Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZM_ST2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать

6.2 Результати експериментальних досліджень

Оцінка якості послуг теплопостачання здійснювалась на основі якісних та кількісних показників якості, що встановлені Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої і водовідведення №630.

Для централізованого опалення за показниками:

  • своєчасність початку і закінчення опалювального сезону

  • безперебійність теплопостачання протягом усього опалювального сезону

Для централізованого постачання гарячої води:

  • безперебійності у постачанні або постачанні за затвердженим режимом

  • нормативної температури гарячої води.

Нормативною базою встановлені допустимі відхилення у наданні послуг теплопостачання та відповідно встановлені зменшення плати за надання послуг у разі перевищення строку відхилення якісних та кількісних показників (табл.2).

Таблиця 2

ВИМОГИ щодо кількісних і якісних показників послуг та зменшення плати у разі їх відхилення[18]

Вид послуги

Кількісні і якісні показники

Відхилення показників

Допустимий строк відхилення показників

Зменшення плати за надання послуги у разі перевищення строку відхилення показників

Централізоване опалення

Своєчасний початок і закінчення опалювального сезону (три доби зі середньодобовою температурою +8 С)

Прострочення початку або дострокове закінчення опалювального сезону

Одна доба від строк, встановленого міськдержадміністрацією або органом місцевого самоврядування

На 3,3% місячної плати за кожен день перевищення допустимого строку

Безперебійне теплопостачання протягом усього опалювального сезону

Перерви у теплопостачанні

12 годин на добу (один раз на місяць)

На 3,3% місячної плати за кожен день перевищення допустимого строку

Централізоване постачання гарячої води

Безперебійне або за затвердженим режимом

Перерви у постачанні гарячої води або порушення його режиму

Не більш як 6 годин на добу при цілодобовому водопостачанні та не більш як 30% загального часу надання води за затвердженим р

Продовження табл. 2

ежимом (не більш як 2 рази на місяць)

На 3,3% місячної плати за кожен день перевищення допустимого строку

Забезпечення нормативної температури гарячої води у точці розбору не менш як +50С та не більш як +75С

Фактична температура гарячої води у точці розбору не відповідає нормативам

Не більш як 2 хвилини після відкриття водорозбірного крану

При температурі гарячої води:

понад +50 С - плата справляється згідно з установленим тарифом;

+45-49 С - плата зменшується на 10% за весь строк відхилення;

+40-44 С - плата зменшується на 30% за весь строк відхилення;

нижче +40 С - плата не справляється за весь строк відхилення

За результатами контролю якості кількісних та якісних показників 3 об’єктів, що надають послуги теплопостачання, у різних районах міста Києва встановлено: відхилення майже по всім показникам об’єкта №1 – КП РЕО-1, перерви у постачанні гарячої води, що перевищують допустимі відхилення спостерігаються у об’єкта №2 – ЖЕК 302, відхилення від нормативної температури гарячої води у точці розбору та інші відхилення, які не перевищують допустимих відхилень у об’єкта №3 – ЖЕК 317.

Таблиця 3

Результати оцінки якості кількісних та якісних показників об’єктів теплопостачання

Вид послуги

Кількісні і якісні показники

КП РЕО-1

ЖЕК 302

ЖЕК 317

Централізоване опалення

Своєчасний початок і закінчення опалювального сезону (три доби зі середньодобовою температурою +8 С)

Прострочення початку опалювального сезону на 2 доби

Відхилення відсутні

Прострочення початку опалювального сезону на 1 добу

Безперебійне теплопостачання протягом усього опалювального сезону

Перерва у теплопостачанні на 10 годин протягом у

Продовження табл. 3

сього терміну опалювального сезону

Відхилення відсутні

Відхилення відсутні

Централізоване постачання гарячої води

Безперебійне або за затвердженим режимом

Багаторазові перерви (близько 55% загального часу надання послуги)у постачанні гарячої води більше як 6 годин

Перерви у постачанні більше я на 10 годин без попереднього попередження протягом менше як 10% загального часу надання послуги

Перерви у постачанні гарячої води близько як на 5 годин на добу не більш як 30% загального часу надання води

Забезпечення нормативної температури гарячої води у точці розбору не менш як +50С та не більш як +75С

Відсутність гарячої води у нічний час (24.00-07.00) або низька її температура (нижче +40 С)

Відхилення відсутні

Поява гарячої води у нічний час тільки через 10 хвилин після відкриття водорозбірного крану

ВИСНОВКИ ТА ПРОПОЗИЦІЇ

Комунальне господарство на сьогоднішній день знаходиться в кризовому стані, що призводить не тільки до неякісного надання послуг населенню, а й до негативних тенденцій у розвитку інших галузей виробничого та невиробничого сектору, а як результат сповільнює економічні трансформації в країні у цілому.

