Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZM_ST2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать

6. Якість надання послуг теплопостачання

Якість теплопостачання – сукупність термодинамічних, гідравлічних показників та кількісних параметрів теплоносія для задоволення потреб споживача згідно з умовами укладеного договору.

Контроль якості теплопостачання здійснюється на всіх етапах: під час виробництва, транспортування та споживання теплової енергії. Кожен з етапів виконую різні задачі у відповідності до заданих цілей, якими, відповідно, є забезпечення: необхідних параметрів (температури і витрати) теплоносія на виході джерела теплопостачання при мінімальних витратах палива та електроенергії; необхідних параметрів теплоносія на вході теплових пунктів споживачів (виході трубопроводів )при мінімальних витратах на контроль потокорозподілом; заданої температури повітря в опалювальних приміщеннях.

Основним керованим параметром в мережі теплопостачання є витрати тепла, яка визначається двома параметрами: витратою теплоносія та його температурою. Керований параметр піддається впливу різного роду неконтрольованих збурень зовнішнього по відношенню до мереж теплопостачання середовища. Так, на режим роботи джерела теплопостачання впливає змінний склад палива, зміни тиску газу; теплогідравлічний режим трубопровідної мережі порушується внаслідок несанкціонованих переключень трубопровідної арматури і теплових витрат в навколишнє середовище через неякісну ізоляцію. Найбільшого впливу зазнають споживачі, тепловий режим яких залежить від температури і вологості зовнішнього повітря, швидкості і напрямку вітру, інтенсивності сонячної радіації і внутрішніх тепловиділень та ін.

Для підтримання необхідного теплового режиму споживачів та компенсації збурювальних впливів в системах контролю мереж теплопостачання передбачено ряд методів контролю – методів регулювання витрат тепла.

На джерелі теплопостачання застосовують якісний (зміною температури теплоносія) та кількісний (зміною витрати теплоносія) методи контролю витратою тепла. Якісний метод реалізується досить просто: в залежності від кількості тепла, яку необхідно відпустити споживачам, змінюють кількість газу, який витрачається на підігрів теплоносія у водогрійних котлах. Кількісний метод контролю витрат тепла здійснюють зміною витрати теплоносія при постійній його температурі. Метод реалізують двома способами: шляхом зміни тиску на виході джерела теплопостачання за рахунок зміни частоти обертання насосного агрегату за рахунок зміни гідравлічного опору регулювального органу-дроселя, встановленого на подавальному трубопроводі.

У великих мережах теплопостачання іноді використовують також кількісно-якісний метод керування, який реалізують шляхом одночасної зміни температури і витрати теплоносія [4].

Контроль якості надання послуг теплопостачання передбачає проведення заходів державного енергетичного нагляду, що включає контроль технічного стану та організації експлуатації електричних, теплових, тепловикористовувальних установок та мереж, а також дотримання режимів виробництва, постачання і споживання теплової енергії.

Заходи державного нагляду поділяються на планові та позапланові. Плановими заходами є обстеження споживачів теплової енергії та теплопостачальних організацій.

Контроль споживачів теплової енергії проводять:

– з питань технічного стану та експлуатації тепловикористовувальних установок і мереж, систем опалення, вентиляції, гарячого водопостачання, систем збору та повернення конденсату та дотримання режимів споживання теплової енергії;

– з питань готовності будівель, споруд, теплових мереж і систем теплоспоживання до роботи в опалювальному сезоні.

Теплопостачальних організацій:

– з питань технічного стану систем теплопостачання, організації експлуатації теплофікаційних установок, мереж і систем повернення конденсату (у тому числі виконання інвестиційних програм), стану договірної роботи, обліку виробленої та відпущеної теплової енергії та дотримання режимів постачання теплової енергії;

– з питань готовності систем теплопостачання до опалювального сезону.

Позапланові заходи поділяються на перевірки, огляди, інспектування тощо та здійснюються:

1) У разі виявлення недостовірності даних, заявлених у документах обов'язкової звітності, поданих суб'єктами господарювання, у тому числі з питань дотримання суб'єктами господарювання режимів споживання електричної та теплової енергії, а також стану обліку енергії,

2) З метою перевірки виконання суб'єктами господарювання приписів, розпоряджень або інших розпорядчих документів щодо усунення порушень вимог законодавства, виявлених за результатами здійснення заходів з державного енергетичного нагляду.

