Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДВЗ(118-147)+.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
28.09.2019
Размер:
1.76 Mб
Скачать

22

«Основи теорії, конструкції та розрахунку двз»

118.Двигуни внутрішнього згоряння. Визначення. Класифікація поршневих двигунів.

Двигун внутрішнього згора́ння — тип двигуна, теплова машина, в якій хімічна енергія палива, що згоряє в робочій зоні, перетвориться в механічну роботу. Поряд із електричним двигуном двигун внутрішнього згорання є одним із найбільш поширених типів двигунів. Найчастіше він використовується у транспортних засобах: автомобілях, мотоциклах, поїздах, морському транспорті тощо. Двигуни внутрішнього згорання застосовуються також в автономних електричних генераторах для виробництва електроенергії. Назва двигуна внутрішнього згорання пов'язана з тим, що на відміну від парової машини горіння відбувається в закритій камері, в яку спеціально сконструйованими системами подається рідке або газоподібне паливо та повітря кисень у складі якого виконує роль окисника. Гарячі гази, що утворюються при згоранні палива, створюють значний тиск, який змушує рухатися поршень, таким чином перетворюючи тепло в механічну роботу.

Поршневі двигуни внутрішнього згоряння класифікуються за такими ознаками. За способом здійснення робочого процесу - на двигуни з зовнішнім сумішоутворенням (карбюраторні і газові) і внутрішнім сумішоутворенням (дизельні).

За способом займання горючої суміші - на двигуни з примусовим займанням (карбюраторні і газові) і самовоспламенением (дизельні). В карбюраторних і газових двигунах горюча суміш запалюється електричною іскрою, що утворюється за допомогою системи запалювання. У дизельних двигунах горюча суміш самозаймається під дією високої температури, що виникає при стисненні повітря в циліндрі двигуна.

За кількістю тактів двигуни діляться на двох-і чотиритактні. За родом застосовуваного палива - на двигуни легкого або світлого палива (бензин, спирти), важкого палива (дизельне паливо, солярове масло, нафта) і двигуни газоподібного палива (метан, водень, пропан-бутанової суміші).

За кількістю циліндрів - на одноциліндрові і багатоциліндрові. За розташуванням циліндрів - на вертикальні (однорядні), V-подібні (дворядні) і горизонтальні (оппозітниє). В оппозитним двигуні кут між циліндрами складає 180°. За типом охолодження - на двигуни з рідинним і повітряним охолодженням. За робочому об'єму (літражу) двигуни діляться на мікролітражні з робочим об'ємом до 1,2 л, малолітражні (від 1,2 до 1,8 л), середнього літражу (від 1,8 до 3,5 л) і великого літражу (понад 3,5 л).

119.Переваги і недоліки двз.

Перевага поршневих ДВЗ в тому, що вони забезпечують великий крутний момент при різних швидкостях обертання мотора і різних режимах знімання з нього потужності.

Недоліки низький показник виходу потужності на одиницю ваги - 0,8 кг / кВт, відносно низький ефективний ККД, а питома ефективна витрата палива складає в середньому близько 250 г / кВт · год. Незважаючи на всі хитрощі конструкторів, ці двигуни залишаються одними з основних забруднювачів навколишнього середовища: паливо повністю в циліндрі не згорає, і цей недолік не ліквідується ні за рахунок комп'ютерного управління створенням і уприскуванням паливної суміші, ні за рахунок допалювання вихлопних газів.