Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КУРСОВА РОБОТА гот.DOC
Скачиваний:
15
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
258.56 Кб
Скачать

2.2 Програма роботи соціального педагога з профілактики

віктимності підлітків

Вивчивши наукову літературу по проблемі віктимності підлітків, вважаємо за доцільне, щоб робота соціального педагога в цьому напрямку носила не тільки профілактичний, але і розвиваючий характер.

Статистичні дані про аварії на дорогах, зростання наркоманії, отруєння алкоголем, загибелі людей в процесі виробництва та в побуті підтверджують висновки про надзвичайну актуальність профілактики віктимної поведінки, формування у сучасної людини культури особистої безпеки. Виховання такої культури передбачає оволодіння накопиченим досвідом виживання в різноманітних ситуаціях, формування готовності використати цей досвід у постійно мінливих умовах. Йдеться про комплексну підготовку людини до попередження і подолання небезпечних ситуацій, чому сприяє світоглядна, моральна, інтелектуальна, психологічна, комунікативна, правова, естетична, і фізична готовність. [31, с. 58].

Ефективне формування навичок особистої безпеки на основі гуманістичної моральної установки можливо лише при відповідному навчанні безпечної поведінки. Навчання, засноване тільки на обмеженому наборі правил, переважно заборонного характеру (не пускайте в квартиру, не підходь до машини, не відповідай на питання, не сідай у машину і т. д.), не дає вихованцям можливості засвоїти весь необхідний арсенал засобів безпеки. Інакше кажучи, лише людина, навчена структивним способам безпечної поведінки, може бути здатною до моральної дії і одночасного забезпечення своєї особистої безпеки.

Програма роботи соціального педагога- це розроблений і реалізований комплекс завдань і заходів, що має певний зміст і спрямований на досягнення кінцевої мети [41].

На підставі аналізу наукової літератури ми зробили висновок, що ефективна профілактики підліткової віктимності повинна включати наступні напрями: правове, соціальне, валеологічне.

Метою розробленої нами програми є зниження факторів ризику схильності підлітка стати жертвою несприятливих умов соціалізації.

Завдання:

1) діагностувати у підлітків рівень схильності до віктимності; знань; відповідальності; умінь і навичок безпечної поведінки;

2) підвищити інформованість підлітків про небезпеку конкретних видів поведінки;

3) підвищити відповідальність підлітків у процесі їх життєдіяльності;

4) розвинути уміння і навички безпечної поведінки у підлітків;

5) знизити схильність до виктимному поведінки у підлітків.

Коротко опишемо зміст блоків і перелік заходів програми, яка складається з чотирьох блоків: діагностично-ввідний, теоретично- практичний, що включає в себе дві частини (тренінги з розвитку відповідних умінь і навичок) і діагностично-заключний. [36, с. 78].

В рамках діагностично-ввідного і діагностично-заключного блоків вирішуються завдання діагностики показників ефективності програми; знайомства і групового згуртування підлітків експериментальної групи; інформування батьків про проблему віктимності підлітків.

Основною формою роботи соціального педагога є факультатив. Заняття проводяться також у формі майстерні, тренінгу, консультації.

Блок 1. Діагностично-ввідний

Мета: діагностика основних показників ефективності програми.