Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
453689.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

3. Технологічна частина

3.1 Характеристика обладнання, що застосовується

Згідно із запропонованою темою необхідно розробити модель та технологію виготовлення шиньйону на об’ємному монтюрі ручним способом. Виходячи з цього для виготовлення розробленої моделі шиньйону необхідні такі інструменти та пристосування: тресбанк, карда, швацька машинка, ножиці,наперсник голка.

Карда представляє собою квадратну дощечку,утиканою через кожні 3 мм довгими (3-7 см) гострими зуб ями. (рис. 3.1)

Рисунок 3.1 Карда

Інколи карда виготовляється з металу або її дерев яна поверхня оббивається залізом. Розміри карди коливаються. Дощечка може бути квадратною зі сторонами по 10 см або прямокутною зі сторонами 10 см і 15-25 см. Щоб карда не рухалась по поверхні та з нею було зручно працювати, її закріплюють за допомогою струбцин.

Струбцина - пристосування у вигляді скоби з гвинтом для закріплення карди або тресбанка на столі.

Рисунок 3.2 Струбцина

При первинній обробці волосся протягують через карду, щоб розправити, змішати його,розділити на окремі пасма, з яких потім робитиметься шиньйон.

Інше пристосування – тресбанк- також закріплюється на столі за допомогою струбцин, в які вмонтовані дві стойки.

Рисунок 3.3 Тресбанк

В середньому відстань між стойками - 65-75 см,це оптимально зручні розміри. Стойки мають отвори: одне на лівій та три на правій. Верхній отвір на правій стоці повинен знаходитись на 4-5 см від кінця стойки, а інші – на відстані 5-6 см один від одного. У ці отвори закріплюються спеціальні кілки,на які в свою чергу, намотуються нитки. Потім вони натягуються на просуваються в отвір на лівій стойці, де чіпляються за гачок та зав’язують звичайним вузлом.

Для виготовлення шиньйонів використовують міцні нитки,які намотуються на кілки. Нитки потрібно натягувати дуже туго та рівномірно. Краще використовувати міцні капронові нитки, які збігаються з кольором волосся.

Ножиці побутові – використовуються для розкроювання волосся на пасма та деталей монтеру,а також для обрізання ниток,тасьми.

3.4 Ножиці

Голка відноситься до дрібного реманенту ,вона призначена для зшивання деталей монтюру та закріплення тресу на монтюрі.

3.2 Основна сировина та матеріали

Згідно із запропонованою темою основною сировиною для виготовлення постижерного виробу є штучне волосся. Найпопулярнішим сучасним штучним волоссям є лафін.

Лафін - волокно, яке властивості до великої термостійкості з великим вмістом акрилу. Лафін добре фарбується у будь-який колір. В наш час, випускається 25 стандартних кольорів. Колір перуки виготовленої з лафіна не змінюється під дією світла, тепла та води. В поперечному перерізі має таку саму форму, як у натурального волосся. Лафін еластичний і міцний, тому волосся не ламається при розчісуванні і його кінчики не плутаються. При завивці даного волокна потрібна температура 105-110°, що свідчить про велику термостійкість.

Перевагами штучного волосся є те, що воно дешевше, але порівнюючи з якісними натуральним волоссям, воно звісно програє. Але якщо волосся підібране під бажаний відтінок та вплетене в основу, виглядає достатньо натурально, та на його стан не впливає дія сонячного світла або дощу. Штучне волосся легше миється.

Штучне волокно – заміна натурального волосся, призначені для виготовлення постижерних виробів,повинні відповідати наступним вимогам:

Як можна краще імітувати натуральне волосся як по природному м якому блиску,кольору, так і на дотик;

Зберігати колір та форму завивки після миття;

Бути стійким до температурних змін: сприятливість до температури, нажаль, залишається найбільшим недоліком більшості штучних волокон.

Основу шиньйонів роблять із міцних синтетичних матеріалів, які не піддаються деформації після миття або фарбування. Основний матеріал для спеціальних сіток нейлон. В виробах використовують такі матеріали: жорсткий синтетичний тюль, тасьма, нитки, желатин,антистатичний препарат.

3.3 Обробка волосся та матеріалів

3.3.1 Обробка волосся

Сучасна хімічна промисловість випускає штучне волокно лафін у широкій колірній гамі тому на ринку можна придбати волокно потрібного кольору і тим самим уникнути процесу самостійного фарбування . Отже для виготовлення постижерного виробу необхідно придбати штучне волосся каштанового відтінку. Обрана сировина підлягає таким операціям попередньої обробки:

1. Обробка антистатичним препаратом

2. Сушка

3. Розкрій волосся на пасма необхідної довжини

4. Зв’язування пасом у жмути

Штучне волосся необхідно після миття обробити антистатичним препаратом ( на 300 куб см теплої води – 10-15 г антистатика). Антистатик розчиняють у воді до повного зникнення осаду. Потім волосся обережно опускають в приготований розчин. Через 2- 3 хвилини волосся виймають з розчину, вбирають зайву вологу рушником і сушать при кімнатній температурі. Волосся у мокрому вигляді розчісувати не можна. Увага для сушки волосся не можна використовувати фен ,оскілки воно може розплавитись.

Розкрій волосся на пасма виконують у ручну за допомогою сантиметрової стрічки та ножиць. Для виготовлення постижерних виробів згідно з даними технічного паспорту необхідні пасма довжиною 30 сантиметрів. Перш ніж почати розкрій партію підготовленого волосся закладають у карду після чого з карди починають виймати невеличкі пасма, які розкладають на робочому столі , далі за допомогою сантиметрової стрічки відміряють необхідну довжину та відрізають ножицями.

З розкроєного таким чином волосся формують невеличкі пасма та зв’язують їх потайним вузлом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]