Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ответ билеты СС.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
210.94 Кб
Скачать

2. Дуодинальне зондування:

У яких випадках хворому показано дуоденальне зондування?

дуоденальне зондування проводять при захворюваннях печінки і жовчовивідних шляхів як з діагностичними, так і з лікувальною метою. При цьому в дванадцятипалу кишку або парентерально вводять різні подразники, які стимулюють скорочення жовчного міхура, розслаблення сфінктера загальної жовчної протоки і перехід жовчі з жовчовивідних шляхів у дванадцятипалу кишку.

Якісь речовини використовують як подразників, що вводяться в дванадцятипалу кишку при дуоденальному зондуванні?

В якості подразників використовують 30-50 мл теплого 25% розчину магнію сульфату, 20 мл оливкової олії, 10% розчин пептона, 10% розчин натрію хлориду, 40% розчин ксиліту, 40% розчин глюкози і ін, які вводять всередину. Парентеральний можна вводити 2 мл питуитрина, 0,5-1 мг гістаміну внутрішньом'язово, атропін і ін

Що являє собою зонд для дуоденального зондування?

Зонд для дуоденального зондування являє собою гумову трубку діаметром 3-5 мм і довжиною 1,5 м. На його кінці, що вводиться в шлунок, укріплена порожниста металева олива розміром 2x0, 5 см, що має ряд отворів. На зонді розташовані 3 мітки: на відстані 40-45 см від оливи, 70 см і 80 см від оливи. Остання позначка орієнтовно відповідає відстані від передніх зубів до великого сосочка дванадцятипалої кишки (фатерова соска). Перед вживанням дуоденальний зонд кип'ятять і охолоджують у кип'яченій воді.

Як проводиться підготовка до процедури зондування?

Крім зонда, до процедури дуоденального зондування готують затиск для ~ зонда, ~ штатив із пробірками, шприц місткістю 20 мл, стерильні пробірки для посіву, лоток , медикаменти (пітуїтрин, атропін, 25% розчин магнію сульфату), оливкове масло або інші подразники секреції, 200 мл 2% розчину гідрокарбонату натрію.

В якості підготовки до дослідження хворому напередодні призначають всередину 8 крапель 0,1% розчину атропіну або вводять атропін підшкірно, а також дають випити небагато теплої води з розчиненими в ній 30 г ксиліту. Вечеря - легкий; газоутворюючі продукти (чорний хліб, молоко, картопля) виключаються.

Як проводиться процедура дуоденального зондування?

Дослідження проводять натщесерце. Відзначають на зонді відстань від пупка до передніх зубів хворого, який знаходиться в положенні стоячи. Після цього необхідно посадити хворого, дають йому в руки лоток із зондом. Глибоко за корінь язика пацієнта кладуть оливу, пропонуючи йому робити ковтальні рухи й глибоко дихати (попередньо оливу можна змастити гліцерином). Надалі хворий повільно ковтає зонд, а при появі блювотних рухів затискає його губами і робить кілька глибоких вдихів. Коли, зонд дійде до першої мітки, олива ймовірно знаходиться в шлунку. Хворого укладають на кушетку на правий бік, під який підкладають (на рівні нижніх ребер і правого підребер'я) валик із згорнутого ковдри або подушки. Зверху валика кладуть гарячу грілку, загорнену в рушник. Хворий продовжує повільно заковтувати зонд. При цьому шприцом відсмоктують вміст шлунка, що особливо важливо при високій кислотності шлункового соку, що обумовлює спазм воротаря і неможливість просування оливи в дванадцятипалу кишку. Попадання зонда в дванадцятипалу кишку відбувається під час періодичного відкриття воротаря, найчастіше через 1-2 години.

Які речовини застосовуються при затримці від -закриття воротаря?

При затримці відкриття воротаря можна ввести хворому підшкірно 1 мл 0,1% розчину атропіну, 2 мл 2% розчину папаверину або ж дати випити 100 - 200 мл 1% розчину натрію гідрокарбонату (соди), після чого на 10-15 хвилин закрити зонд затиском.

