Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
453689.rtf
Скачиваний:
11
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
1.9 Mб
Скачать

2. Конструкторська частина

2.1 Розробка конструкції постижерного виробу

Життя не стоїть на місці. З часом науково-технічний прогрес крокує вперед й у нашому житті з являються не тільки новітні зразки вдосконаленої техніки,але і новий вигляд постижерних виробів. Проте, не дивлячись на величезний асортимент вдосконалених постижерних виробів, класичні зразки завжди залишаються в моді й завжди затребувані,наприклад шиньйони на об’ємному монтюрі. Шиньйони на об’ємному монтюрі є незамінним атрибутом сучасних модниць. Використовуючи шиньйон вдень у повсякденному житті можна легко та без особливих зусиль «подовжити» своє волосся, а увечері, на основі все того ж шиньйону, підкорити всіх нарядною шикарною зачіскою. Модель шиньйону, що розробляються в ході курсового проекту.

З великої кількості існуючих сьогодні різновидів шиньйонів,класичний шиньйон на об’ємному монтюрі – це один з найпопулярніших постижерних виробів. Форма основи шиньйону задається за формою виготовленого монтюру. Шиньйон на об’ємному монтюрі відрізняється від інших більш складною конструкцією монтюра. Така конструкція обумовлена наявністю у замовника певної довжини. Таким чином стандартних розмірів монюру об’ємного типу не існує. Розміри деталей монтюру визначають після обміру пучка волосся клієнта скрученого у тугий джгут.

Отже, основним елементом конструкції є трес. Для виготовлення шиньйонів різни видів використовують так звані «плескаті треси» - це треси сплетені під нижню нитку. Взагалі, для виготовлення шиньйону на об’ємному монтюрі від 150 та більше сантиметрів тресу та плюс 20 см на треспокришку. Необхідна довжина тресу на пряму залежить від діаметру основи шиньйону – чим більше діаметр, тим більше необхідна довжина тресу. З необхідної довжини тресу необхідно виділити довжину треспокришки та загальну довжину. Довжина треспокришки дорівнює периметру зовнішньої крійки монтюра. Загальну довжину треса плетуть на трьох нитках у два оберти під нижню, а треспокришку в один оберт під нижню нитку. Ця операція обумовлена тим, що трес в один оберт набагато густіший та красивіший від тресу у два оберти.

До волосся замовника шиньйон кріплять за допомогою шпильок

Шиньйон можна кріпити у верхньо-потиличну зону або на маківку.

Для остаточного маскування шиньйону можна скористатися тонким пасмом, яку виділяють з під прикрипліного шиньйону та обгортають його навколо виробу. Маскувальне пасмо фіксують невидимкою під шиньйоном.

Модель шиньйону, що розробляється, виготовлюється з штучного волосся.

До конструкції постижерного виробу висувають наступні вимоги.

  • зовнішній вигляд постижерного виробу суворо відповідати розробленому ескізу.

  • постижерний виріб повинен бути виготовлений відповідно до всіх основних технологічних вимог і нормативів, а також з урахуванням основних побажань замовника та результатів основних виробничих обмірів.

  • матеріали, які використовують для виготовлення постижерних виробів повинні бути безпечні для життя людині і обов’язково повинні забезпечувати добрий повітрообмін між шкірою голови і зовнішнім середовищам

  • постижерний виріб повинен відповідати всім естетичним вимогам

  • конструкція постижерного виробу повинна бути технологічною – зручною в обробці і економічною за витратами праці і матеріалів.

Також постижерні вироби повинні відповідати певним гігієнічним вимогам тобто легко піддаватися миттю і чищенню

Під поняттям естетичні вимоги розуміють відповідність колірної гами використовуваних матеріалів колірної гами волосся клієнта, а також відповідність структури основної сировини структурі волосся клієнта.

2.2 Складання технічного паспорту на модель

Технічний паспорт на модель повинен містити: перелік і норми витрату матеріалу, який використовується для виготовлення монтюру; розрахунок необхідної кількості волосся у вигляді таблиці; схеми нашивання треса та монтюр; таблицю умовних позначень напрям завитка треса на кожній ділянці постижерного виробу.

Таблиця технічних даних повинна містити наступні данні: кількість волосся різної довжини, необхідної для створення моделі постижерного виробу; довжина волосся при роскрої у сантиметрах; масу вага кожної довжини, отриманою шляхом розрахунку; довжину ваги у тресі; довжину треса для кожної довжини волосся; діаметри завивки волосся кожної ділянки; номери нашивання треса на монтер; коефіцієнт щільності треса.

Враховуючи дані викладенні в підрозділі 2.1 і узявши до уваги усі умови тресування штучного волосся можна зробити висновок ,що для отримання довжини волосся постижерного виробу, що розробляється. 45 сантиметрів початкова довжина волосся повинна бути не менше за 50-55 сантиметрів. Розроблена модель шиньйону виготовлюється на мантюрі об’ємного типу діаметром 8 см. Для виготовлення шиньйону на об’ємному мантюрі діаметром 8 см. приблизно 170 сантиметрів тресу, з яких 20 сантиметрів для трес-покришки.

Для виготовлення тресу, згідно розробленому ескізу, необхідно використовувати штучне волосся прямої структури каштанового відтінку. Трес, згідно завданню на курсове проектування, необхідно виготовити тресбанку ручним способом. Схеми тресування волосся на трьох нитках в один і два обрити під нижню зображені на рис. 2.1.

Рисунок 2.1 Схеми тресування волосся на трьох нитках:

Виготовлений таким способом трес необхідної довжини потрібно обов’язково закріпити ручним способом, тобто прошити його основу так званим «повітряним» стібком.

Готовий трес нашивають на монтюр по спіралі починаючи від центру монтюру і поступово пересуваючись до його зовнішньої крайки. Відстань між лініями нашивання складає 7-10 міліметрів. При нашиванні до центру монтюру прикладають кінець треса сплетений у два оберти – це необхідно для того щоб трес, сплетений в один оберт, обрамляв шиньйон на крайці. Трес закріплюють дрібними стьобаннями захоплюючи лише верхній шар тюлю, при цьому зовнішній шар тюлю повинен залишатися чистим для естетично красивого вигляду.

Для зручності розрахунків всі перераховані відомості зводять в таблицю 2.1 шиньйон монтюр конструкція

Розрахунок маси основної сировини розраховують за формулою:

М= * , де:

М – необхідна маса волосся;

С – початкова довжина;

Н – довжина тресу;

К – коефіцієнт щільності тресу (коефіцієнт щільності тресу залежить від його довжини : якщо його довжина не перевищує 350 сантиметрів , тоді К= 150, якщо більше 350 сантиметрів – К=200).

Таблиця 2.1. Технічні дані

Початкова

довжина волосся (см)

Необхідна маса волосся, (г)

Довжина волосся у тресі, (см)

Довжина тресу,( см)

Діаметр завитка тресу на ділянці, (см)

№ лінії нашивання

Коефіцієнт Щільності тресу

50

38,31

45

170

-

-

150

Розрахунок проводять за раніше заявленою формулою:

М= (50:3) * (2*170:150)

М=16,66* (340:150)

М=16,66*2,3

М=38,31

Маса основної сировини складає 38,31 грам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]