Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

UO

.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.03.2016
Размер:
125.44 Кб
Скачать

Болонський процес і перспективи законодавчого врегулювання розвитку вищої освіти в Україні

Проблема врегулювання розвитку вищої освіти в Україні у контексті Болонського процесу надзвичайно актуальна, оскільки порушує питання адаптування вітчизняної систе­ми вищої освіти до загальноєвропейського освітнього про­стору. Якось у передачі одного з російських телеканалів відо­мий ведучий Володимир Познер натужно допитував міні­стра освіти Російської Федерації, як той реформуватиме осві­ту. Ведучий не погоджувався із жодною відповіддю, оскіль­ки вимагав кардинальних рішень.

Чомусь і у нас прийнято вважати, що освіту слід рефор­мувати увесь час, нібито цілі освіти — виховання справж­нього громадянина, людини, як кажуть, з великої букви, фахівця високого ґатунку — постійно змінюються. Ми ж не бачили, щоб хтось із можновладців при черговому здо­бутті владного Олімпу намагався реформувати схід сонця, чи смак джерельної води. І слава Богу, що до небесних зірок ще не добралися! Адже саме завдяки добрим традиціям виховання і певному здоровому консерватизмові освіта ви­тримала всі негаразди перехідного періоду останніх років. Освітяни прикладали чимало зусиль, щоб зберегти здобут­ки вітчизняної освіти за будь-яких освітніх реформ. Серед них для вищої школи основними є такі.

1. Фундаментальність — якість вітчизняної освіти, яка формувалася зусиллями кращих представників професор­сько-викладацького складу наших університетів: історика М. Костомарова, хірурга М. Пирогова, фізика М. Авенаріуса, таких видатних вчених, як В. Антонович, В. Вернадський, М. Грушевський, М. Драгоманов та інших. Фундамен­тальною має бути загальна і професійна освіта. Це стане відповіддю на виклик глобалізації і одночасно умовою роз­витку інтелектуального ресурсу України, гарантією виходу України на рівень країн, де інтелектуальна еліта здатна ство­рювати і впроваджувати високі технології.

2. Гуманізація — напрям, про який багато писалося і говорилося попередні десятиліття, а початок якого був за­кладений з часів В. Мономаха, філософії Г. Сковороди та П. Юркевича, інших українських гуманістів. Злочинним для нашого суспільства є ігнорування історичного досвіду "братських шкіл", Острозької й Києво-Могилянської ака­демій, педагогічних ідей гуманізації освітнього поля таких видатних мислителів, як Т. Шевченко, І. Франко, М. Драгоманов, Л. Українка, В. Винниченко, М. Максимович, В. Вернадський. Продуктивними є спроби в нових історичних і соціально-економічних умовах переглянути підходи до гу­манізації освіти видатних освітян, педагогів-практиків А. Макаренка і В. Сухомлинського.

3. Системність і дієвість виховного процесу пріо­ритетним для системи вищої освіти є формування культу­ри особистості на засадах інтеграції компетентності та духовності професіонала.

Участь вищої освіти України в Болонських перетворен­нях має бути спрямована на її розвиток і набуття нових якіс­них ознак. Водночас слід зважити на те, що ці зміни не ма­ють привести до втрати кращих традицій, заперечення на­ціональних ознак якості освіти. Орієнтація на Болонський процес не має призводити до невиправданої перебудови тра­дицій вітчизняної системи вищої освіти, які є національним надбанням української вищої школи, зокрема, широкий спектр знань студентів у галузі суспільних і гуманітарних наук, що формують світогляд майбутнього фахівця.

Приєднання України до Болонського процесу слід роз­цінювати не як революційну подію, що розтрощить устої вітчизняної вищої освіти, а як планомірну інтеграцію української вищої школи до європейського і світового освіт­нього і наукового простору. Адаптація законодавства України до законодавства Європейського Союзу — це не стільки "впровадження нормативно-правових актів Украї­ни, розроблених з урахуванням законодавства Європей­ського Союзу"1, скільки тривалий процес узгодження рекомендацій, вироблених країнами-учасницями процесу, ство­рення зони європейської вищої освіти та пріоритетів націо­нальної системи освіти.