Як проводиться взяття шлункового соку?

Поки олива в шлунку, через зонда відсмоктують мутнуватий кислий шлунковий сік (червона лакмусовий папірець синіє).

Якщо зонд згорнувся в шлунку, досліджуваний злегка витягає його вгору (до першої мітки) і знову повільно заковтує. Для визначення місця нахожденія'оліви використовують рентгеноскопію. Можна також ввести в зонд шприцом повітря; якщо хворий відчуває клекоче звук, значить, олива в шлунку, якщо звуку немає - у дванадцятипалій кишці. Домішка жовтувато-зеленуватою жовчі може бути і при витягу шлункового вмісту (закидання в шлунок кишкового соку).

Що являє собою порція А при дуоденальному зондуванні?

Якщо олива потрапила в кишку, то починає виділятися. золотисто-жовта прозора рідина - порція А (суміш кишкового соку, секрету підшлункової залози і жовчі). Рідина вільно витікає з зовнішнього кінця зонда, опущеного в пробірку, або її відсмоктують шприцом. Для аналізу відбирають пробірку з самим прозорим вмістом.

Як проводиться збір порції В при дуоденальному зондуванні?

Через зонд вводять один із подразників (частіше 40 - 50 мл теплого 25% розчину магнію сульфату). Зонд закривають затискачем (або зав'язують вузлом) на 5-10 хвилин, потім відкривають, опускають зовнішній кінець у пробірку і збирають концентровану темно-оливкову міхурово жовч (друга порція - В). Якщо цього не відбувається, можна через 15-20 хвилин повторити введення магнію сульфату.

Як проводиться збір порції С при дуоденальному зондуванні?

Після повного спорожнення жовчного міхура в пробірки починає надходити золотисто-жовта (світліше порції А) прозора, без домішок порція С - суміш жовчі з внутрішньопечінкових жовчних шляхів і соків дванадцятипалої кишки. Після отримання цієї порції зонд виймають.

Як проводиться збір матеріалу для бактеріологічного дослідження?

Для бактеріологічного дослідження частина жовчі з кожної порції збирають у стерильні пробірки. До і після наповнення пробірок жовчю їх краю проводять над полум'ям пальника і дотримуються всі інші правила стерильності.

Отримані порції дуоденального вмісту слід доставляти в лабораторію можливо швидше, так як протеолітичний фермент підшлункової залози руйнує лейкоцити. В охолодженому дуоденальному вмісті важко виявити лямблії, оскільки вони перестають рухатися. Для запобігання охолодження пробірки поміщають у склянку з гарячою водою (39-40 ° С).

Як проводиться оцінка функціонального стану жовчовивідної системи на підставі даних дуоденального зондування?

Отримання жовчі вказує на прохідність жовчних шляхів, а порції В - на збереження концентраційної і скорочувальної функції жовчного міхура. Якщо протягом 2 годин не вдається просунути оливу зонда в дванадцятипалу кишку, дослідження припиняють.

Що являє собою хроматичне дуоденальне зондування?

Для більш точного розпізнавання міхурово жовчі вдаються до хроматичному дуоденальному зондуванні. Для цього напередодні ввечері, приблизно за 12 годин до дослідження (в 21.00-22.00, але не раніше ніж через 2 години після прийому піщіУдают досліджуваного 0,15 г метиленового-го синього в желатинової капсулі.

Вранці при зондуванні міхура жовч виявляється пофарбованої в синьо-зелений колір. Визначають час, що минув з моменту введення подразника до появи порції В, обсяг жовчі.

Які особливості проведення дуоденального зондування у дітей?

У дітей дуоденальне зондування настільки ж важко, як і витяг шлункового соку. Зонд з оливою вводять новонародженим на глибину приблизно 25 см, дітям 6 місяців - на 30 см, 1 року - на 35 см, 2 - 6 років - на 40-50 см, більш старшим - на 45-55 см. Сульфат магнію вводять в дванадцятипалу кишку з розрахунку 0,5 мл 25% розчину на 1 кг маси тіла. У решті порядок і техніка зондування такі ж, як у дорослих.