Комунальне теплопостачання – найбільш енергоємна і проблемна складова ЖКГ України. В Україні більша частина тепломереж, теплогенерувального й допоміжного обладнання не відповідають сучасним світовим вимогам, тому витрати енергоресурсів в системах теплозабезпечення перевищують такі ж показники розвинутих країн світу в 2-3 рази. Тому сьогодні рівень розвитку комунального господарства не повністю задовольняє потреби населення, а матеріально-технічна база підприємств і організацій цієї галузі потребує розширення та удосконалення.

Значення та роль комунальних послуг для населення важко недооцінити так, як саме вони забезпечують надання базових потреб населення і створюють в оселях людей комфорт та затишок.

Комунальні послуги – це надання послуг холодного водопостачання, гарячого водопостачання, водовідведення, електропостачання, газопостачання й опалення, вивіз сміття тощо. Кожна з цих груп послуг має свою розгалужену систему та технологію надання. Теплова енергія, що постачається підприємствами теплопостачання використовується для опалення осель, гарячого водопостачання, вентиляції тощо.

Сучасна законодавчо-нормативна база, що регламентує надання послуг теплопостачання хоча і розроблена для всієї системи теплопостачання, починаючи від виробництва, технічного стану і закінчуючи тарифною політикою та регулюванням ринку, не відповідає вимогам європейських стандартів, що у свою чергу знижує категорію якості життя українців та ускладнює входження України до ЄС. На законодавчому рівні не визначено стандарти надання послуг ЖКГ кожному мешканцю, а також ціноутворення на ринку комунальних послуг. Крім того, як і нормативна база більшості сфер суспільного відтворення, нормативна база сфери теплопостачання не виконується, оскільки відсутні дієві механізми налагодження та управління.

Технологія надання послуг теплопостачання складається з таких основних етапів: укладання договорю про надання послуг, транспортування теплової енергії до споживачів та користувачів, споживання теплової енергії та перерахунок за надані послуги, у випадку відхилень від зазначених у нормативній базі норм показників, а також у інший випадках передбачених законодавством.

Для забезпечення якісного надання послуг теплопостачання необхідно проводити контроль на всіх етапах: під час виробництва, транспортування та споживання теплової енергії, оскільки на кожному з цих етапів існують чинники що можуть значно погіршувати основні параметри наданої послуги. Тому всі підприємства, що задіяні в процесі надання послуг теплопостачання повинні розробляти системи керування.

Контроль якості надання послуг теплопостачання 3 об’єктів міста Києва показав, що якість надання послуг на даний час є досить низька, оскільки спостерігаються відхилення всіх показників (сумарно по всіх досліджуваних об’єктах), що встановлені законодавством.

Отже, беручи до уваги кризовий стан у сфері теплопостачання та відповідно неналежну якість надання послуг, я вважаю за необхідне вирішення таких основних питань:

1. Проблеми управління в комунальному господарстві, оскільки некерований стан знижують її ефективність на всіх рівнях ієрархії сфери, в тому числі і в сфері теплопостачання.

2. Зростання вартості енергоносіїв, які є головною складовою витрат, а отже і тарифів підприємств теплопостачання та інших підприємств галузі. Тому, питання енергозбереження у сфері сьогодні є особливо актуальним. У даному аспекті варто говорити не тільки про технічне та технологічне переобладнання відповідних підприємств, але і про реалізацію заходів щодо зменшення втрат тепла у мережах, а також про підвищення теплозберігаючих властивостей багатоквартирних житлових будинків. Джерелами фінансування таких витрат, можуть бути як державні ресурси так і залучені кошти фізичних та юридичних осіб.