Щоб йти в ногу з життям, на рівних співпрацювати з євро­пейськими університетами, ми повинні вчитися демократії, не боятися, не бути сміливими лише на кухні, а займати гідну позицію у повсякденному житті, в громадянському суспільстві. Нам всім слід щоденно, по краплині вичавлю­вати із себе все рабське, не достойне європейської людини, громадянина демократичного суспільства.

Демократія — це процес, у якому кожен повинен брати участь, а не чекати на її прихід ззовні. Пасивність, тради­ційна українська обережність, страх перед начальством не мають заважати колективам вищих навчальних закладів відстоювати свої соціальні права.

В Україні не бракує ідей — лівих чи правих. Вони є, і вони відомі! Проте у нас не завжди знаходяться люди, го­тові їх реалізовувати. Як і колись, так і тепер маємо брак організаторів, брак готовності людей до діяльності, а відтак — брак державності. З гіркотою згадуються слова Михай­ла Грушевського: "Ми дуже добре співаємо. Ми маємо гар­ну культуру, але без організованого добробуту, легіонів спеціалістів ми нічого не досягнемо. І вся ця краса культури буде сяяти яскравою латкою на убогому лахмітті таланови­того безштанька".

Разом із демократизацією суспільного життя в цілому, слід законодавчо утвердити систему академічних і грома­дянських свобод у вищих навчальних закладах. Демократія вищого навчального закладу починається з неухильного виконання норм закону щодо обрання на демократичних засадах викладачів, завідувачів кафедр, деканів. Потребує вдосконалення порядок обрання ректорів. Необхідно поси­лити роль науково-педагогічних колективів, наглядових рад, студентського самоврядування у керівництві вищими на­вчальними закладами, у процедурі обрання керівників ВНЗ.

Без демократичного життя в університеті не буде де­мократії в суспільстві! Демократизація системи вищої освіти, як і демократизація цілого суспільства, — це склад­ний, тривалий процес, який потребує важкої праці, вихован­ня академічної спільноти, студентства в дусі демократизму.

Вибір нашої держави — європейська інтеграція — це рух до демократії, інформаційного суспільства, соціально орієнтованого ринкового господарювання на засадах вер­ховенства права і забезпечення прав та свобод людини і гро­мадянина. Разом з тим, проголошуючи курс на інтеграцію у сфері освіти, не можна не прислухатися до застережень щодо Болонського процесу. Є загрози та ризики, і їх багато. Це й можливий відплив кращих наукових і педагогічних кадрів, висококваліфікованих фахівців, талановитих і пер­спективних студентів. Це різне ставлення до змісту навчан­ня, фундаментальної науки. Є ризики, які стосуються на­вчально-матеріальної бази — в нас вона застаріла на 70 %. Бар'єром на шляху інтеграції стає наша бідність, інші со­ціальні негаразди.

Ризик на особистісному рівні полягає у вірі людей у те, що варто лише придумати ідеальну систему освіти, впро­вадити її і все стане на свої місця, а ми досягнемо небувалих висот у галузі освіти. Досить живучим (і деструктив­ним) освітянським міфом є міф про те, що нібито є міжна­родна ідеальна модель освіти, яку потрібно лишень належ­ним чином освоїти і впровадити в наше освітянське сере­довище, як зауважує В.П. Андрущенко2, і підтверджує ви­сновок про те, що "ідеальної моделі освіти не існує".

Дещо наївною видається думка про можливість запози­чити найкраще з досвіду іноземних освітніх систем. Ви­смикнутий із певної системи елемент, перенесений в іншу систему з іншими якісними характеристиками, часто-густо не приживається. Історія української системи освіти знає немало таких прикладів. Тому неприпустимими є помилки у практиці запозичень та технології впровадження сторонніх системних компонентів розвинутого демократичного су­спільства в умовах наявного правового поля України. Це може призвести до невиправданих втрат.

