Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.09.2019
Размер:
389.63 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний торговельно - економічний університет

Хмельницький торговельно - економічний коледж

_Основи психології__

Збірник

текстів лекцій

Освітньо-кваліфікаційний рівень «молодший спеціаліст»

Галузь знань 0305 Економіка та підприємництво

напрям підготовки 5.030510 Товарознавство і торгівельне підприємництво

спеціальність 5.03051001 Товарознавство та комерційна діяльність

Хмельницький 2011

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Київський національний торговельно - економічний університет

Хмельницький торговельно - економічний коледж

Спеціальність Товарознавство та комерційна діяльність

Дисципліна Основи психології

Лекція №1 :

Психологія як наука та її зв’язок з іншими науками.

План

1. Поняття про психологію. Галузі в психології.

2.Психологія в системі наук про людину і суспільство.

3. Сучасні методи психологічних досліджень

4. Психологічні знання як складова професійної підготовки фахівців, товарознавців комерційної діяльності.

Ключові терміни та поняття: Психологія, психіка, стан, властивість, поведінка, діяльність, психічні явища

Література(основна та додаткова)

Киричук О.В., Роменець В.А.: Основи психології (підручник),К-2007; Богословский В.В., Ковалёва А.Г., Степанова А.А.: Общая психология, М-2001 Немов Р.С.: Психология (учебник): Кн.1. М-1994, разд.1 Психология: Словарь. – М-2006

Зміст лекції

1.Життя суспільства, його політичні, економічні, соціальні проблеми спонукають звертати все більшу увагу на людину, роль якої в усіх сферах життєдіяльності все зростає. Серед вчених, спеціалістів, керівників підприємств, бізнесменів з кожним роком зростає число тих, хто вважає, що на початку XXI століття пануюче місце займе психологія. Ця думка стає все більш переконливою, оскільки Україна вступила на шлях формування ринкових відносин, і очевидним стає те, що успіх справи в ділових стосунках все більш буде залежати не тільки від досягнень в галузі "ноу хау", але і від уміння зрозуміти людину, знайти спільну мову з діловим партнером.

Психологія в загальному розумінні - це наука про психіку. Етимологічна її назва походить від грецьких слів "псюхе" - душа і "логос" - вчення. Психіка - це властивість людського мозку відображати оточуючий світ. Але кожен з нас відображає цей світ по-своєму: ми щось пригадуємо, про щось думаємо, щось відчуваємо.. Але кожен інакше, ніж інший, - психіка дає "суб'єктивний образ об'єктивного світу". Психологія і намагається пояснити, чим саме ми відрізняємося один від одного, в чому схожі. Психіка проявляється в поведінці і діяльності - і саме вони є головними об'єктами психології. Тобто йдеться про людину , про її індивідуальні особливості.

. Психологія - це наука про факти, закономірності механізма психіки як створюваного у мозку образ дійсності на основі і за допомогою якого здійснюються управління діяльністю, що має у людини особистісний характер.

Структура психічних явищ:

Всі психічні явища поділяються:

Процеси;

Стани;

Властивості.

Процеси бувають:

а) пізнавальні психічні (відчуття, сприймання, пам'ять, мислення, уява);

б) емоційно-вольові (емоції, воля);

Стани: емоційні стани - настрій, натхнення...

Властивості: темперамент, характер, здібності. Вітчизняна психологія розглядає психіку, як одну із форм відображення. У філософії виділяють різні форми відображення:

- механічну (зіткнення 2-х предметів, механічне пошкодження);

- фізичну;

- хімічну (хімічні реакції);

- біологічну (різні форми життя, рослинний, тваринний світ);

- соціальну, як найбільший психічний розвиток. Відображення виявляються в здатності відповідати на зовнішні

впливи, відповідно до характеру впливу та до особливості об'єкту який відображає (зображення в дзеркалі залежить від предметів, що його оточують і самого дзеркала (матерія з якого виготовлено)).

Всьому живому характерна біологічна форма відображення, на основі якої на певному етапі еволюції з'являється психіка.

Основна особливість, психічного - її більша, порівнянно з простішими формами активність.

Ця активність проявляється:

- У перетворенні енергії фізико-хімічних подразників, що діють на нервові апарати в образи цих предметів.

- У вибірковості психіки, яка виявляється у пошуку і виборі варіантів поведінки (свідомий підхід до ситуації, що не мають тварини).

- Третій прояв активності в тому що психіка забезпечує реагування не тільки на окремі подразники, які мають жжитєві значення, але й на інші, які пов'язанні з першими точно так забезпечує реакцію на зв'язки між подразниками

Галузь психології - це відбиття психологічних законів в конкретній сфері людської діяльності.

Загальна психологія становить фундамент розвитку всіх галузей психологічної* науки. Абстрагуючись від конкретних досліджень, вона вивчає психіку людини в її загальних закономірностях, формулює теоретичні принципи і методи психології, її основні категорії. Основні поняття загальної психології характеризують:

1. Психічні процеси /пізнавальні - відчуття і сприймання, пам'ять, уявлення^ мислення; вольові - мотиви, прагнення, бажання, прийняття рішень; емоційні - емоції та почуття/.

2. Психічні стани, що є проявом психічних процесів (настрій, стрес, афект, фрустрація).

3. Психічні властивості (якості розуму - здібності, стійкі особливості вольової сфери - характер, стійкі якості почуттів - темперамент).

