Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МУ оформление.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
2.06 Mб
Скачать

2 Організація випускових робiт освiтнього рiвня - магістр

Магістр - це освітньо-кваліфікаційний рівень випускника, який на підставі кваліфікації бакалавра або спеціаліста опанував поглиблені знання та вміння інноваційного характеру, має певний досвід їx застосування та відтворення нових знань для рішення проблемних професійних завдань в певній галузі народного господарства.

Освітньо-професійна підготовка магістра забезпечує одночасно одержання повної вищої освіти та кваліфікації магістра на підставі відповідної освітньо-професійної програми підготовки.

Для одержання квaлiфiкaції магістра необхідно виконати випускову магістерську роботу. Ця випускна робота повинна свідчити про здібності автора:

  • аналізувати науково-технічну літературу;

  • формулювати завдання експериментального, конструкторського, проектного дослідження або математичного моделювання та програмування технологічного або економічного процесу;

  • вибрати оптимальний шлях i методику виконання завдання;

  • здійснити рішення науково-технічної задачі з елементами наукової новини;

  • використовувати при рішенні найбільш ефективні математичні i експериментальні методи, відомі програми для їх реалізації на EОM;

  • узагальнити одержані результати.

Випускова кваліфікаційна робота магістранта повинна визначатися науковою новиною та глибоким аналізом наукової проблеми вибраного напряму дослідження.

Як магістерська робота може бути подана навчально-методична розробка відповідного обсягу.

Основна мета роботи - показати підготовленість автора до самостійної науково-педагогічної діяльності.

Бажано, але не обов'язково, щоб одночасно з виконанням магістерської роботи була підготовлена наукова публікація, розроблена нова програма для ЕОМ або наведені нові науково-педагогічні розробки (методики проведення лабораторних робіт, практичних або семінарських занять).

Роботи можуть бути представлені українською, російською або англійською мовами. Структура та обсяги магістерських робіт, що рекомендуються, наведені у таблиці 2.1.

Таблиця 2.1 - Структура випускової роботи магістра

Назва розділу

Обсяг, аркушів

Вступ

  1. Аналіз наукової інформації та стан проблеми

  2. Обґрунтування дослідження та його методика

  3. Теоретичні та експериментальні дослідження

  4. Охорона праці при проведенні дослідження

  5. Потенціальна економічна ефективність дослідження

Висновки та рекомендації

Перелік посилань

2-4

10-15

4-8

30-40

4-6

5-1

1-2

1-2

Загальний обсяг роботи

60-75

Для проходження практики та підготовки випускових робіт магістранти закріплюються за однією з профілюючих кафедр. Рішенням кафедри призначається керівник.

Магістрант разом із затвердженим керівником (професором або доцентом) розробляє індивідуальний план підготовки випускової роботи.

3 Захист випускових робіт

3.1 Підготовка дипломних проектів (робіт) до захисту

Дипломний проект (роботу) студент оформляє за розділами згідно з календарним планом, використовуючи при цьому норми i правила цих методичних вказівок. Керівник i консультанти дипломного проекту (роботи) можуть попередньо перевіряти розділи, які виконані.

Для остаточної перевірки дипломний проект (робота) подається керівникові дипломного проектування у закінченому вигляді, зброшурований, з підписами на титульному аркуші студента та консультантів окремих розділів.

Під час перевірки дипломного проекту (роботи) керівник i консультанти відзначають чорнилами технічні та граматичні помилки, помилки у розрахунках i iншi недоліки. Виправлення студентом відзначених у пояснювальній записці i кресленнях помилок не допускається. Якщо викрито такі виправляння, питання про можливість допущення такого проекту до захисту вирішується на засіданні випускової кафедри.

Після перевірки дипломного проекту (роботи) керівник підписує його (її) та складає письмовий відзив. Відзив складають за встановленою формою (додаток А) 1,5-2 сторінки. У ньому не допускається ніяких змін в формулюванні теми без оформлення такої зміни наказом по університету.

У відзиві необхідно вказати обсяг пояснювальної записки та i графічної частини, відповідність їх завданню щодо всіх розділів проекту, стисло відобразити переваги та недоліки дипломного проекту, оригінальність рішень, що прийняті, та можливе їx використання, якість оформлення пояснювальної записки та виконання графічної частини, загальну, спеціальну та виробничу підготовку автора дипломного проекту i ступінь самостійності

виконання проекту. Загальна оцінка дипломного проекту (роботи) повинна бути визначена оцінками "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно". Не допускається використовувати для оцінки дипломного проекту (роботи) iншi оцінки та формулювання.

Відзив підписує керівник дипломного проекту (роботи), при цьому треба вказати вчений ступінь i вчене звання керівника, дату складання відзиву, поряд з підписом чітко написати прізвище та ініціали керівника.

Потім дипломний проект (робота) надається відповідальному за нормоконтроль, який перевіряє:

  • відповідність теми дипломного проекту та його частин затвердженому завданню та наказу по університету;

  • правильність оформлення завдання на дипломний проект (роботу), наявність в завданні дати та номера наказу ректора, підписів керівника та консультантів з ycix частин, дату затвердження завдання на кафедрі;

  • відповідність обсягу пояснювальної записки та графічної частини дипломного проекту (роботи) встановленим нормам;

  • правильність оформлення пояснювальної записки (з дотриманням вимог стандарту ДСТУ 3008-95);

  • правильність виконання основного напису на кресленнях;

  • правильність використаних скорочень слів;

  • наявність та правильність посилань на стандарти та інші нормативні документи;

  • відповідність форм відомості та специфікацій формам, які встановлені стандартами, й дотримання правил ix заповнення;

  • дотримання вимог стандартів ЕСКД, правил i норм проектування.

Уci зауваження відповідальний за нормоконтроль записує чорнилами на берегах пояснювальної записки та на кресленнях. Під зауваженнями повинні бути дата та підпис.

У разі виявлення під час нормоконтролю в дипломному проекті (роботі) великої кількості грубих порушень i відхилень від установлених норм i правил, дипломний проект (робота) не допускається до захисту. Питання про можливість переробки дипломного проекту та допущення його до захисту у поточному навчальному poцi або перенесення захисту до наступного навчального року вирішується на засіданні профілюючої кафедри за участю керівника дипломного проекту, консультанта розділів, в яких були виявлені гpyбi порушення та відхилення, та студента - автора проекту. Рішення кафедри у разі недопущення до захисту затверджує проректор з навчальної роботи.

Після перевірки відповідальним за нормоконтроль завідуючий кафедрою в присутності студента переглядає пояснювальну записку та графічну частину дипломного проекту (роботи). На підставі ознайомлення з проектом (роботою) i бесіди з автором завідуючий кафедрою вирішує питання про допущення студента до захисту. Дипломний проект (роботу), що виконано на низькому рівні або не самостійно, завідуючий кафедрою до захисту не допускає. Питання про такий проект (роботу) розглядається на засіданні кафедри з участю керівника дипломного проектування. Протокол засідання кафедри подається для затвердження проректору з навчальної роботи.