Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Естетика_Короткий конспект.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.34 Mб
Скачать

2. Зв”язок естетики з іншими галузями наук:

Естетика тісно поєднується з етикою. Бо моральний аспект є складовою ча­стиною естетичних відносин. Взаємовідносини між людьми – це основа кожного художнього твору (свої правила поведінки у героїв У. Шекспіра, А. Камю, Ф. Кафки, О. Гончара та ін.).

Есте­тика пов'язана також із психологією. Психологія вивчає емоції і почуття, а естетичне сприйняття дійсності має чуттєво-емоційний характер.

Естетика тісно взаємодіє з педаго­гікою, соціологією, логікою та ін.

Оскільки естетичні якості властиві різноманітним формам пізнання, напр., естетика невід'ємна і від природознавчих та технічних наук.

Естетика – як теорія мистецтва - виступає методологією мистецтвознавчих наук: історії мистецтва, теорії мистецтва, ху­дожньої критики.

Предметом дослід­ження естетичної науки також є мистецтво як плід художньої творчості.

Кожним видом мистецтва займається спеціальна наука – літературою, музикою, театром та ін., напр.: літера­турознавство, музикознавство, театрознавство тощо.

Кожна ми­стецтвознавча наука досліджує той чи інший вид мистецтва, його характерні риси і якості. Але існують такі закони мистецтва, які є загальними для всіх видів мистецтва, вони об'єднують різні галузі художньої творчості. Ці закони і стають предметом пізнан­ня естетичної науки. Так, відношення мистецтва до дійсності, відображення дійсності в мистецтві, художня творчість та інші питання вивчає естетика. Вона розкриває закони, які виступа­ють загальними для всіх видів мистецтва, але у кожному з них вони виявляються специфічно, особливим чином, тому естетика не просто наука про мистецтво, а наука, яка досліджує загальні закони розвитку мистецтва.

Естетика містить в собі методологічні засади для таких наук, як технічна естетика, естетика побуту, естетика поведінки.

Отже, естетика – це наука про естетичне в дійсності, про сутність і закони естетичної свідомості, пізнання і естетич­ну діяльність людини, наука про загальні закони розвитку мистецтва.

3. Категорії естетики:

Естетика як система має і свій категоріальний апарат:

  • есте­тичні категорії,

  • естетичні поняття

  • та естетичні закони.

Естетичні категорії поділяють на парні і непарні.

Парні ка­тегорії:

  • прекрасне та потворне,

  • трагічне та комічне,

  • низьке та піднесене (високе);

Наприклад, категорія «прекрасне» – поняття гармо­нійного, красивого, чарівного та ін., категорія «потворне» – поняття некрасивого, брутального, бридкого тощо.

Непарні: зміст, форма, художній образ, художній метод, естетична свідомість, естетич­на діяльність, естетична культура тощо.

УСІ категорії та поняття естетики тісно зв'язані, між собою, між ними існує логічний зв'язок та підпорядкування.

4. Естетичні закони:

Естетичні закони – це есте­тичні відношення між естетичними явищами. Вони розкрива­ють зв'язки, тенденції, суперечності, які існують між естетични­ми явищами.

Це такі закони:

  • естетичної діяль­ності,

  • закони мистецтва як форми суспільної свідомості,

  • закони художньої творчості,

  • закони художнього процесу,

  • закони ху­дожнього сприйняття,

  • закони естетичного виховання та ін.

Таким чином, естетика – це системне знання, що охоплює певні закони, категорії, поняття, дослідження яких і розкриває її зміст.