Наприклад, помилки у впровадженні кредитно-мо­дульної системи можуть надовго зруйнувати і без того напівзруйновану систему виховання у вищій школі. Оціню­вання роботи викладача лише в межах кредитно-модульної системи вже дало свої негативні наслідки і далі загрожує втратами щодо виховної ролі професорсько-викладацького складу в роботі зі студентами, зокрема щодо формування у майбутнього фахівця його професійних якостей. У розроб­люваних ВНЗ модулях цей аспект якщо враховується, то формально, а переважно не враховується зовсім. Непроду­мана і неапробована стандартизація і "модулезація" освіт­нього процесу може призвести до того, що остаточно буде відкинута особистісна орієнтованість навчально-виховно­го процесу. Вже нині ніхто не згадує, що навчання є складовою виховання, а не навпаки, і що традиційно навчання невідривно має бути пов'язане з вихованням. Ці традиції є нашим надбанням. Про них не слід забувати і їх треба вра­ховувати, виявляючи реформаторське завзяття.

Інтеграція освітніх систем має супроводжуватись і під­тримуватися створенням відповідного правового поля. Ра­дою ЄС було продеклароване бажання сприяти процесу адаптації законодавства України до норм ЄС. Проте потрібна воля і зусилля наших освітян, науковців, законодавців щодо створення такого правового поля, яке б відповідало інтере­сам українського суспільства і адекватно сприймалося Євро­пейським Союзом.

Багато зусиль за останні роки було докладено до ство­рення стандартів вищої освіти. Освітні стандарти, їх від­повідність чи невідповідність певним критеріям впливають на процес інтеграції в європейський освітній простір, вони є показником рівня функціонування (наявності) освітнього правового поля України. Держава, як завжди, поскупилася виділити потрібну суму на їх розробку, і це було однією з причин того, що процес стандартизації проходив досить важко, а завершується не зовсім вдало.

Однією з важливих складових стандартизації та інте­грації у світовий освітній простір є якість вищої освіти. На нашу думку, якість освіти лише певною мірою орієнто­вана на освітні стандарти. Вона визначається не стільки за­тратними кредитами, які чомусь вимірюють переважно кількістю годин, скільки рівнем професійного розвитку майбутнього фахівця, його професійної культури і грома­дянською позицією, яку він займає в житті. А позиції не навчиш погодинно, як і неможливо навчити професіоналі­зму — це особистісні якості, яким не можна навчитися, їх треба виховувати. Як виміряти ці затрати кредитами та мо­дулями — це проблема, яку ще слід вирішувати фахівцям у галузі психології і педагогіки вищої школи.

Професійне виховання у вищій освіті має враховуватися Державною акредитаційною комісією, завдання якої забез­печувати додержання вимог щодо якості підготовки фахівців у вищій і базовій професійній школі.

Справу формування особистості фахівця важко, а мабуть, і не можливо стандартизувати, тому чиновники, які впоря­дковують нормативні документи, це питання обходили. Нам слід подбати про якість вищої освіти не лише з позицій нор­мативних установок, а й з позицій людської гідності викла­дача вищої школи, який передає своїм вихованцям не лише інформацію, а вкладає в них своє ставлення до професії, виконання професійних обов'язків, свою професійну куль­туру. Тобто викладачу треба не лише підраховувати кількість знань, умінь, навичок, які за відведені години засвоїв сту­дент, а й те, яку людину ми виховали за роки навчання у вищому навчальному закладі.

Українськими вченими досягнуто значних успіхів у роз­робках дидактичної організації педагогічного процесу, що базується на персоналізації, диференціації та інтеграції змісту навчального матеріалу. Модульна технологія навчан­ня може забезпечувати стимулюючу, розвиваючу і особистісно-творчу функції одержання знань, їх самостійність і мобільність, можливість вибору в процесі професійно-особистісного навчання, контролю і самоконтролю, самороз­криття і самостановлення фахівця. Все це — за умови, що навчання буде залишатися складовою виховного процесу. Тоді модульно-кредитна система стане дійсно основою роз­витку конкурентоспроможного професіонала.

