*4=16

Отже, на одну палету стає 16 коробок із кормом.

Висота фури – 2500 мм, коробки – 250мм, а піддона – 145 мм. Будемо ставити коробки в 4 ряди на один піддон. Звідси висота дорівнює: 145+250*4=1145 мм.

Висота фури дозволяє розмістити ще один такий піддон в другий ряд. Кількість палет, що вміщуються в фуру – 33, і відповідно 66 в два ряди. Отже, 66*64=4224 коробок із кормом можна перевезти за одну їздку в євро фурі. А це 1689,6 кг.

5000/1689,6=3

Для перевезення всієї необхідної кількості необхідно здійснити 3 їздки.