Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
byyf.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.09.2019
Размер:
1.41 Mб
Скачать

[Ред.]Розділ про вшанування пам'яті

Потребує значного доопрацювання розділ "Вшанування пам'яті". Мабуть, про це слід зазначити десь унизу. D.A.M. 18:25, 25 січня 2008 (UTC)

[ред.]Ilyaroz

Ilyaroz, я відкотив ваші правки [1] з наступних причин. Є стаття Хмельниччина — краще дописувати про погроми туди. Про особисте відношення Хмельницького до євреїв практично немає достовірних джерел. Тому доданий вами розділ недоречний. Ми не знаємо яким був Хмельницьким насправді, але існує певна традиція опису його образу. Саме її і треба предсавляти, а не видавати її постулати за істину в останній інстанції. Отож, будьте об'єктивніше.--  Alex K 20:17, 29 січня 2008 (UTC) добре Ilyaroz 22:49, 29 січня 2008 (UTC)

[Ред.]Походження

НМСД варто пом"якшити категоричність твердження про шляхетство Хмельницького. Навіть якщо його батько і був шляхетського роду, то є відомості, що він був банітований, тобто втратив шляхетські права. Далі, мати Богдана була напевно козачкою -- тобто навіть якщо Михайло Хмельницький і не був банітою, син від його шлюбу не мав права на шляхетство.

Взагалі в розділі про ранню біографію треба чіткіше відділити те, що відомо напевно, від міфів і гіпотез

І ще одне -- у статті варто -- вказати гіпотезу Томаша Падурри про єврейське походження Хмельницького (звичайно, ніхто не бачив документів, на які він посилався, але все ж таки) --Chestnut ah 17:57, 7 вересня 2008 (UTC)

І мазовецьке не забудьте.--133.41.192.76 23:51, 7 вересня 2008 (UTC)

є відомості, що він був банітований → наведіть ці відомості

мати Богдана була напевно козачкою → «козаки» це стан в РП 17 століття? що таке «козачка»? донька купця? -133.41.192.76 23:55, 7 вересня 2008 (UTC)

Про те, що Михайло Хмельницький був банітований, писав Самуель Ґрондський, що був у 1656 році послом від шведів доп Хмельницького. Про те, що мати Богдана не була шляхтянкою, це припущення на основі двох фактів -- про неї нічого невідомо і не згадується (припускається, що якби була шляхтянкою, то це залишило б слід), плюс найбільш вірогідних період, коли Михайло одружився (знову ж таки, гіпотетично) -- коли вже був у Чигирині. Як аргумент проти шляхетського походження Богдана є те, що його сина (Юрія Хмельниченка) нобілітували (але тут можна заперечити, що він точно був сином козачки -- до речі, козацтво таки було станом в Республіці, принаймні реєстрове), а також те, що Богдана поперли з писарства після 1638 року, коли посади такого рівня були зарезервовані лише за шляхтичами--Chestnut ah06:09, 8 вересня 2008 (UTC)

Джерело: Малась на увазі книга. Бажано першоджерело і його інтерпритація.

Козачка: мова лише про Богдана; на підставі яких документів чи історичних праць можна вважати його матір «козачкою»? Припущення це добре, але писати власні припущення у вікі не вітається. Вітаються лише "історіографічні" припущення :)

Козаки — стан: Хіба дружини реєстровців називалися «козачками»? Хіба реєстровці були окремим станом як міщани, торгівці, шляхта, духовенство?

Загалом ця стаття — непочатий край, без посилань, історіографії, джерел...--日本地理 06:26, 8 вересня 2008 (UTC)

Janusz Kaczmarczyk, Bohdan Chmielnicki, Wrocław-Warszawa-Kraków, Zakład Narodowy imienie Ossolińskich Wydawnictwo, 2007 (ISBN 978-83-04-04921-5) stor. 17. Там же історіографічне припущення про матір Хмельницького (і ЯМНЗП по це ж є у Смолія-Степанкова, треба глянути

А щодо реєстровців, то вони були окремим станом, бо мали особливий статус, особливі обов'язки, відмінні від інших станів, особливу станову організацію--Chestnut ah 09:37, 8 вересня 2008 (UTC)

Чудово! Допишить будь-ласка, інформацію про батька Богдана, вказавши свідчення Ґрондського з посиланням на дану працю. Як самі бачите, дана стаття вбога на джерела. Хотілось би загального огляду всіх історіографічних гіпотез про родину і шляхетство Хмельницьких, але як кажуть "без риби і рак риба...", тому добре буде коли хоча б одне джерело буде вказано.

Де можна почитати про козаків як про стан? У статутах ВКЛ я не пригадую ніякого "козацького стану" (хоча мове йде за Польщу...) Можливо ви маєте якісь документи чи праці які розкривають цю тему — поняття "стану" в законах РП (де проходить межа між станом і окремою соц групою), види "станів" і особливості "козацького стану". Буду вдячний.--日本地理 09:49, 8 вересня 2008 (UTC)

Добре, програма роботи зрозуміла  --Chestnut ah 10:07, 8 вересня 2008 (UTC)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]