Отже, особливу увагу слід звернути на проблему про­фесійного виховання особистості фахівця, критерії оціню­вання рівня сформованості професійних якостей і пропо­нувати зарубіжним колегам вивчати і враховувати наш вітчизняний досвід, як, наприклад, це роблять освітяни та­ких високорозвинених країн, як Японія, Німеччина тощо.

Особливе значення у визначенні якості вищої освіти відіграє система оцінювання знань і рівня професійної підго­товки фахівців, їх конкурентоспроможність можна визна­чити статистичними методами. Проте досягти об'єктивно­го оцінювання знань, яке крім контролюючої має виконува­ти мотивуючу та стимулюючу функції, — це проблема, яка не вирішена у нас і залишається невирішеною у країнах — учасницях Болонської угоди. Тому, на нашу думку, слід ак­тивізувати роботу не тільки з впровадження європейських критеріїв оцінювання знань студентів, а й з вивчення і нау­кового аналізу критеріїв і технологій оцінювання з погляду, що оцінюється і як оцінюється. Не слід поспішати і відки­дати своє та впроваджувати одну з багатьох не зовсім дос­коналих європейських систем оцінювання. Вважаємо, що слід спільно з європейськими колегами виробити систему конвертаризації критеріїв оцінки якості знань і сформованості професійних якостей фахівця, систему відносної вар­тості прийнятих залікових одиниць відповідно до системи ECTS та її застосування в навчальних закладах України.

За європейською системою кожний навчальний рік оці­нюється у 60 кредитів. Кожному кредиту відповідає 25 ас­трономічних годин загальної трудомісткості, до якої нале­жить все: аудиторні, позааудиторні заняття, практика, іспи­ти, заліки. Поза межами цих годин лишаються дозвілля і канікули. Кожна дисципліна оцінюється у п'ять-шість кре­дитних одиниць. Дві третини одиниць мають припадати на основну програму, орієнтовану на спеціальність, третина залишається на розсуд того, хто навчається.

20 кредитів, як передбачається, має займати практика, 15 — розвиток комунікативних компетенцій. У перерахунку на навчальний рік виходить сумарне навантаження 1500 год., що відповідають 37 сорокагодинним навчальним тижням. Тобто кредитною системою передбачається нормальна інтенсивність навчальних занять, з урахуванням того, що студент за їх межами повинен займатися ще чимось іншим.

Зрозуміло, що години — це формальна прив'язка, від якої у Європі нині поступово відходять. Години — це зміст на­вчального процесу, виражений у різних показниках: у знан­нях, уміннях, компетенції. Турбуючись про якість вищої освіти, Європа йде до вимірювання змісту освіти, а не часу, який витрачається на його засвоєння.

Однією з передумов входження України до єдиного євро­пейського освітнього простору є досягнення системою ви­щої освіти України основних цілей Болонського процесу, а саме:

• побудови Європейської зони вищої освіти як перед­умови розвитку мобільності громадян із можливістю їх пра­цевлаштування;

• формування та зміцнення інтелектуального, культур­ного, соціального та науково-технічного потенціалу Украї­ни як складової Європи;

• посилення міжнародної конкурентоспроможності як національної, так і європейської систем вищої освіти, підви­щення їх престижності у світі;

• змагання з іншими системами вищої освіти за сту­дентів, вплив, гроші та престиж;

• підвищення визначальної ролі університетів у розвит­ку національних та європейських культурних цінностей (уні­верситети як носії національної та європейської свідомості);

• досягнення більшої сумісності та порівнянності си­стем вищої освіти.

Для цього в Україні введено ступеневу структуру вищої освіти, формується система стандартів вищої освіти із за­стосуванням прийнятих у Європі критеріїв, механізмів та методів оцінювання якості вищої освіти.

