Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
декларация таможенной стоимости.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
363.52 Кб
Скачать

46

Тема 5.9 Митна вартість товарів. Порядок визначення. Методи визначення митної вартості.

План

1. Поняття митної вартості.

2. Декларування митної вартості товарів.

Нормативна база

МКУ

Митний кодекс Украіни от 11.07.2002 г. № 92-IV

Порядок № 1766

Порядк декларування митної вартості товарів, які переміщуються через митний кордон України, та подання відомостей для її підтвердження ПКМУ от 20.12. 2006 г. № 17661

ДМСУ НАКАЗ від 31 січня 2007 року N 74

Методични рекомендацій із застосування окремих положень Митного кодексу України, що стосуються питань визначення митної вартості товарів, які імпортуються на митну територію України

  1. Поняття митної вартості

Вступ України до Світової організації торгівлі (СОТ, англ. - WTO) вимагає обов'язкової адаптації українського законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності до існуючих міжнародних стандартів і норм, спрямованих на лібералізацію торгівлі товарами. До того ж сторони - члени GATT/WTO повинні за запитом іншої сторони, що домовляється, переглянути дію своїх законів або інструкцій, пов'язаних з вартістю, для митних цілей.

Згідно з нормами GATT/WTO вартість товарів, що імпортуються, яка визначається під час митного контролю та оформлення, повинна базуватися на фактичній вартості імпортованого товару, який обкладається митом, або аналогічних товарів і не повинна визначатися відповідно до вартості товарів національного походження або на довільних чи фіктивних значеннях вартості.

Відповідно до Кодексу митна вартість товарів - це заявлена декларантом або визначена митним органом вартість товарів, що переміщуються через митний кордон України, яка обчислюється на момент перетинання товарами митного кордону України.

Відомості про митну вартість товарів, заявлені декларантом під час переміщення товарів через митний кордон України і прийняті митним органом, використовуються для нарахування податків і зборів, ведення митної статистики, а також у відповідних випадках для розрахунків у разі застосування штрафів, інших санкцій та стягнень, встановлених законами України.

2. Декларування митної вартості

У разі переміщення підприємствами через митний кордон України товарів, які підлягають обкладенню податками і зборами (обов'язковими платежами), за угодою (договором, контрактом), вартість якої перевищує суму, еквівалентну 5000 євро, разом із вантажною митною декларацією подається декларація митної вартості за формою згідно з додатками 1 - 3. Декларація митної вартості подається на паперовому та електронному носіях.

Декларація митної вартості за формою ДМВ-1 подається для заявлення митної вартості товарів, яка визначена шляхом застосування методу оцінки за ціною угоди щодо товарів (метод 1) відповідно до статті 267 Митного кодексу України.

Декларація митної вартості за формою ДМВ-2 подається для заявлення митної вартості товарів, визначеної шляхом застосування одного з передбачених статтями 268 - 273 Митного кодексу України методів оцінки: за ціною угоди щодо ідентичних товарів (метод 2); за ціною угоди щодо подібних (аналогічних) товарів (метод 3); на основі віднімання вартості (метод 4); на основі додавання вартості (метод 5); резервного (метод 6).

Для заявлення митної вартості товарів, що вивозяться (експортуються) підприємствами з України, на які встановлено вивізне, антидемпінгове, компенсаційне чи спеціальні види мита, подається декларація митної вартості за формою ДМВ-3.

Митний орган має право прийняти рішення про неможливість використання вибраного декларантом методу митної оцінки.

Митний орган на письмовий запит декларанта зобов'язаний у термін, що не перевищує 30 календарних днів, надати декларанту письмове роз'яснення причин, за якими заявлена декларантом митна вартість товарів не може бути прийнята митним органом як основа для нарахування податків і зборів.

У разі потреби у підтвердженні заявленої декларантом митної вартості товарів декларант зобов'язаний на вимогу митного органу надати йому необхідні для цього відомості.

Для підтвердження заявлених відомостей про митну вартість товарів, що переміщуються підприємствами через митний кордон України, декларант подає:

- угоду (договір, контракт), на підставі якої здійснюється поставка товарів, і додатки до неї;

- рахунок-фактуру (інвойс) і банківські платіжні документи (якщо рахунок сплачено) або рахунок-проформу для умовно-вартісних угод (договорів, контрактів), а також інші платіжні та/або бухгалтерські документи, що підтверджують вартість товару;

- угоду (договір, контракт) про перевезення, транспортні та страхові документи;

- рахунок про сплату наданих транспортно-експедиційних послуг або офіційно завірену керівником і головним бухгалтером підприємства калькуляцію транспортних витрат у разі, коли транспортні витрати не були включені до рахунка-фактури (інвойсу);

- пакувальні листи;

- ліцензію на ввезення (вивезення) товарів, імпорт (експорт) яких підлягає ліцензуванню;

- сертифікат про походження товару, сертифікат якості, безпеки тощо.

- митна декларація країни відправлення;

Для підтвердження заявленої декларантом митної вартості товарів у разі потреби на вимогу митного органу можуть додатково подаватися такі документи:

- установчі документи підприємства, що переміщує товари;

- угода з третіми особами, що пов'язана з угодою (контрактом) поставки товарів, митна вартість яких визначається;

- рахунки про здійснення платежів третім особам на користь продавця;

- рахунки про сплату комісійних, брокерських послуг, пов'язаних з виконанням умов угоди щодо товарів, митна вартість яких визначається;

- відповідна бухгалтерська документація;

- ліцензійні чи авторські угоди;

- замовлення на поставку товарів;

- каталоги, специфікації, прейскуранти (прайс-листи) фірми-виробника;

- калькуляція фірми-виробника на товари, митна вартість яких визначається;

- інші документи, що можуть бути використані для підтвердження відомостей, заявлених у декларації митної вартості.

У разі відсутності даних, що підтверджують правильність визначення заявленої декларантом митної вартості товарів, або за наявності обгрунтованих сумнівів у достовірності поданих декларантом відомостей митний орган може самостійно визначити митну вартість товарів, що декларуються, послідовно застосовуючи методи визначення митної вартості, встановлені Кодексом, на підставі наявних у нього відомостей, у тому числі цінової інформації щодо ідентичних чи подібних (аналогічних) товарів з коригуванням, що здійснюється згідно з Кодексом.

Митна вартість товарів, що переміщуються громадянами через митний кордон України, для цілей нарахування податків і зборів (обов'язкових платежів) визначається на підставі підтвердних документів (товарних чеків, ярликів тощо), які можна ідентифікувати з наявними товарами. Під час визначення митної вартості товарів, що переміщуються через митний кордон України у несупроводжуваному багажі та вантажному відправленні, крім вартості самих товарів, враховується вартість їх страхування та перевезення (фрахту) до моменту перетинання ними митного кордону України.