3. Підвищення соціально-економічної ефективності її роботи як з огляду на споживачів послуг так і працівників сфери. Комунальне господарство має забезпечувати достатні для розширеного відтворення доходи всіх працюючих у галузі, а також гарантувати надання послуг, які у повному розмірі забезпечать потреби населення. Подібні вимоги можуть бути задоволені лише за умови комплексності здійснюваних реформ та пріоритетності даних критеріїв як у досліджуваній так і у інших сферах функціонування державного механізму.

Реформування галузі за наведеними напрямками з урахуванням виокремлених аспектів підвищення ефективності її роботи, на мою думку, сприятиме скорішому подоланню наявних у сфері кризових явищ. Реалізація заходів прискорення трансформацій у комунальному господарстві, поряд з виконанням існуючих та розробкою удосконалених програм його реформування, забезпечить не тільки отримання споживачами якісних послуг за доступними цінами, але, відповідно, сприятиме зростанню ефективності функціонування державного економічного механізму в цілому.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

  1. Правила користування тепловою енергією, затверджені наказом Міненерго України та Держбуду України 28.10.9 N 307/262

  2. Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. N 630

  3. Інструкція з організації проведення заходів державного енергетичного нагляду за суб'єктами електроенергетики, суб'єктами відносин у сфері теплопостачання і споживачами електричної енергії та оформлення їх результатів, затверджена наказом Міністерства палива та енергетики України 24.12.2004 N 817

  1. Дубовий В.М., Качачій В.В., Паночишин Ю.М. Контроль та керування в мережах теплопостачання/Вінницький національний технічний ун-т. – Вінниця: УНІВЕРСУМ-Вінниця, 2005. – 190с.: рис. – Бібліогр.: с. 177-189. – ISBN 966-641-148-2.

  2. Ракушняк Г.С., Попова Г.С. Експлуатація систем теплопостачання та вентиляції: Навч. посіб. для студ. спец. “Теплогазопостачання та вентиляція”/ Вінницький держ технічний ун-т. – Вінниця: ВДТУ, 2000. – 122с.

  3. Швець Я.С., Щербина О.М. Тепло у вашому домі – Л.: Екоінформ, 2003 – 174с.

  4. Зуев В.А., Алаев Н.Ю.Отопление. Технологии монтажа и эксплуатации: справочник – Х.: Пософик, 2008. – 1164 с.: рис., табл. – (Серия “Пост ройка ХХІ”)

  5. Самойленко А.А. Технологія та контроль за якістю надання послуг: Навч посіб. – К.: Київ. нац. торг-екон. ун-т, 2003. – 244 с.

  6. В.М.Андреєва, Є.М.Кайлюк, Д.О.Шаповаленко. Маркетинг і поведінка споживача на ринку комунальних послуг: Навчальний посібник для студентів спеціальності «Менеджмент організацій» – Харків: ХНАМГ, 2007. – 150 с.

  7. Апосталюк О. Оцінка потенціалу та стану розвитку житлово- комунальних послуг // Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє – Т., 2008. – № 13. – С. 3-13.

  8. Вовк Н. Методика оцінювання якості використання енергоносіїв// Вимірювальна техніка та метрологія – Л., 2008. – №68. – С. 229-233

  9. Колісник О. Комунальна галузь і ринкові рейки // Партнери: муніципальний бюлетень. – 2005. – №1-2.

  10. Стан та перспективи реформування житлово-комунального господарства України // Аналітичне дослідження. – К.,2005.

  11. Житлово-комунальне господарство чекає на зміни // Янус Нерухомiсть. – 2002. – №3. C.4 – 5

  12. Щодо питань перевірки приладів обліку тепла і води // Інформаційний бюлетень № 9-2006.

  13. Криза теплопостачання – час для реформ // Инженерные сети из полимерных материалов. Спец. издание – Теплоснабжение. – 2009. – №1(3)

  14. http://kyivenergo.ua/ua/filials/hot-lanes

  15. http://www.jkg.com.ua/ukr/main.php

  16. http://www.osbbua.org/about/comunal_services/

  17. http://www.proxima.com.ua/articles/articles.php?clause=1040

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]