Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИТЧКА ПО ДИПЛОМНОЙ РАБОТЕ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

6 Рецензування та захист дипломних робіт

Дипломні роботи захищаються перед Державною екзаменаційною комісією (ДЕК).

Завершена і належним чином оформлена дипломна робота, підписана студентом та консультантами, подається на перевірку керівникові дипломної роботи.

У разі відповідності змісту й оформлення дипломної роботи діючим вимогам керівник підписує її і дає розгорнутий письмовий відзив, у якому відмічає актуальність теми, теоретичний рівень та практичне значення роботи, її новизну, виявлені недоліки, а також ступінь самостійності студента в роботі, його теоретичну підготовленість і практичні навики.

Завідувач кафедри після ознайомлення з відзивом керівника дипломної роботи і самою дипломною роботою розв’язує питання про її допуск до захисту та направлення на рецензію.

Рекомендована до рецензування дипломна робота реєструється на кафедрі і разом з направленням передається рецензенту. Рецензентами можуть бути провідні фахівці в галузі бухгалтерського обліку, контролю, аналізу й аудиту, головні бухгалтери, головні економісти та бухгалтери підприємств, викладачі дисциплін облікового циклу навчальних закладів. Як правило, до рецензування дипломних робіт студентів спеціальності “Облік і аудит” залучаються фахівці, які мають базову освіту з обліку та аудиту.

Список рецензентів дипломних робіт затверджується завідувачем випускаючої кафедри, за погодженням з деканатом і навчальним відділом університету. Рецензія має бути надрукована чи написана власноручно рецензентом, підписана ним і завірена печаткою підприємства (організації, установи), де працює рецензент. Схема змісту зовнішньої рецензії на дипломну роботу наведена у додатку П.

Рецензію на дипломну роботу необхідно подати на випускаючу кафедру не пізніше ніж за три доби до захисту роботи на засіданні ДЕК.

У процесі підготовки до захисту дипломної роботи студент повинен ознайомитися із відзивом керівника і зовнішньою рецензією, обміркувати відповіді стосовно зроблених у них зауважень, підготувати тези доповіді на засіданні ДЕК.

Тези доповіді слід погодити з керівником дипломної роботи.

Захист дипломної роботи проводиться публічно в термін, установлений випускаючою кафедрою, на відкритому засіданні ДЕК.

Захист відбувається в університеті, а в окремих випадках, за рішенням випускаючої кафедри, робота ДЕК може переноситися на підприємство. Секретар ДЕК за два дні до захисту дипломної роботи доводить до відома студентів дату, час і місце захисту.

Загальний порядок захисту дипломних робіт визначається Положенням про Державну екзаменаційну комісію. В ДЕК разом із дипломною роботою подаються:

  • залікова книжка;

  • довідка, завірена підписом декана факультету, про виконання студентом навчального плану і про його успішність;

  • характеристика студента;

  • рецензія;

  • відзив керівника;

  • висновок завідувача кафедри про допуск до захисту;

  • лист-замовлення підприємства на виконання дипломної роботи /при наявності/;

  • довідка про впровадження результатів дипломної роботи на підприємстві із зазначенням очікуваного економічного ефекту (при наявності);

  • свідоцтва про участь студента у конкурсах студентських робіт і зайняття відповідних місць;

  • копії публікацій із теми дипломної роботи.

Перед захистом кожної дипломної роботи голова ДЕК сповіщає прізвище, ім’я, по батькові дипломника, тему його дипломної роботи і рішення кафедри про допуск до захисту. Зміст дипломної роботи викладає автор. У своїй доповіді впродовж 12-15 хвилин дипломник коротко обгрунтовує актуальність теми дипломної роботи, її мету і завдання, характеризує підприємство, на матеріалах якого виконана робота, викладає зміст кожної глави, аргументує висновки й пропозиції до вдосконалення обліку, контролю, аналізу аудиту і підвищення ефективності виробництва та використання господарських засобів. При цьому дипломник використовує графічні матеріали. Головну увагу в доповіді слід приділити обгрунтуванню розроблених висновків і пропозицій.