Вікова психологія - галузь психологічної науки, що вивчає специфічні властивості індивіда, особливості громадянина, його психіки в процесі зміни вікових стадій розвитку. Вона розгалужується на дитячу психологію, психологію підлітка, психологію юності, психологію дорослої людини, геронтопсихологію (вивчення явищ і процесів, пов'язаних зі старінням організму).

Психологія праці - галузь науки, що вивчає психологічні особливості трудової діяльності людини, психологічні аспекти наукової організації праці (НОП). У завдання психології праці входить дослідження професійних особливостей людини, закономірностей розвитку трудових навичок, формування конкретних форм трудової діяльності, мотивів ставлення людини до праці, з'ясу­вання впливу на трудівника виробничої ситуації тощо.

Соціальна психологія галузь психології, ще вивчає закономірності поведінки і діяльності людей в умовах їх включення в соціальні групи, а також психологічні характеристики самих цих груп.

Психологія управління - галузь психології, яка вивчає психологічні закономірності управлінської діяльності, психологічні , основи добору та навчання управлінських кадрів.

Предметом досліджень цієї галузі є: психологічні особливості управління у сфері виробництва, бізнесу, освіти, культури, побутового обслуговування; психологічні особливості стилів управління; психологічні особливості основи прийняття управлінських рішень; закономірності взаємодії та ділового спілкування керівника з підлеглими; психологічні умови попередження та розв'язання конфліктів в трудовому колективі; формування сприятливого соціально-психологічного клімату в трудовому колективі; психологічні критерії та методи добору управлінських кадрів.

Педагогічна психологія вивчає психологічні закономірності виховного та навчального процесів, становлення і розвиток індивідуальності, особистості і громадянина. Вона досліджує формування у учнів, студентів певних знань, умінь та навичок; виявляє психологічні фактори, що впливають на успішність процесу навчання, стосунки між педагогом і учнями, студентами, а також спілкування в учнівських, студентських колективах, індивідуально-психологічні відмінності учнів та студентів.

Психологія наукової та художньої творчості

Це галузь психологічної науки, що вивчає психологічні фактори наукової та художньої діяльності.

Предметом її досліджень є творча особа; процеси наукової і художньої творчості з точки зору реалізації в них здібностей і характеру особистості, її інтелекту та емоцій; переживання особистості і її стан на шляху від задумки через різні спроби і варіанти до кінцевого результату; психологічні аспекти комунікацій в наукових і творчих колективах; спілкування та міжособистісні стосунки вчених, діячів мистецтва, по мають як формальний (юридично узаконений, офіційний), так і неформальний, неофіційний статус.

Медична психологія вивчає психологічні аспекти діяльності лікаря і поведінки хворого на різних етапах перебігу патологічного процесу, психологічні фактори протікання хвороби; .клінічні, реабілітаційні, профілактичні аспекти, що пов'язані з психологією лікувальних впливів.

Військова психологія вивчає психологічні особливості різних видів військової діяльності залежно від суспільно-історичних умов, рівня військової техніки, характеристик особистості військовослужбовців; питання добору, навчання, виховання військовослужбовців, психологічні проблеми спілкування в військових колективах тощо.

Юридична психологія - галузь психологічної науки, по вивчає психологію державно-правових явищ, зокрема, психологічний профіль юриста, проблеми профвідбору та профорієнтації осіб відповідно до вимог юридичної діяльності; аналізує особистість злочинця, формування злочинної мотивації, соціально-психологіч­них особливостей злочинних груп; вивчає слідчу психологія, психологів потерпілого, виправно-трудову психологію.

Психологія спорту - галузь психології, яка вивчає законо­мірності психічної діяльності індивідів і груп в умовах спортивної діяльності (тренування, змагання, відновлення).

2.Сучасна психологія займає проміжне місце між філософськими науками, з одного боку, природничими - з другого, соціальними - з третього.. В центрі її уваги залишається людина, хоча всі вони вивчають людину з різних точок зору.

Філософія і її складова частина - теорія пізнання - вирішує питання про відношення психіки до оточуючого світу і трактує психіку як відображення світу, підкреслюючи, що матерія первинна, а свідомість - вторинна. Психологія виясняє ту роль, яку відіграє психіка в діяльності людини і її розвитку.

Науково-технічний прогрес пред'являє все більші вимоги до психіки людини, яка має справу з сучасною технікою. В цих умовах ефективність праці в значній мірі залежить від того, наскільки враховані можливості людини, що включені в психічні пізнавальні процеси /сприймання, пам'ять, мислення/, в психічні властивості особи /особливості характеру, темпераменту і т.п./. Дати відповіді

на ці питання повинна психологія сумісно з природничими науками

- спочатку в плані проектування системи "людина-машина" і більш складної "людина - машина - колектив".

Давно існують взаємозв'язки психології* з соціальними науками

- педагогікою, юриспруденцією. Це зрозуміло, тому що і педагоги, і правознавці намагались враховувати в своїй практиці психологічні дані про людину. Так, відомий педагог К.Д. Ушинський відмічав, щоб всебічно виховати людину, її потрібно всебічно вивчити.

Взаємозв'язок психології з юриспруденцією також закономірний. Юристи ще в другій половині XIX і на початку XX століття писали про те, що психологія повинна скласти наукову основу Кримінального права. Вони вважали, що саме психологічні закони повинні бути в основі вчення про суб'єкт злочину в кримінальному праві, про зміст злочину, про психологічні особливості процедури суду.