Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інноваційні технології в ресторанному господарс...doc
Скачиваний:
14
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
198.66 Кб
Скачать

Типи закладів ресторанного господарства

До сфери ресторанного господарства входять такі типи закладів: ресторан, бар, кафе, кафетерій, їдальня, закусочна, буфет, фабрика-заготівельня, фабрика-кухня, домова кухня, ресторан за спеціальними замовленнями (catering).

Ресторан - це заклад ресторанного господарства з різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, високим рівнем обслуговування та комфорту в поєднанні з організацією відпочинку і дозвілля споживачів.

Бар - заклад ресторанного господарства, в якому алкогольні, безалкогольні, змішані напої, страви до них і закупні товари продають через барну стійку.

Розрізняють спеціалізовані бари: винний, пивний, молочний, вітамінний, коктейль-бар тощо.

Кафетерій - заклад ресторанного господарства із самообслуговуванням та асортиментом страв нескладного приготування і напоїв, відмінною ознакою якого є наявність у торговельному залі торговельно-технологічного устаткування, призначеного для роздавання їжі. У навчальних закладах, установах, промислових підприємствах, об'єктах роздрібної торгівлі тощо кафетерій організовує споживання через кафетерійну стійку.

Закусочна, шинок - заклади ресторанного господарства самообслуговування, де переважає асортимент гарячих і холодних закусок, страв нескладного приготування, призначений для швидкого обслуговування споживачів.

Їдальня - заклад ресторанного господарства для обслуговування певного контингенту споживачів з різноманітним асортиментом продукції власного виробництва і закупних товарів, в якому страви можуть надавати у вигляді скомплектованих раціонів харчування.

Буфет - заклад ресторанного господарства з обмеженим асортиментом готових страв і напоїв, розміщений у спеціально обладнаному приміщенні або у приміщеннях залізничного, авто-, аеровокзалів тощо, де їжу споживають стоячи чи продають на винос.

Фабрика-заготівельня - заклад ресторанного господарства, призначений для механізованого виробництва власної продукції та централізованого забезпечування нею інших закладів ресторанного господарства та об'єктів роздрібної торгівлі.

Фабрика-кухня - заклад ресторанного господарства, призначений для централізованого приготування і постачання готової продукції для споживання у різних місцях: в авіакомпаніях, пунктах "їжа на колесах", буфетах, закладах швидкого обслуговування тощо.

Домова кухня - заклад ресторанного господарства, призначений для виготовлення кулінарної продукції та продажу її домашнім господарствам. Цей заклад приймає від споживачів замовлення на кулінарну продукцію, булочні та борошняні кондитерські вироби, організовує консультації з питань приготування їжі та споживання її на місці.

Ресторан за спеціальними замовленнями (catering) - заклад ресторанного господарства, призначений для приготування і постачання готової їжі та організації обслуговування за спеціальними замовленнями. Такі заклади можуть обслуговувати бенкети, ділові зустрічі, весілля та інші свята у залах, офісах, на природі тощо.

Дієтичні добавки— вітамінні, вітамінно-мінеральні добавки, рослинна сировина (вуглеводи, амінокислоти, протеїни, ліпіди, рослинні олії, екстракти та інші продукти з сировини рослинного і тваринного походження), окремо або в суміші у формі таблеток, порошків, розчинів, що приймаються перорально разом з їжею або додаються до їжі в межах фізіологічних норм і вважаються необхідними або корисними для забезпечення здоров’я людини. Д.д. можуть додаватися до окремих харчових продуктів з урахуванням рівня включень, визначеного у відповідних санітарних заходах, а також вироблятися для безпосереднього споживання як самостійний харчовий продукт.

Професії: Кейтерьє - це людина з великими зв'язками в своїй області, який відмінно орієнтується на ринку продуктів і знає секрети їх приготування. Він знає, де дістати той чи ної продукт, де взяти елітного кухаря. Він зобов'язаний розбиратися в посуді, знати види ресторанної меблів і бути в курсі, де її взяти в оренду.

Сомельє́— працівник ресторану, відповідальний за придбання, зберігання вин і представлення їх клієнту.

У обов'язок сомельє, як правило, входить складання винної карти і підтримка, відповідно до неї, запасу вин в ресторані. У випадку якщо в закладі є винний льох, сомельє бере на себе турботу про нього. Він часто буває відповідальним по закупівлі вин або, як мінімум, бере участь в обговоренні партій, що замовляються.

Бариста - (людина, що працює за барною стійкою, бармен, буфетник) - кавоварки, фахівець з приготування кави (в основному саме еспресо), що вміє правильно приготувати каву (у тому числі з використанням мистецтва латте-арт) або напої на його основі і подати відвідувачеві. Іншими словами, це людина, яка виконує функції бармена, але працює не з алкоголем і коктейлями, а з кавою або напоями, пов'язаними з кофе.По суті, бариста - це кавовий сомельє, кавових справ майстер.

Фумелье (витальє) - спеціаліст по сигар і спиртних напоїв. Головне завдання представника цієї рідкісної професії - підібрати для клієнта поєднання сигари і спиртного напою, враховуючи при цьому індивідуальні особливості кожного клієнта.

Кавіст - знавці вин, які співпрацюють зі спеціалізованими магазинами. Люди цієї професії повинні відмінно розбиратися в різних марках вин, знати правила їх вживання, а також вміти скласти винну карту, яка підходить до кожної окремої ситуації, враховуючи при цьому індивідуальні смаки клієнтів.

Аніматор - людина-свято. Це той, хто запалює і «реанімує» відпочиваючих публіку. Працює: Готелі, нічні клуби, ресторани, супермаркети і т.д. Щоб відчувати себе в цій справі легко і отримувати від нього задоволення, треба бути надзвичайно творчою особистістю. Як аніматор, доведеться багато танцювати, співати, проводити ранкову зарядку, бути першим в спортивних іграх, розігрувати нескладні театральні етюди, бути клоунами.