Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори укр мова№2.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
37.99 Кб
Скачать

8.Основні закони риторики

Рито́рика — це наука про способи переконання та впливу на аудиторію з урахуванням її особливостей. Ця наука вивчає методику творення тексту, визначає його структуру, найбільш придатну для зрозумілого й аргументованого викладення думки

Перший закон риторики - закон гармонізуючого діалогу говорить: ефективне мовне спілкування можливо тільки при діалогічному взаємодії учасників мовної ситуації.

Другий закон - закон просування і орієнтації адресата, який вимагає, щоб слухач за допомогою мовця був орієнтований "у просторі" мови і щоб він відчував, що разом з промовистою просувається до мети.

Третій закон риторики, закон емоційності, вимагає, "щоб мовець не тільки мислив, не тільки розумом творив свою промову, а й відчував, переживав емоційно те, про що він повідомляє чи розмовляє"

Четвертий закон риторики - закон задоволення. Мова тоді і тому дієва, коли приносить задоволення слухачеві (співрозмовника). Перш за все створенням ігровий установки, "загадок", які разом з промовистою розгадує слухач. Уміння користуватися парадоксом, каламбуром, грою слів - ось що допоможе говорить принести задоволення слухачеві.

12.Мовленнєвий етикет - це національно-специфічні правила мов¬леннєвої поведінки, які реалізуються в системі стійких формул і ви¬словів, що рекомендуються для висловлення подяки, прощання тощо в різних ситуаціях ввічливого контакту зі співбесідником, зокрема, під час привітання, знайомства, звертання тощо.

мовні вислови:

1.Звертання.2.Вітання.3.Знайомство.4.Запрошення.5.Прохання.6.Вибачення.7.Згода.8.Незгода.9.Скарга.10.Втішання.11.Комплімент.12.Несхвалення.13.Побажання.14.Вдячність.15.Прощання.

тональність спілкування-соціальна якість спілкування, яку можна визначити як ступінь дотримання етичних норм у процесі комунікації.

1.Висока.2.Нейтральна.3.Звичайна.4.Фамільярна.5.Вульгарна.

Звертання - найяскравіший і часто вживаний вид мовленнєвого етикету. Суть його полягає в тому, щоб назвати співрозмовника з метою привернути його увагу, звернутись з проханням чи пропозицією.пане, добродію,друзі,товариство,колеги,громадо,громадянине, товаришу .

Вітання виконує важливу функцію в комунікативному акті - з нього починається спілкування, а часто ним же і обмежується як етикетним ритуалом.Доброго ранку! Добрий день! Добрий вечір! Здрастуйте! Привіт! Дай, Боже!

Прощання - це слова і вислови, які говорять, коли розлучаються. Мовленнєва частина прощання простіша, ніж вітання. До побачення! Прощай! Будь здоров! На все добре! Бувайте здорові! Щасливо!

Подяка означає висловити вдячність, бути вдячним за щось. У висловах подяки виразніше виявляється функція ввічливості, тому їх використання належить до обов'язкових етикетних настанов.

Вибачення означає усвідомлення своєї провину і намагання її спокутувати за допомогою спеціальних висловів.

Прохання - спонукальна мовленнєва дія у ввічливій формі з метою чогось домогтися від адресата

Комплімент - слова, які містять невелике перебільшення позитивних якостей людини

Згода - це позитивна відповідь на прохання, наказ, погодження з думкою, твердженням співрозмовника. Виражають переважно фразами Так! Звичайно! Безперечно! Добре! Будь ласка! Погоджуюсь!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]