Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ukr_mova_40.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
184.32 Кб
Скачать

54.Структура статті

Умовно можна виділити такі структурні елементи.

1. Вступ - постановка наукової проблеми, її актуальність, зв'язок з найважливішими завданнями, що постають

2. Основні (за останній час) дослідження і публікації, на які спирається автор; сучасні погляди на проблему; труднощі при розробці даного питання, виділення невирішених питань у межах загальної проблеми,

3. Формулювання мети статті (постановка задачі) - висловлюється головна ідея даної публікації, яка суттєво відрізняється від сучасних уявлень про проблему, доповнює або поглиблює вже відомі підходи; звертається увага на введення до наукового обігу нових фактів, висновків, рекомендацій, закономірностей або уточнення відомих раніше, але недостатньо вивчених.

4. Виклад змісту власного дослідження - основна частина статті. В ній висвітлюються основні положення і результати наукового дослідження, особисті ідеї, думки, отримані наукові факти, виявлені закономірності, зв'язки, тенденції, програма експерименту, методика отримання та аналіз фактичного матеріалу, особистий внесок автора в досягнення і реалізацію основних висновків тощо (5-6 сторінок).

5. Висновок, в якому формулюється основний умовивід автора, зміст висновків і рекомендацій, їх значення для теорії і практики, суспільна значущість; коротко накреслюються перспективи подальших розвідок з теми (1/3 сторінки).

55.Етапи підготовки статті.

Формулювання робочої назви статті:

заголовок повинен сконцентрувати увагу читача на предметі дослідження.

Визначення меж теми та обсягів наукової інформації, представленої в науковій статті.

Розроблення орієнтовного плану (змісту) статті: вступу, основної частини, висновків, перспективи дослідження.

Окреслення у вступі змісту роботи:

постановка проблеми, з’ясування її актуальності та науково-практичного значення;

аналіз останніх досліджень і публікацій.

порушення невирішених раніше питань, яким присвячена стаття;

формулювання мети і завдань статті.

Визначення методів дослідження, джерельної бази, підготовки основних тез – відповідей на завдання.

Тлумачення використаних у статті термінів.

Обґрунтування в основній частині отриманих результатів. Текст має опиратися на принципи “від відомого до невідомого”, “від простого до складного”.

Перевірка узгодженості між заголовком, метою, завданнями і висновками.

Проведення самоконтролю виконаної роботи на змістовому, логічному, мовностилістичному рівнях. Перевірка тексту статті на відповідність: – чинним правописним нормам; – вимогам наукового стилю; – оформлення цитат і посилань.

Оформлення списку використаних джерел за чинними стандартами.

56.Оформлення статті.

При написанні наукової статті необхідно виходити з наступних вимог.

Наукова стаття повинна мати обмежений об'єм (7-10 сторінок машинописного тексту, формат сторінки - А4, книжкова орієнтація, поля 2,5 см з усіх боків, Times New Roman, колір - чорний, розмір шрифту -14; 1,5 інтервал), посилання в квадратних дужках.

Вимоги включають наступну структуру до тексту наукової статті:

· Заголовок статті, вказавши Прізвище, Ім'я, По батькові (повністю) автора і назви учбового закладу або наукової організації, в якій виконувалася робота, спеціальність автора.

· Анотація. Описує цілі і задачі проведеного дослідження, а також можливості його практичного вживання, (2-3 пропозиції).

· Ключові слова (3-5 слів), на українській і англійській мовах.

· Ввідна частина і новизна. Значення досліджуваних наукових фактів в теорії і практиці. В чому нове рішення наукової задачі.

· Дані про методику дослідження. Власне дослідження, попередні дослідження (по темі статті), статистика і т.п.. Наявність малюнків, формул і таблиць допускається тільки в тих випадках, якщо описати процес в текстовій формі неможливо.

· Експериментальна частина, аналіз, узагальнення і роз'яснення власних даних..

· Висновки і рекомендації. Стаття обов'язково повинна містити в собі відповіді на питання, поставлені ввідною частиною, демонструвати конкретні висновки.

· В тексті посилання нумеруються в квадратних дужках, номер указує на джерело в списку літератури.

В статті рекомендується використовувати не більше 10 літературних джерел.

Вкажіть додаткову інформацію:

- контактний номер телефону;- поштова адреса; ВУЗ, кафедра;- вчений ступінь, звання;- науковий керівник; місце роботи; посада; E-mail.

До статті варто додати рецензію за підписом професора або керівника Вашої кафедри.

Загальні принципи побудови наукової статті можуть варіюватися залежно від тематики і особливостей проведеного дослідження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]