Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИТЧКА ПО ДИПЛОМНОЙ РАБОТЕ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

4 Складання плану дипломної роботи, добір і вивчення літературних джерел

Після вибору теми необхідно скласти орієнтовний план дипломної роботи. Цей план складається до роботи над літературними джерелами і являє собою попередній план, який чітко фіксує мету, напрями та завдання досліджень із вибраної теми.

Остаточний план складається після поглибленого вивчення, опрацювання і систематизації інструктивних та нормативних матеріалів, законодавчих актів, спеціальної літератури, даних про виробничо-господарську діяльність підприємств, а також аналізу вітчизняного й зарубіжного досвіду.

Остаточний план дипломної роботи визначає її структуру, в ньому чітко формулюються назви глав і параграфів, а в окремих випадках параграфи поділяються на підпункти. При цьому назва та зміст окремих глав не повинні виходити за межі затвердженої теми, а назви і зміст параграфів – за рамки відповідної глави. Разом із тим слід пам’ятати, що в процесі роботи план може коригуватись. План має відображати головну лінію дослідження теми дипломної роботи, мету, завдання й послідовність розкриття її змісту. Важливо, щоб у ньому забезпечувалась внутрішня логіка глав та параграфів , їх неповторність і послідовність.

Типові плани дипломних робіт наведені у додатку Б.

Складання плану дипломної роботи тісно пов’язане з добором і вивченням літературних джерел. Для добору літератури необхідно використати бібліографічні довідники, предметні й тематичні каталоги бібліотек (університету, обласної, підприємства, на матеріалах якого виконується дипломна робота, державних установ). Добираючи літературу з теми дипломної роботи, її доцільно систематизувати в окремі групи:

1) Закони України, Постанови Верховної Ради України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України;

2) постанови, накази, інструкції, інструктивні вказівки, листи галузевих та центральних міністерств і відомств України;

3) міжнародні регламентуючі документи;

4) підручники, навчальні посібники, монографії, журнальні й газетні статті та інші видання.

Особливу увагу при доборі літератури слід приділити матеріалам, які публікуються в газетах “Голос України”, “Урядовий кур’єр”, “Все про бухгалтерський облік”, “Галицькі контракти”, “Бізнес”, “Податки і бухгалтерський облік” та журналах “Облік і аудит”, “Баланс”, “Бухгалтер”, “Бухгалтерский учет”, “Економіка України», “Фінанси України”.

Після добору літератури слід приступити до її вивчення, систематизації і конспектування. Вивчення літератури варто розпочинати з опрацювання матеріалів підручників, навчальних посібників, переходячи далі до вивчення законодавчих й інструктивних матеріалів та спеціальної економічної літератури (монографій, газетних та журнальних статей, доповідей і тез доповідей на наукових конференціях тощо.). Спочатку необхідно звертатися до видань останніх років. Працюючи над літературними джерелами, слід пам’ятати, що ця робота не зводиться лише до механічного засвоєння відповідної інформації, а являє собою активний творчий процес, у результаті якого формується власна точка зору, дається власна оцінка досліджуваного явища або проблеми. Досягненню цієї мети буде сприяти вивчення тих чи інших явищ і проблем в історичному аспекті (в динаміці) — від історії й об’єктивних передумов їх виникнення через критичне осмислення різних точок зору на шляху розвитку до сьогоднішнього висвітлення цих проблем і явищ у літературних джерелах. Вивчаючи літературу, необхідно звертати увагу на дискусійні й нерозв’язані аспекти теми, на протиріччя, які є у поглядах різних авторів, на неузгодженість різних нормативних й інструктивних матеріалів, на рекомендації практичних та наукових працівників стосовно того чи іншого питання. Такий підхід забезпечить глибоке осмислення проблеми, дасть змогу сформувати своє уявлення про об’єкт і предмет дослідження. При вивченні літературних джерел рекомендується вести робочі записи. Вони ведуться на окремих аркушах (картках) з однієї сторони або у зошиті. На аркушах потрібно залишати великі поля, де можна буде записати свої думки, зауваження, нотатки, запитання й обгрунтувати свою точку зору, а також указати, в якому розділі роботи буде використано. Обов’язково слід давати посилання на літературні джерела, з яких зроблені записи.

При цьому дається бібліографічний опис літературного джерела і вказується сторінка, до якої належать записи.

Після складання детального плану дипломної роботи зроблені таким чином записи групуються відповідно до її глав і параграфів. Це у подальшому буде сприяти успішній роботі із написання окремих розділів дипломної роботи. На етапі вивчення літератури слід приступити до складання списку використаних літературних джерел, який у процесі дипломування буде доповнюватись.