Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ZM_ST2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
208.38 Кб
Скачать

3.Законодавче забезпечення організації та технології надання комунальних послуг

Надання комунальних послуг у нашій країні регулюється:

1. Закон України “Про захист прав споживачів”, який регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, а також визначає механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів.

2. Закон України “Про житлово-комунальні послуги” визначає основні засади організаційних, господарських відносин, що виникають у сфері надання та споживання житлово-комунальних послуг між їхніми виробниками, виконавцями і споживачами, а також їхні права та обов'язки (Додаток А).

3. Закон України “Про теплопостачання визначає основні правові, економічні та організаційні засади діяльності на об'єктах сфери теплопостачання та регулює відносини, пов'язані з виробництвом, транспортуванням, постачанням та використанням теплової енергії з метою забезпечення енергетичної безпеки України, підвищення енергоефективності функціонування систем теплопостачання, створення і удосконалення ринку теплової енергії та захисту прав споживачів та працівників сфери теплопостачання (Додаток Б).

4. Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої і водовідведення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 р. N 630. Ці Правила регулюють відносини між суб'єктом господарювання, предметом діяльності якого є надання житлово-комунальних послуг, і фізичною та юридичною особою, яка отримує або має намір отримувати послуги з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення (Додаток В).

5. Правила користування тепловою енергією, затверджені наказом Міненерго України та Держбуду України 28.10.9 N 307/262, визначають взаємовідносини між постачальниками і споживачами теплової енергії. Правила обов'язкові для виконання всіма постачальниками теплової енергії (далі - енергопостачальні організації), споживачами теплової енергії (далі - споживачі), організаціями, що виконують проектування, пуск та налагоджування обладнання для передавання, постачання та споживання теплової енергії (Додаток Г).

6. Закон України “Про Національну комісію регулювання ринку комунальних послуг України” (Проект) визначає правові засади організації та діяльності Національної комісії регулювання ринку комунальних послуг України (Додаток Д).

7. Інструкція з організації проведення заходів державного енергетичного нагляду за суб'єктами електроенергетики, суб'єктами відносин у сфері теплопостачання і споживачами електричної енергії та оформлення їх результатів, затверджена наказом Міністерства палива та енергетики України 24.12.2004 N 817, визначає процедуру здійснення заходів державного енергетичного нагляду (обстеження, перевірки, огляди, інспектування тощо) щодо контролю технічного стану та організації експлуатації електричних, теплових, тепловикористовувальних установок та мереж, а також дотримання режимів виробництва, постачання і споживання електричної та теплової енергії. Дія цієї Інструкції спрямована на забезпечення сталого функціонування об'єднаної енергетичної системи України, галузі електроенергетики, сфери теплопостачання та належного функціонування електричних, теплових, тепловикористовувальних установок та мереж.

8. Положення про державний енергетичний нагляд за режимами споживання електричної і теплової енергії, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 7 серпня 1996 р. N 929, визначає основні принципи державного енергетичного нагляду, метою якого є сприяння забезпеченню сталого функціонування об'єднаної енергетичної системи України, сфери теплопостачання, енергетичної безпеки держави шляхом здійснення контролю за дотриманням суб'єктами електроенергетики, суб'єктами відносин у сфері теплопостачання та споживачами електричної енергії вимог нормативно-правових і нормативно-технічних актів у сфері виробництва, постачання та споживання електричної і теплової енергії.

9. Загальнодержавна програма реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки, затверджена Законом України від 11 червня 2009 року N 1511-VI

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]