Разом з тим, багато чого потрібно зробити, в першу чер­гу домогтися:

• визнання усіма учасниками освітнього процесу фак­ту, що у системі вищої освіти України історично склалося просторове і часове поєднання здійснення академічної освіти та професійної підготовки, тобто здобуття особою академічної та професійної кваліфікацій;

• завершення нормативного та методичного забезпечен­ня освіти громадян України за двоступеневою структурою вищої академічної освіти, яка відповідає базовому та по­вному рівням вищої освіти, та професійної підготовки за дворівневою структурою вищої професійної освіти, яка відповідає освітньо-кваліфікаційним рівням молодшого спеціаліста та бакалавра-спеціаліста-магістра;

• гармонізації вимог системи стандартів вищої освіти з вимогами освітніх стандартів провідних університетів і стандартів професійних спілок європейських країн та з прийнятими у Європі критеріями, механізмами й методами оцінювання якості вищої освіти (наприклад, застосування тестових технологій оцінювання успішності навчання, сер­тифікації фахівців тощо);

• організації навчального процесу за модульним прин­ципом та використання системи кредитних залікових оди­ниць;

• введення прийнятних для Європи градацій дипломів, ступенів, академічних кваліфікацій та додатків до дипломів;

• створення умов для розширення мобільності студен­тів, викладачів, дослідників та управлінців.

Досягнення цілей Болонського процесу неможливе без застосування таких складних і багатоаспектних механізмів та інструментів, як:

• перехід до чіткої структури ступенів освіти (ясність, порівнянність);

• впровадження Європейської кредитної трансферної системи (далі — ECTS — European Credit Transfer System);

• забезпечення зближення систем контролю якості вищої освіти та акредитації.

На цей час відбувається становлення нової парадигми економічних відносин, у якій найголовнішою складовою є знання. У XXI ст. визначальним загальносвітовим принци­пом є глобалізація, а головним чинником її проявів є розми­вання національних бар'єрів і занурення країн у високотехнологічне, до речі, об'єктивно вороже для нас середовище. І від цього не можна сховатися. Саме такий об'єктивний процес сьогодні визначає магістралі розвитку людства.

Чи готові ми до міжнародної співпраці в таких умовах, чи забезпечує вища освіта в Україні підготовку фахівців, які б на рівних могли конкурувати з випускниками престижних євро­пейських і заокеанських ВНЗ, почувати себе захищеними у цьому світі? На жаль, не готові! Адже зі всієї продукції, яку виробляє Україна, лише 0,3 % є високотехнологічною. Тільки кожне двадцяте українське підприємство застосовувало у 2004 р. інноваційні технології.

Слід зазначити, що інноваційна тріада освіта наука виробництво в нас працює неефективно. Розрив між цими складовими інноваційного процесу, недостатня зако­нодавча забезпеченість, а ще радше — ігнорування чинної законодавчої бази, концентрація зусиль великого приватного капіталу на визискуванні природних монополій, людських ресурсів, незацікавленість капіталу в запровадженні НТП, брак державної волі до зміни наявного порядку речей — все це разом призводить до негативних наслідків.

Україна, попри всі заяви тодішнього уряду щодо іннова­ційного характеру економіки, "впевнено" стала на шлях си­ровинного, екстенсивного розвитку. Сьогодні частка сиро­винної складової ВВП сягнула майже 2/3, тоді як, наприклад, у Швеції, Фінляндії, Малайзії, Сінгапурі цей відсоток не перевищує кількох одиниць. Між іншим, у Росії — це майже 70 %. Отже, ми повинні визначитись зі шляхом сво­го розвитку, тому що, як кажуть англійці, слід пливти не за течією, не проти течії, а туди, куди потрібно.

Запитання, як бачите, непросте. Розглядаючи проблему приєднання вищої освіти до Болонського процесу, ми ще раз повинні наголосити на жорсткій раціональній доціль­ності такого кроку. Перша доцільність економічна. Піднятися в економічному розвитку можна лише через роз­виток згаданої вище інноваційної тріади. Для рішучого стрибка економіки потрібні значні інноваційні зрушення в усіх сферах державного та суспільного життя. Наприклад, для створення потужної основи електронного виробництва потрібні десятки мільярдів доларів, тоді як для освоєння інформаційних технологій, вироблення інтелектуальної продукції— в сотні разів менше. У нас для цього поки що є підготовлені кадри, досвід.

