Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OS._MS_Windows_Linux_Android.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Приклад

Перша команда покаже вміст архіву backup.tgz, а друга розкриє його, створивши в поточному каталозі підкаталог etc:

tar tvfz backup.tgz

tar xvfz backup.tgz

Іншою поширеною програмою для стискування і архівації є утиліта zip. Вона створює файл дещо більшого розміру, але широко використовується в операційній системі Windows. Архів, створений в одній операційній системі, без проблем буде розкритий в іншій. Таким чином, утиліту zip можна використовувати для обміну інформацією між різними ОС. Формат команди

zip -опції імя_архіву файли/каталоги

За замовчуванням, якщо в списку файлів для архівації присутні каталоги, zip додасть в архів лише самі каталоги, без їх вмісту. Для рекурсивної архівації каталогів необхідно використовувати опцію r. Наприклад, команда

zip -r foo my_dir

створить архів з ім'ям foo.zip, у який помістить директорію my_dir разом зі всім її вмістом.

Для розпаковування архіву служить команда

unzip імя_архіву

Наприклад, команда

unzip foo.zip

створить у поточному каталозі підкаталог my_dir і помістить в нього вміст архіву.

Для детальнішого знайомства з утилітами архівації скористайтеся командами: man tar, man zip та man unzip.

Зміна прав доступу до файлів. Для зміни прав доступу до файлів і каталогів використовується команда chmod (change mode). Змінювати права можна лише у тих файлів і директорій, власником яких ви є. Будь-яке право доступу можна додати або відмінити. Для додавання відповідного права використовується символ +, для відміни права доступу застосовується знак -, наприклад

chmod +x-w prog

У цьому прикладі для всіх груп користувачів додається право на виконання і відміняється право на запис.

Можна додати або відмінити право для окремих категорій користувачів; категорія власник позначається символом u (від user), група – символом g (group), інші користувачі позначаються символом о (other), для позначення всіх груп відразу використовується символ а (all), передбачуваний за замовчуванням.

Приклад. Приведена нижче команда встановлює право на читання для всіх користувачів (окрім власника і групи), а право на запис і виконання відміняє.

chmod o+r-wx my_script

Право на виконання показує, що файл містить команди і може безпосередньо виконуватися системою. Таке право часто встановлюється для файлів, що містять команди shell.

Права доступу встановлюються і для каталогів. Право на читання означає можливість отримання списку файлів, що знаходяться в даному каталозі, право на виконання – можливість переходу в даний каталог, право на запис дає можливість створювати і видаляти файли в даному каталозі.

Замість символів дозволів багато користувачів вважають за краще застосовувати абсолютний метод, який дозволяє змінювати відразу всі права. Даний метод передбачає використання двійкової маски, яка позначає права доступу для кожної категорії.

Код доступу

---

--x

-w-

-wx

r--

r-x

rw-

rwx

Двійкова маска

000

001

010

011

100

101

110

111

Восьмерична цифра

0

1

2

3

4

5

6

7

Для створення двійкової маски права кожної категорії користувачів кодуються тризначним двійковим числом. Наявність відповідного права позначається цифрою 1, відсутність – цифрою 0. Далі кожне число переводиться у восьмеричну систему числення (див. таблицю). Що вийшли три восьмеричні цифри використовуються як аргумент команди chmod.

Приклад. Маска, що відповідає коду rwx, має вигляд 111=78, а для кодів r-x (заборона на запис) – 101=58. Відмітьте, що кожного разу отримана маска складається з трьох цифр, кожна з яких це або 0, або 1.

Набір цифр, що вийшов, і використовується як параметр команди chmod, наприклад

chmod 755 my_script

Факультативне домашнє завдання..

  1. Створіть директорію public_html. Спробуйте видалити директорію public_html у іншого користувача.

  2. Скопіюйте файл /var/log/dmesg в свою кореневу директорію. Проглянете вміст файлу dmesg за допомогою команд more і less, а потім за допомогою команди cat. Сформулюйте відмінності в роботі даних команд.

  3. За допомогою команди ls -la поглянете, чи є у вашій домашній директорії файли, що починаються з символів .saves або .nfs. Якщо так, то видаліть їх.

  4. Створіть три архіви директорії /usr/share/dict (dict.tar, dict.tgz, dict.zip), використовуючи різні способи архівації, і порівняєте розміри файлів, що вийшли.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]