Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційні технології в ресторанному господарс...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
198.66 Кб
Скачать

Фізіологічне значення біологічно активних речовин

Біологічно активні речовини (грец. bios — життя, що означає зв'язок з життєвими процесами і відповідає слову «біологічний» + лат. activus — активний, тобто речовина, яка має біологічну активність). Зміст словосполучення може суттєво змінюватись залежно від сфери застосування. В науковому значенні (нейрофізіологічному, психічному, хімічному процесах) — підвищення активності життєвих процесів організму. Іншими словами, біологічна дія — це біохімічні, фізіологічні, генетичні та інші зміни, що відбуваються у живих клітинах та організмі в результаті дії БАР. Отже, БАР — це сполука, яка внаслідок своїх фізико-хімічних властивостей має певну специфічну активність і виконує або впливає, змінює каталітичну (ферменти, вітаміни, коферменти), енергетичну (вуглеводи, ліпіди), пластичну (вуглеводи, ліпіди, білки), регуляторну (гормони, пептиди) або іншу функцію в організмі. Взагалі повністю індиферентних речовин у природі нема. Всі речовини виконують якісь функції в організмі людини, тварин, рослин або використовуються для досягнення певних ефектів. Напр., вода, пов'язана з метаболічними функціями живої клітини, є активним учасником транспортування поживних речовин та продуктів обміну в організмі, субстратом низки ферментативних реакцій.

Класифікація та характеристика дієтичних добавок.

Дієтичні добавки (англ. Dietary Supplement) — вітамінні, вітамінно-мінеральні добавки, рослинна сировина (вуглеводи, амінокислоти, протеїни, ліпіди, рослинні олії, екстракти та інші продукти з сировини рослинного і тваринного походження), окремо або в суміші у формі таблеток, порошків, розчинів, що приймаються перорально разом з їжею або додаються до їжі в межах фізіологічних норм і вважаються необхідними або корисними для забезпечення здоров’я людини. Д.д. можуть додаватися до окремих харчових продуктів з урахуванням рівня включень, визначеного у відповідних санітарних заходах, а також вироблятися для безпосереднього споживання як самостійний харчовий продукт. Рекомендовані допустимі добові дози Д.д. для споживання затверджує Головний державний санітарний лікар МОЗ України за рекомендацією Національної комісії з Кодексу Аліментаріус (Аліментарний — alimentarius; лат. alimentum — їжа, харчовий продукт; той, що належить до їжі, пов’язаний з їжею або харчуванням; такий, що спричинений їжею). Д.д. поділяють на нутрієнти (нутрицевтики), еубіотики та парафармацевтики (див. також Нутриціологія, Біологічно активні добавки).Харчові продукти для спеціального дієтичного споживання (ХПСДС), до

2005 р. «спеціальні харчові продукти», тобто продукти, які перероблені або розроблені для задоволення дієтичних потреб. Склад таких продуктів значною мірою відрізняється від складу звичайних харчових продуктів, вони виробляються на підприємствах харчової промисловості і не можуть бути замінниками ЛП . ХПСДС реалізуються в торговельній мережі як продукти харчування для спортсменів, дітей та осіб похилого віку.

Функціональний харчовий продукт (ФХП) — такий, що містить БАР, лікарські субстанції та пропонується для профілактики або пом’якшення перебігу хвороби людини (див. також Нутриціологія). До категорії ФХП включають: натуральні харчові продукти, які містять необхідну кількість функціональних інгредієнтів (нутрієнтів) або групи таких інгредієнтів; натуральні продукти, які додатково збагачені будь-яким функціональним інгредієнтом або їх групою; натуральні продукти, з яких еліміновано компонент, що перешкоджає виявленню фізіологічної активності інгредієнтів; натуральні продукти з інгредієнтами, модифікованими з метою виявлення фізіологічної активності або для зростання цієї активності; продукти, модифіковані з метою підвищення засвоєння вихідних активних інгредієнтів; натуральні або штучні продукти, в яких унаслідок комбінації технологічних прийомів виникає здатність зберігати та поліпшувати фізичне або психічне здоров’я людини та/або знижувати ризик захворювання.