Вивчити сучасні технології, передовий виробничий досвід ми можемо шляхом долучення до освітніх та науко­вих програм країн Євросоюзу. Оскільки багатьох галузей виробництва у нас або немає, або вони просто знищені — спостереження за новітніми досягненнями науково-техніч­ного прогресу, участь у ньому можливі саме через освітній процес.

Другим спонукальним мотивом чи раціональною доціль­ністю є нагальна необхідність брати безпосередню й ак­тивну участь у міжнародному розподілі праці, в приєднанні до світових інформаційних потоків, до світового наукового доробку.

Третя причина — це соціальний фактор. Долучаючись до світового досвіду, ми бачимо, як там цінують працю вчи­телів, викладачів, науковців. В Україні на сьогодні вони мають мізерну платню. Викладачі вищих навчальних за­кладів отримують лише 40 % від норми, яка передбачена стат­тею 57 Закону "Про освіту", тому ті 573 грн середньої зар­плати практично нічого не вирішують. Співпраця з вищи­ми навчальними закладами Європи спонукатиме науково-педагогічних працівників по-новому ставити вимоги перед урядом щодо власних соціальних гарантій.

Наступне питання. Чи готові ми законодавчо до підпи­сання Болонської декларації? Практично, так. Верховна Рада 13 травня 2004 р. детально проаналізувала стан і перспек­тиви розвитку вищої освіти в Україні. Затверджені поста­нова про Рекомендації парламентських слухань та проект Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно вищої освіти.

Окрім того, підготовлені до другого читання зміни до законів України "Про освіту" й "Про вищу освіту". Перед­бачається відмови­тися від чотирирівневої системи акреди­тації вищих навчальних закла­дів, перейти до двох рівнів підготовки фахівців: бакалавра і (спеціа­ліста) магістра. Роз­глядається питання про вилучення із системи вищої освіти навчальних закладів І та II рівнів акредитації (колишніх тех­нікумів), які стануть окремою ланкою освіти. Думаємо, що це буде середня спеціальна освіта. Технікуми, які сьогодні перебувають у складі вищих навчальних закладів, функціо­нуватимуть й надалі.

Під законодавчим урегулюванням розвитку освіти маєть­ся на увазі посилення ролі і відповідальності держави за стан справ у вищій освіті. Цей процес повинен проходити одночасно із підви­щенням автономії і самостійності ВНЗ, в першу чергу — університетів. Передусім йдеться про зміни до Закону "Про освіту", а саме, слід зробити так, щоб у державному бюджеті 10 % на фінансування освіти обра­ховувалося не від національного доходу, як нині, а від ВВП. Це збільшення частки державного фінансування в кошто­рисі витрат вищих навчальних закладів.

Не є таємницею, що частка держави у фінансуванні уні­верситетів сягає 40 %, а плата за навчання юридичних осіб, тобто простих людей, які з усіх сил намагаються вчити дітей, перевищила вже 55 %. Такого немає ніде у світі, навіть у США цей показник набагато скромніший. У нас є державні універ­ситети, у яких частка студентів, які навчаються на контрактній основі перевищує 80 %. Особливо це стосується відомчих ВНЗ. Це є одною з підстав для того, щоб вимагати карди­нального вирішення питання про передачу усіх відомчих вищих навчальних закладів у підпорядкування Міністерству освіти і науки України. Можливо, на деякий час буде зробле­но виняток для університетів і академій силових міністерств та Міністерства охорони здоров'я України.

