Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

3.Сучасні методи психологічних досліджень.

Методи дослідження в психології - це певні прийоми, засоби пізнання психічного життя людини.

Керівнику середньої ланки для організації успішної роботи колективу, для позитивного вирішення справи з діловим партнером необхідне володіти знаннями методів психологічних досліджень.Головні з них такі.

Спостереження. Зміст його як наукового методу полягає в тому, що дослідник систематично і планомірно спостерігає за діями якоїсь людини або певної групи людей: поведінкою, зовнішніми проявами психіки (рухами, мовою, мімікою), вчинками і на цій основі робить висновки про психічні процеси, стани, психічні властивості того або тих, за ким спостерігають.

Бесіда як метод дослідження - це отримання інформації на основі словесної комунікації. Тематика і основні етапи бесіди заздалегідь плануються. Важлива умова - збереження невимушеної, доброзичливої обстановки в ході бесіди. Бесіду потрібно точно реєструвати, зручніше всього її записувати>на магнітофон.

Інтерв'ю в психології виступає, як спосіб отримання соціально-психологічної інформації за допомогою усного опитування. Попереднє обдумування не передбачається. Є два види інтерв'ю: вільні - нерегламентовані темою і формою бесіди і стандартизовані -за формою вони близькі до анкети із закритими запитаннями.

Анкетування - метод соціально-психологічного дослідження за допомогою анкет. Залежно від характеру необхідної інформації та способів її отримання використовуються різні типи анкетного опитування: суцільне (охоплюються великі групи населення) та вибіркове (охоплюється конкретна група учасників); усне (за типом інтерв'ю) та письмове (робота з бланковими анкетами); індивідуальне та групове; очне (за умовою безпосередньої взаємодії) та заочне (поштою, телефоном тощо).

Тестування - метод психологічного дослідження, провідним організаційним моментом якого є застосування стандартизованих запитань і завдань, за результатами виконання яких робляться висновки про психофізіологічні і особистісні характеристики, а також про знання, уміння, навички піддослідного.

За функціональною ознакою призначення розрізняють тести інтелекту (виявлення розумового потенціалу особи), тести для оцінки творчих здібностей особи, тести досягнень (виявлення ступеню володіння особистістю конкретними знаннями, навичками, вміннями), тести особистісні (вимірювання різних сторін особистості та її характеристики: установок, цінностей, емоційних, мотиваційних та міжособистісних властивостей, типових форм поведінки тощо).

Експеримент - науково поставлений дослід, в якому психічне явище вивчається в спеціально створених І контрольованих умовах. Розрізняють два основних види психологічного експерименту: лабораторний і природний.

Природний експеримент дозволяє вивчити психічні явища такими, якими вони є в житті. Піддослідні знаходяться в звичних, природних умовах і навіть не підозрюють, що вони є об'єктами психологічного дослідження в той час, як їх дії, вчинки, мова, реакції на різні подразники ретельно фіксуються (схованою камерою, магнітофоном тощо).

Лабораторний експеримент проводять за допомогою спеціальної апаратури, в спеціально обладнаних для цього приміщеннях. За допомогою лабораторного експерименту можна дослідити властивості уваги, особливості сприймання, пам'ять і т.п. Прибори реєструють психічні процеси, швидкість їх протікання, виміряють час і т.п. Недоліком лабораторного експерименту є те, що піддослідні знають, що відбувається, і це створює певну напругу, хвилювання. В звичайній обстановці результати можуть бути іншими.

Вивчення продуктів діяльності - один із найпоширеніших методів психологічного дослідження. Це система дослідницьких процедур, спрямованих на збір, систематизацію, аналіз та тлумачення продуктів діяльності людини. "Продукти діяльності" у людей різних професій, звичайно, різні, але існують певні загальні дослідницькі і аналітичні процедури, за допомогою яких можна дослідити ці "продукти діяльності".