Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Історія України відповідь.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
04.09.2019
Размер:
529.41 Кб
Скачать

42. Нацистський «новий порядок» і опір йому. Голокост.

У захоплених країнах, де проживало майже 128 млн. чоловік, окупанти ввели так званий «новий порядок», прагнучи здійснити головну мету фашистського блоку — територіальний поділ світу, знищення цілих народів, установлення світового панування.

На завойованих землях окупанти грабували національні багатства й змушували народи працювати на «расу панів». Мільйони людей з окупованих країн були насильно вивезені на роботу до рейха: уже в травні 1941 р. у Німеччині працювало понад 3 млн. іноземних робітників. Для зміцнення свого панування в Європі гітлерівці насаджували колабораціонізм — співробітництво з окупаційною владою представників різних верств місцевого населення на шкоду інтересам нації. Для утримування народів окупованих країн у покірності широко використовувалася система заручництва й масових розправ над мирним населенням. Символами цієї політики було повне знищення жителів сіл Орадур у Франції, Лідице в Чехословаччині, Хатинь у Білорусії. Європа укрилася мережею концентраційних таборів. В’язнів концтаборів змушували виконувати каторжні роботи, морили голодом, піддавали бузувірським катуванням. У цілому в концтаборах опинилося 18 млн. чоловік, 12 млн. із яких загинули.

Політика, яку здійснювали гітлерівці в різних зонах окупованої Європи, мала деякі відмінності. Нацисти оголосили народи Чехословаччини, Польщі, Югославії, Греції й Албанії «нижчою расою», яка підлягала повному поневоленню, а значною мірою й фізичному знищенню. Стосовно країн Північної й Західної Європи окупанти допускали більш гнучку політику. По відношенню до «нордичних» народів — норвежців, датчан, голландців — планувалося повне їхнє понімечення. У Франції окупанти спочатку здійснювали політику поступового залучення її в орбіту свого впливу й перетворення на свого сателіта.

Фашистська окупаційна політика в різних країнах Європи несла народам національне гноблення, крайнє зростання економічного й соціального гноблення, скажений розгул реакції, расизму й антисемітизму.

Холокост (англ. «всеспалення») — найпоширеніший термін, що позначає переслідування й знищення євреїв нацистами і їхніми пособниками після приходу до влади Гітлера й до закінчення Другої світової війни.

Друга світова війна обернулася для єврейського народу найжахливішою трагедією в його історії. Після захоплення Польщі розпочався новий етап антиєврейської політики нацистів. Під їхнім контролем опинилося понад 2 млн. євреїв, що проживали в цій країні. Багато польських євреїв загинуло, а все інше єврейське населення, що залишилося в живих, було зігнано в гетто — відгороджену стіною й поліцейським кордоном частину міста, де євреям було дозволено жити й самим піклуватися про себе. Два найбільших гетто знаходились у Варшаві й Лодзі. Завдяки гетто німці забезпечили себе практично рабською працею євреїв. Нестача продовольства, хвороби й епідемії, непосильна праця призводили до величезної смертності жителів гетто. Євреї всіх окупованих нацистами країн підлягали реєстрації, їх зобов’язували носити пов’язки або нашивки із шестикінечними зірками, платити контрибуцію й здавати коштовності. Вони були позбавлені всіх цивільних і політичних прав.

Після нападу Німеччини на Радянський Союз почалося планомірне загальне знищення всіх євреїв. На території Польщі для знищення євреїв були створені 6 таборів смерті — Освенцим (Аушвіц), Белжец, Хелмно, Собібор, Треблінка, Майданек. Ці табори були оснащені спеціальним устаткуванням для щоденного вбивства тисяч людей, звичайно у величезних газових камерах. Мало кому вдавалося прожити в таборі тривалий час.

Незважаючи на практично безнадійне становище, в деяких гетто й таборах євреї все-таки чинили опір своїм катам за допомогою зброї, яку вдавалося таємно роздобути. Символом єврейського опору стало повстання у Варшавському гетто (квітень — травень 1943 р.) — перше міське повстання в окупованій фашистами Європі. Відбулися повстання в таборах смерті в Треблінці (серпень 1943 р.) і в Собіборі (жовтень 1943 р.), які були жорстоко придушені.

У результаті безжалісної війни нацистів проти беззбройного єврейського населення загинули 6 млн. євреїв — понад 1/3 від загальної чисельності цього народ.