Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Документ Microsoft Word (9).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
648.7 Кб
Скачать

3). Поняття «Архівна система» та її основні види.

Архівна система - це сукупність основоположних принципів організації архівної справи, способів психології її ведення, що забезпечує цілісність та скоординованість функціонування архівних установ. Архівна система має конкретно історичний зміст, є похідною від суспільно-державного ладу та політичного устрою. Осмислення суті архівної системи дає можливість засвоїти її особливості, зіставити сильні і слабкі сторони розвитку суспільства і сильно вплинути на тенденції розвитку архівної справи.Архівна справа - це галузь життєдіяльності суспільства, що охоплює наукові, політико-правові, культурологічні та техніко-економічні аспекти організації зберігання архівних документів та використання їх інформації.

2 За принципом побудови і характером управління архівні системи умовно поділяються на дві групи:

1. централізовані, де управління архівною справою здійснюється єдиним державним органом на спільних засадах і включає автономні підсистеми управління архівною справою;

2. мішана, вона включає в себе елементи централізму, і децентралізму, а міра співвідношення між ними визначається у кожному принципі (випадку конкретному).

Централізовані системи архівної справи властиві країнам з тоталітарним режимом суспільного життя.Прикладом центральної архівної системи є архівна система колишнього Радянського Союзу. Зараз централізована архівна система існує в Китаї де в 1993 році державне архівне управління було об‘єднане і підпорядковувалося безпосередньо в центральному комітеті в Китаю.

5)Склад і структура наф України

НАФ – це сукупність архівних документів, що відображають історію духовного і матеріального життя українського народу та інших народів і є найбільшим української нації.

До НАФ відносяться архівні документи, незалежно від їх виду, місця і часу створення та форм власності на них. Для внесення архіву до НАФ проводиться відновна експертиза та дослідна реєстрація документів. Документи НАФ є культурними цінностями, що постійно зберігаються на території України або поза її межами і підлягають поверненню в Україну.

В складі НАФ виділяють три основні групи документів.

  1. це документи українського походження, що утворилися за межами України, як результат діяльності української трудової еміграції, військових, культурно-освітніх наук, установ, громадських об’єднань, окремих осіб і передані у власність України чи її громадян у порядку ______ на підставі дарування або зберігаються за межами України і відповідно до угод підлягають поверненню в Україну.

  2. Це документальні комплекси, що утворилися в різні історичні періоди на теренах сучасної України у діяльності державної влади та м/с, громадських організацій, установ усіх форм власності, окремих осіб та зберігаються на території України.

  3. Документи іноземного походження, що утворилися на теренах інших держав і за різних обставин опинилися на території України. стали її невід’ємною частиною національно-культурної історії.

Серед документів кожної з цих груп є такі, які мають особливе значення і мають унікальний характер.

Особливо цінні документи – це архівні документи, що містять інформацію про найважливіші події, факти, і явища життя суспільства, не втрачають значення для економіки державного управління оборони і є неповторним з погляду їх значення і їх автографічності.

Унікальні документи НАФ – це документи, які становлять виняткову характерну цінність, мають важливе значення для форм самосвідомості українського народу, визначають його склад у всесвітньо культурній спадщині, ці документи включені до державного реєстру національного культурного надбання і визначені положеннями про внесення документів НАФ до унікальних, внесенням їх до державного реєстру національного культурного надбання, а також їх зберігання.

До р-ного НАФу вперше у своїй історії приступили після відновлення незалежності України. Основою Настала українська частина, а також передані на державне зберігання документи комуністичної партії України.

1 січня 1991 року налічувалося в НАФ 65297 документів і майже 11 млн. справ. Водночас було створено і галузеві державні архіви, які активно зберігають документи, внутрішні картотекі.

Основна частина документів зберігається в наукових, науково-технічних та науково-дослідних інститутах, научних центрах, заповідниках, наукових бібліотеках.