У поданих законопроектах передбачається посилення ав­тономії ВНЗ, демократизація їхнього життя. Мова йде про надання права керівникам, вченим радам самостійно фор­мувати штатний розпис, вносити зміни до бюджету. Внесено низку змін до Бюджетного та Земельного кодексів, законів України "Про податок на додану вартість", "Про прибуток підприємств", "Про електроенергетику", "Про оподаткування власників транспортних засобів" тощо. Та­кож зміни стосуються права місцевих рад надавати фінан­сову допомогу вищим навчальним закладам, їх звільнення від оподаткування землі, на якій розташовані бази відпо­чинку, спортивні споруди, надання пільг зі сплати ПДВ, податку із прибутку. Передбачається зняття п'ятикратних штрафних санкцій за невчасно сплачені кошти за викори­стану електроенергію, комунальні послуги тощо.

Окремої уваги заслуговують кроки, спрямовані на по­ліпшення взаємодії і співпраці ВНЗ із підприємцями і підприємствами. Хіба можна миритися з тим, що 70 % приватних підприємств використовують кадри, які підготовлені за державні кошти? На підготовку фахівців вищої проби нинішні власники витрачають 0,3 % від витрат на робочу силу! Це неприпустимо занижена ціна, яка не може покри­ти витрати на якісну підготовку кадрів. Таким чином, акту­альним є питання про зміну парадигми відносин між під­приємствами і вищими навчальними закладами.

Вважається, що у нас великі податки, тиск на під­приємців, у той час як ми маємо суперліберальну економі­ку. Через бюджет перерозподіляється менше 28 % від ВВП. З цього приводу корисним є порівняння: у ФРН, Франції цей показник становить більше 40 %, а у Швеції, Фінляндії сягає майже 50 %.

У 2003 р. розмір оподаткування доходів громадян пере­вищив податок із прибутків підприємств! То чому ж не змов­кають нарікання на податкову систему? Головна причина — те, що оподатковується лише прозора частина економі­ки, тобто її половина. Олігархічна частина підприємців, яка експлуатує здебільшого природні монополії, використовує дешеву робочу силу — живе поза законами.

Ще одна проблема, на яку хотілося б звернути увагу, сто­сується доступності навчання, держзамовлення й перспек­тив обсягів підготовки студентів. Критична демографічна ситуація в Україні потребує негайних дій з боку уряду у вирішенні цих питань. Вже у цьому році до школи піде близько 370 тисяч дітей, а випускників шкіл, технікумів, ПТУ є близько 800 тисяч! Тобто дітей нині вдвічі менше, ніж потенційних місць для майбутніх абітурієнтів.

Постановою Верховної Ради України урядові доручено розробити адекватні заходи щодо врахування демографіч­ної ситуації, потреби у фахівцях. У першу чергу мова йти­ме про більш жорсткі вимоги до ліцензування численних філій вищих навчальних закладів, які заполонили Україну від столиці до найдальшого райцентру. Передбачається і законодавчо буде дозволено мати філію лише за наявності трьох факультетів, будуть створені серйозні перепони для появи псевдоосвітніх навчальних закладів, обов'язковим стане вказування у дипломі повної назви вищого навчаль­ного закладу.

Від уряду вимагається серйозне ставлення до держза­мовлення. З цією метою слід змінити статистичну звітність і запровадити жорстокий контроль за виконанням держав­ного замовлення. Нині лише 37 % студентів навчаються за рахунок державного бюджету, 63 % — укладають контракт з навчальним закладом і навчаються поки мають можливість сплачувати за своє навчання. Депутати Верховної Ради України мають домогтися, щоб 2/3 студентів навчалися за рахунок бюджету.

Щодо зіставлення наших наукових ступенів із закордон­ними та права вищих навчальних закладів самостійно при­своювати вчені звання професора і доцента думаємо, що наукові ступені кандидата і доктора наук будуть збережені для внутрішнього використання. На базі кандидата наук для міжнародних зв'язків буде встановлено звання доктора філо­софії. Щодо порядку присвоєння вчених звань, то цей крок є передчасним. Проте готується новий закон про Вищу атестаційну комісію, який має демократизувати ці процеси. Одним з таких кроків пропонується заборонити захист ди­сертацій поза науковими установами й університетами. Особливим є питання стосовно присвоєння вчених ступенів і звань високим посадовим особам, представникам адміні­страцій, уряду і, безперечно, депутатам Верховної Ради України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]