Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
YeS.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
310.78 Кб
Скачать

1. Понятійно-правовий категоріальний апарат в праві єс: право єс, право єСп, європейське право.

Право ЄС – система правових норм та принципів, за допомогою яких регулюється уся сукупність правовідносин, які виникають внаслідок розвитку інтеграційних процесів та діяльності ЄС.

Право ЄСп – система правових норм та принципів, за допомогою яких регулюється діяльність європейських співтовариств як однієї з опор ЄС. (опори були запропоновані у Маастрихтському договорі – спільна зовнішня політика, судова система, європейські співтовариства.

Європейське право – сукупність національних правових систем європейських держав; частина правових норм, за допомогою яких регулюються відносини держав Європи; особлива правова система, яка охоплює правові основи європейської системи; право ЄС у сукупності з національним правом.

2. Співвідношення понять правова система єс, система права єс, система джерел права єс.

Правова система ЄС – це сукупність усіх юридичних явищ характеринх для ЄС, тобто це інформаційно-регулятивна система суспільства, яка визначається соціально-економічним устроєм, яка володіє власними історико-правовими особливостям і складається з взаємопов’язаних елементів, об’єднаних статичними і динамічними відносинами в сутркутурно упорядковане цілісне явище. Складовими правової системи є система права, система джерел права, правосвідомість, стан законності.

Система права ЄС – взаємопов’язана сукупність галузей, інститутів та норм права ЄС. Галузі: норми, які визначають правове становище ЄС; правове регулювання внутрішнього ринку; торгівельне і комерційне право; право конкуренції; право охорони навколишнього середовища; право щодо державних замовлень; трудове право; право зовнішніх зносин. Інститути: загальні – визнання, правонаступництво, відповідальність; окремі для кожної галузі – для правового регулювання внутрішнього ринку характерними є свобода пересування товарів, вільний рух людей, свобода ЕД, вільний рух капіталів.

Система джерел права ЄС – зовнішня форма виразу норм.

3. Правопорядок єс та його закріплення в рішеннях Суду єс.

Павопорядок ЄС – специфічний стан, який характеризується певною врегульованою системою правовідносин заснованих та встановлених в результаті дії норм права ЄС.

Створений на основі міжнародних договорів та рішень суду і в процесі свого розвитку набув рис, які притаманні національним правопорядкам. Розглядають як національний, міжнародно-правовий та особливий.

Основні засади правопорядку:

  • примат права ЄС (рішення суду 1964 року: праву створеному договорами не може протиставлятися національне право, яким би воно не було, без того, щоб вони не втрачали власного характеру від співтовариства; рішення суду 1978 року: утримання від прийняття актів, що суперечать актам співтовариства);

  • пряма дія норм права ЄС (рішення 1963 р. вперше говорить про пряму дію в контексті спільного ринку; рішення 1994 р. встановлює межі прямої дії: норми мають містити чіткі і однозначні зобовязання; вичерпність норм; не обумовлення застереженнями з боку держав +регламенти, рішення і установчі договори мають повну пряму дію, а інші акти мають тільки часткову пряму дію лише у разі прояву здатності регулювати відносини вертикального характеру)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]