Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
byyf.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

[Ред.]Музика

Серед українських композиторів спеціальну увагу образу Хмельницького приділив Костянтин Данькевич. Він є автором симфонічної поеми «Богдан Хмельницький» (1940), а також опери «Богдан Хмельницький» (1951, лібрето О. Корнейчука). Провідною ідеєю опери стала популярна на той час ідея єдності українського і російського народів. Музика багато в чому наслідує традицію «Івана Сусаніна» Глінки, заключний хор «Пришел желанный, счастливый день» побудований на інтонаціях російської народної пісні «Слава»[19]. Ця опера швидко потрапила в репертуари радянських оперних театрів, а композиторові принесла Шевченківську премією.

Образ Хмельницького знайшов втілення в українській музиці і через творчість Т. Шевченка. Вірш «за байраком байрак» став народною піснею [20]. Інтонації цієї пісні використавБ. Лятошинський однойменному хорі (1960)[21], звучання хору набуває напруженого трагізму. В українській рок-музиці знайшли своє прочитання вірші «Стоїть в селі Суботові…» у пісні «Суботів» та «Розрита могила» у однойменній пісні гурту «Кому Вниз» (1990).

[Ред.]Кінематограф

  • Його образ створено М. Мордвиновим у фільмі І. Савченка «Богдан Хмельницький» (1941),

  • Б. Ступкою у польській кінокартині Єжи Гофмана «Вогнем і мечем» (1999),

  • а також в документальній стрічці «Богдан Хмельницький» (1990).

  • Окрім того, у 1996 році на студії «Укркінохроніка» було створено фільм «Богдан Хмельницький» (композитор — І. А. Поляруш).

  • У 2008 році на широкий екран вийшов український фільм «Богдан-Зиновій Хмельницький» (режисер — Микола Мащенко)

  • Богдан Хмельницький — радянський чорно-білий фільм 1941 року.

  • Богдан Хмельницький — радянська опера Костянтина Данькевича 1951 року.

  • Богдан Зиновій Хмельницький — український фільм 2007 року.

  • Вогнем і мечем — роман Генрика Сенкевича та знятий на його основі фільм Єжи Гоффмана.

[Ред.]Вшанування пам'яті

Детальніше: Пам'ятники Богданові Хмельницькому

Пам'ятник Богдану Хмельницькому в Києві

В 1954 році місто Проскурів було перейменовано на Хмельницький, а в 1943-му місто Переяслав — на Переяслав-Хмельницький.

У Києві існує пам'ятник Богдану Хмельницькому, якого зображено верхи на коні. Також пам'ятники встановлені у містах Чигиринна Богдановій горіХмельницькомуЧеркасахСкалаті та у селі Суботові.

У Запоріжжі пам'ятник встановлено на вул. Б.Хмельницького , а також пам'ятний знак Б. Хмельницькому на острові Хортиця. Напис на камені: «У січні 1648 р. біля о. Хортиця запорізькі козаки на чолі з Б. Хмельницьким вперше розгромили загін польських гнобителів».

Іменем Богдана Хмельницького названі вулиці і площі в багатьох містах і селах України, воно присвоєне академії Державної прикордонної служби України в місті Хмельницькому та університету в Черкасах. Також у Чигирині діє музей Богдана Хмельницького.

Портрет Богдана Хмельницького зображено на банкноті номіналом 5 гривень. Також Національний банк України випускав в обіг пам'ятні монети номіналом 200000 карбованців з 19 липня 1995 року та номіналом 1000000 карбованців з 21 червня 1996 року.

За часів СРСР існував Орден Богдана Хмельницького, призначений для нагородження як офіцерського, так і солдатсько-сержантського складу. Також Орден Богдана Хмельницького встановлений у сучасній Україні для нагородження громадян України за особливі заслуги у захисті державного суверенітету, територіальної цілісності, у зміцненні обороноздатності та безпеки України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]