Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України відповідь.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
529.41 Кб
Скачать

66. Соціально-економічні процеси в незалежній України.

1 грудня 1991 р. на референдумі 90,3 % громадян України, що взяли в ньому участь, підтвердили акт про державну незалежність. Одночасно голосами 61,6 % виборців Л. Кравчук був обраний президентом України.

Розбудова Української незалежної держави вступила в новий етап. в грудня 1991 р. відбулась зустріч лідерів України, Беларусі та Російської Федерації, на якій було проголошено про припинення існування СРСР як держави. Одночасно була підписана угода про створення Співдружності незалежних держав (СНД). Верховна рада України ратифікувала цю угод зробивши певні застереження. Міжнародне співтовариство з розумінням поставилось до появи нової суверенної держави, її визнали вже 152 країни світу, з половиною Україна обмінялася посольствами. Було сформовано зовнішньополтічний курс. Україна визнала і підгримує принципи міжнародного права. резолюції OOН.

Навесні 1994 р. відбулись чергові вибори до Верховної Ради. В липні цього ж року новим президентом України обраний Л. Кучма, який одержав понад 52 % голосів виборців. Цивілізовано, згідно існуючих у державі правових норм, влада перейшла від одного президента до іншого. Продовжується обговорення проекту нової конституції. Підвищився рівень громадянських свобод, ідеологічного й політичного плюралізму. Набувають всебічного розвитку демократичні інститути. В країні зареєстровано і діє понад 38 політичних партій та рухів. Ухвалення і здійснення декларацій й прав громадян усіх 128 національностей, які проживають в Україні, дало змогу уникнути гострих міжетнічних конфліктів, підтримувати мирну обстановку в країні. Розвивається українська мова, розширюється сфера її використання. Вона стала загальновживаною у державних структурах. Зростає кількість загальноосвітніх шкіл, що ведуть навчання державною мовою. В 1994 р. їх було 58% загальної кількості. Здійснюється спеціальна програма збереження і розвитку культури інонаціональних общин, що є в Україні. Зокрема, працює багато шкіл з навчанням російською, молдавською, болгарською, угорською, єврейською,, польською мовами. Після прийняття закону про свободу совісті в України зросла кількість релігійних організацій.

Припинено утиски Української греко-католицької і Української автокефальної церков, що ведуть активну діяльність. Самостійність здобули інші релігійні організації — Союз євангельських християн-баптистів, Організація свідків Ієгови, Адвентисти сьомого дня тощо. Примноження релігійних конфесій час від часу супроводжується, на жаль, міжцерковними сутичками. Хоча вони мають здебільшого локальний характер, але шкодять загальній справі злагоди в суспільстві. Процес політичних і особливо економічних реформ йде досить суперечливо. Наслідки колишньої системи організації економіки, втраті) у зв'язку з переходом до ринку, розрив господарських зв'язків, помилки в управлінні і загальних підходах до перетворень, зловживання, послаблення дисципліни й відповідальності призвели до падіння виробництва, гіперінфляції, зниження добробуту населення. Соціально-економічна ситуація в Україні обтяжується важким спадом у структурі промисловості, в якій винятковий пріоритет за часів СРСР мали оборонні галузі. У військово-промисловому комплексі використовувалася величезна частка загальнонаціональних ресурсів. Його обслуговували 2/3 науково-технічного потенціалу України. Конверсія здійснюється повільно, а його внесок у продукування виробів широкого вжитку залишається незначним. За 1991—1993 рр. валовий суспільний продукт в Україні зменшився майже на 25 %, національний . доход на — 39,4 %, обсяг продукції | промисловості на — 17,8 %, сільського господарства—на 21,8 відсотка.

Наростання кризових процесів в економіці призвело до істотного — наполовину — зниження життєвого рівня народу. В середині 1994 р. купівельна спроможність населення зменшилась у порівнянні з відповідним періодом 1991 р. в 5 разів. У жовтні 1994 р. президентом України Л. Кучмою розроблено новий соціально-економічний курс. Його основою є визнання об'єктивної необхідності історичного прискорення ринкової трансформації економіки. Все це вимагає загальногромадянської злагоди, миру, значного піднесення відповідальності й ефективності діяльності всіх гілок влади, прискорення економічних реформ, нових зусиль в національно-духовному відродженні народу.