3) У разі неподання у встановлений термін суб'єктами господарювання документів обов'язкової звітності без поважних причин, а також письмових пояснень про причини, які перешкоджали поданню таких документів.

4) За поданням суб'єктом електроенергетики, суб'єктом відносин у сфері теплопостачання та споживачем електричної енергії письмової заяви до відповідного підрозділу Держенергонагляду про здійснення заходу державного енергетичного нагляду щодо:

5) За зверненнями фізичних та юридичних осіб про порушення суб'єктом господарювання вимог законодавства (позаплановий захід здійснюється тільки за наявності згоди Мінпаливенерго на його проведення).

6) За зверненнями громадян безпосередньо до Держенергонагляду.

Періодичність обстежень встановлюється згідно з Критеріями розподілу суб'єктів господарювання за ступенями ризику їх діяльності в сфері теплопостачання і визначення періодичності здійснення заходів державного нагляду (контролю), затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 22.02.2008 N 75 [3].

Усі нові, реконструйовані, технічно переоснащені системи теплоспоживання, які приєднуються до теплової мережі, мають бути виконані згідно з проектною документацією, будівельними нормами й правилами, іншими нормативними документами, відповідати вимогам правил технічної експлуатації теплоспоживальних установок і теплових мереж, а також бути забезпечені технічною і приймально-здавальною документацією.

До пуску в експлуатацію систем теплоспоживання вони повинні пройти приймально-здавальні випробовування та бути прийняті замовником за участю енергопостачальної організації

Змонтовану або капітально відремонтовану систему теплопостачання приймають в експлуатацію після проведення зовнішнього огляду системи, гідравлічних випробувань та випробувань на тепловий ефект.

В процесі зовнішнього системи визначають відповідність виконаних робіт проекту. При цьому особливу увагу звертають на:

1) встановлення потрібної площі нагріву опалювальних приладів;

2) правильність прокладання трубопроводів (перевіряють діаметри, нахили та з’єднання);

3) міцність кріплення приладів і труб;

4) правильність встановлення та справність запірно-регулювальної арматури, запобіжних пристроїв та контрольно-вимірювальних приладів;

5) розташування водо- та повітровипускних пристроїв.

Гідравлічні випробування виконують для перевірки щільності тру­бопроводів і з'єднань. Щоб виявити дефекти, спричинені температурними подовженнями, перед початком випробувань систему заповнюють водою, прогрівають до розрахункової температури протягом доби, потім охолоджують. Після цього відключають систему від трубопроводів теплової ме­режі й заповнюють водопровідною водою через зворотну магістраль сис­теми опалення. Випробувальний тиск в системі може створюватись за ра­хунок тиску в місцевому водопроводі або забезпечується спеціальним гід­ропневматичним чи ручним насосом типу БКФ-2. Коли в трубопроводі во­ди немає, для випробувань можна використовувати стиснене повітря. У цьому випадку, щоб виявити нещільності, місця з'єднань трубопроводів обмащують мильною піною або гліцерином.

У разі виявлення витікання в процесі випробування системи спорож­нюють і усувають дефекти, а потім гідравлічні випробування повторюють. Після гідравлічних випробувань водопровідну воду, що є в системі опа­лення, зливають в каналізацію.

Щоб пустити систему центрального опалення в експлуатацію, її на­повнюють водою з тепломережі. Наповнюють систему кваліфіковані слю­сарі[5].

6.1 Організація,об’єкт та методи дослідження

Об’єктами досліджень якості надання послуг теплопостачання у даній роботі є:

1) Комунальне підприємство “Ремонтно-експлуатаційна організація – 1”

2) Житлова експлуатаційна кантора(ЖЕК) – 302,яка обслуговується ТЕЦ 5

3) Житлова експлуатаційна кантора(ЖЕК) – 317 яка обслуговується ТЕЦ 6

Оцінка якості надання послуг теплопостачання ЖЕКом №302 здійснювалася в жилому будинку № 7 на вул. Академіка Курчатова, ЖЕКом №317 – в будинку15 на вул. Будищанській, КП РЕО-1 – за адресою вул. Жолудева 4б в м.Києві.

Основними методами досліджень у цій роботі були методи спостереження та опитування безпосередніх користувачів теплової енергії. Завданням спостереження за якістю надання послуг теплопостачання було виявлення невідповідностей у постачанні гарячої води та центрального опалення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]