Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vichytana_bakalavrska_na_druk.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
07.09.2019
Размер:
121.17 Кб
Скачать

III. Розділ. Цивільна безпека Вступ

Відповідно до законодавства України майбутній бакалавр зобов’язаний забезпечити повну безпеку і здорові умови праці на своєму робочому місці.

За повноту і правильність рішень з цивільної безпеки всі працівники несуть дисциплінарну, матеріальну та адміністративну й кримінальну відповідальність. Тому в кожній бакалаврській, дипломній чи магістерській роботі повинен бути розроблений розділ «Цивільна безпека», який висвітлює питання безпечного проведення робіт на об’єкті господарювання майбутнього бакалавра, спеціаліста чи магістра.

Цивільна безпека (ЦБ) – це комплексне поняття безпеки у всіх сферах діяльності людини (побут, виробниче середовище, суспільно-політичне середовище, надзвичайні ситуації), яке повинно бути сформоване у студентів вищих навчальних закладів при вивченні дисциплін «Безпека життєдіяльності»(БЖД), «Основи охорони праці»(ООП), «Охорона праці в галузі»(ОПвГ) та «Цивільний захист»(ЦЗ). Об’єктом вивчення вище перелічених дисциплін в розділі «Цивільна безпека» є виробниче середовище та випадки з надзвичайними ситуаціями на об’єкті господарювання.

Студенти при написанні бакалаврської роботи розглядають тільки виробниче середовище – охорону праці на робочому місці, знання вміння і навички отриманні при вивченні курсів БЖД і ООП.

Спеціалісти і магістри при написанні дипломних та магістерських робіт в розділі ЦБ описують безпеку у виробничому середовищі своєї галузі, розглядають стійкість функціонування об’єкта господарювання, що є предметом вивчення дисциплін ОПвГ, та ЦЗ. Тобто ЦБ у випускових роботах спеціалістів та магістрів складається з охорони праці та цивільного захисту об’єкта господарювання.

3.1 Порядок розслідування нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу в навчальних закладах .

Про кожний нещасний випадок, який стався з вихованцем, учнем, студентом, курсантом, слухачем, аспірантом, потерпілий або свідок нещасного випадку негайно сповіщає безпосередньо керівника навчального закладу, який зобов'язаний:

  • терміново організувати першу долікарську медичну допомогу

потерпілому, у разі необхідності - його доставку до

лікувально-профілактичного закладу;

  • до прибуття комісії з розслідування зберегти обстановку на

місці в тому стані, в якому вона була на момент події (якщо це не

загрожує життю і здоров'ю тих, хто оточує, і не призведе до більш

тяжких наслідків).

Керівник навчального закладу зобов'язаний негайно вжити заходів щодо усунення причин, що викликали нещасний випадок, повідомити батькам потерпілого (особі, яка представляє його інтереси) і зробити запит висновку з лікувально-профілактичного закладу про характер і тяжкість ушкодження потерпілого (повідомлення№1).Керівник навчального закладу, одержавши повідомлення про нещасний випадок, наказом призначає комісію з розслідування у такому складі:

  1. голова - заступник керівника навчального закладу;

  2. члени: представник служби охорони праці навчального закладу або особа, на яку наказом керівника покладено ці обов'язки;

  3. представники відповідного профспілкового органу або уповноважені трудового колективу, якщо потерпілий не є членом профспілки.

Комісія з розслідування нещасного випадку зобов'язана: протягом трьох діб провести розслідування нещасного випадку, з'ясувати обставини і причини, розробити заходи щодо усунення причин нещасного випадку, визначити відповідальних за це осіб; виявити і опитати свідків та осіб, які допустили порушення нормативних актів, отримати пояснення у потерпілого; скласти акт про нещасний випадок за формою Н-Н (додаток 1) у п'яти примірниках і направити на затвердження керівнику навчального закладу. До акта додаються пояснення свідків, потерпілого та інші документи, що характеризують стан місця, де стався нещасний випадок, наявність шкідливих і небезпечних факторів, медичний висновок про стан здоров'я потерпілого в результаті нещасного випадку тощо.Керівник навчального закладу протягом 3-х діб після закінчення розслідування затверджує акти (повідомлення№2) форми Н-Н, з яких по одному примірнику направляє:

  • потерпілому або особі, яка представляє його інтереси;

  • до підрозділу, де стався нещасний випадок;

  • начальнику служби охорони праці або особі, на яку покладено ці обов'язки (відповідальному);

  • до архіву навчального закладу;

  • до органу управління освітою за місцем навчання потерпілого (копія - міністерству, засновнику /власнику/, до сфери управління якого належить навчальний заклад).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]