Після закінчення доповіді й оголошення змісту рецензії студент повинен коротко, але вичерпно відповісти на зауваження рецензента, а також чітко і ґрунтовно дати відповідь на запитання членів ДЕК та присутніх у залі.

Загальна тривалість захисту однієї роботи не повинна перевищувати 25-30 хвилин. У процесі захисту дипломної роботи ведеться протокол засідання ДЕК. На основі доповіді дипломника, його відповідей на поставлені запитання, ознайомлення з роботою кожен із членів ДЕК виставляє студентові оцінку за чотирьохбальною системою. Підсумки захисту дипломних робіт обговорюються на закритому засіданні ДЕК, де дається остаточна оцінка. При цьому враховуються оцінки членів ДЕК, керівника дипломної роботи і рецензента. Рішення приймається більшістю голосів членів ДЕК. У випадку незгоди членів ДЕК думка голови є вирішальною. Рішення щодо захисту дипломних робіт оголошується головою ДЕК у день захисту після оформлення протоколу й відмітки в залікових книжках.

Студентові, який склав державний екзамен та захистив випускну роботу, рішенням ДЕК присвоюється кваліфікація економіст із спеціальності “Облік і аудит” та видається диплом.

Студентам, які склали державні і курсові екзамени з оцінкою “відмінно” не менше ніж із 75% усіх навчальних дисциплін, а з решти дисциплін з оцінкою “добре”, захистили дипломні роботи на “відмінно”, а також показали здібності до наукової праці, видається диплом із відзнакою.

Дипломні роботи, які виконані та захищені на дуже високому рівні, можуть бути відзначені ДЕК окремо:

  • рекомендацією студента в аспірантуру (при цьому враховується подання кафедри);

  • рекомендацією студента в магістратуру (при цьому враховується подання кафедри);

  • рекомендацією на конкурс студентських випускних робіт;

  • -рекомендацією до опублікування основних положень роботи.

За результатами захисту ДЕК приймає також рішення про практичне значення дипломних робіт.

До реальних можуть бути віднесені дипломні роботи :

  • виконані на конкретних матеріалах підприємств;

  • у яких розв’язуються актуальні питання вдосконалення бухгалтерського обліку на підприємстві;

  • у яких проведено економічний аналіз діяльності підприємства та його підрозділів і даються власні висновки й пропозиції, які базуються на результатах цього аналізу;

  • які містять рекомендації й пропозиції, спрямовані на підвищення ефективності виробництва, більш повне використання наявних резервів .

Підтвердженням реальності дипломної роботи може служити висновок у зовнішній рецензії про доцільність і практичну можливість упровадження результатів роботи у виробництво або висновок ДЕК про реальний характер дипломної роботи чи довідка підприємства про впровадження результатів роботи або прийняття їх до впровадження.

У тих випадках, коли захист дипломної роботи визнається незадовільним, ДЕК приймає рішення або про можливість повторного захисту тієї ж дипломної роботи після її доопрацювання, або про виконання дипломної роботи з нової теми, яка визначається випускаючою кафедрою. Студент, який одержав під час захисту незадовільну оцінку або не з’явився на захист без поважної причини, відраховується з університету, і йому видається академічна довідка. Студент, котрий не захистив дипломну роботу, допускається до повторного захисту через рік (упродовж трьох років) після закінчення університету при поданні позитивної характеристики з місця роботи.

Дипломна робота в день її захисту передається до архіву університету. Довідка про здачу дипломної роботи в архів передається секретарю ДЕК. Використання дипломних робіт визначається правилами зберігання та використання архівних матеріалів. При необхідності передачі дипломної роботи підприємству для впровадження її у виробництво з неї виконується копія.

Додаток А

Орієнтовна тематика дипломних робіт