Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
byyf.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

[Ред.]Тарас Шевченко

Т. Шевченко. Смерть Богдана Хмельницького (1836-37)

Т. Шевченко. Богданові руїни у Суботові

Великий український поет звертався до образу Б.Хмельницького неодноразово як у поетичній, так і у художній творчості. Вперше — у 1837 році, в офорті«Смерть Богдана Хмельницького». Свої враження про події минулого Шевченко передав також у роботах «Дари в Чигрині 1649 року», «Богданові руїни в Суботові», «Богданова церква в Суботові», в останніх — переважає елегічний настрій.

У поетичний творчості образ Хмельницького проходить у багатьох творах, зокрема у віршах («Розрита могила», «Великий льох», «Стоїть в селі Суботові», «За байраком байрак», «Осії. Глава XIV», «Якби-то ти, Богдане п'яний…» та ін.), драмах («Назар Стодоля», «Никита Гайдай»), російськомовній прозі («Близнецы», «Прогулка с удовольствием и не без морали»). Оцінка Хмельницького виглядає доволі неоднозначною. У ряді творів поет називає Хмельницького «славним», «благородним», «праведним гетьманом», «козацьким розумним батьком». В той же час Шевченко негативно оцінює наслідки єднання з Московією:

Ото церков Богданова. Там-то він молився, Щоб москаль добром і лихом З козаком ділився. Мир душі твоїй, Богдане! Не так воно стало; Москалики, що заздріли, То все очухрали. Могили вже розривають Та грошей шукають, Льохи твої розкопують Та тебе ж і лають, Що й за труди не находять! Отак-то, Богдане! Занапастив єси вбогу Сироту Украйну! За те ж тобі така й дяка...[17]

Найвідвертішого осуду Хмельницький отримує у вірші «Якби-то ти, Богдане п'яний», що був тривалий час забороненим до друку:

Великий, славний! та не дуже... Якби ти на світ не родивсь Або в колисці ще упивсь... То не купав би я в калюжі Тебе преславного. Амінь.[18]

[Ред.]Історики

Великий рух народній, піднятий Хмельницьким, дав новий лад усій східній Україні — Гетьманщині.

Михайло Грушевський, 1913;

Хмельницький став керівником Визвольної війни завдяки тому, що здобув довір`я мас. Він ріс і жив серед козацтва, розумів його прагнення й інтереси. Народні маси зустріли Хмельницького з цілковитим довір'ям, розуміючи, що він є справжнім захисником їх інтересів.

Іван Крип'якевич, 1954;

Він поводився так, неначе був монархом суверенної держави, й розвинув широку дипломатичну акцію на міжнародному полі для зміцнення свого становища.

Дмитро Дорошенко, 1921.

[Ред.]в мистецтві

Будь ласка, допоможіть розширити або вдосконалити цей розділ.

Додаткова інформація про те, що необхідно зробити, може бути на сторінці обговорення.

  • Юліан Урсин Нємцевич - Трагедія " Богдан Хмельницький " 1817

  • Тимон Заборовський - Трагедія " Богдан Хмельницький " 1823

  • Богдан Хмельницький — драма Олександра Корнійчука 1938 року.

  • Я, Богдан — роман Павла Загребельного.

  • Богдан Хмельницький — есе французького письменника Проспера Меріме.

  • Богдан Хмельницький — роман-трилогія Михайла Старицького.

  • Богдан Хмельницький — роман-епопея Івана Ле.

  • «Богдан Хмельницький» — книга сучасної письмненниці О. І. Рогової.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]