Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИТЧКА ПО ДИПЛОМНОЙ РАБОТЕ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

3 Структура дипломної роботи і вказівки до написання окремих розділів

Структура дипломної роботи визначається різними чинниками (об’єктом та предметом дослідження; типом дипломної роботи і її тематикою; змістом роботи; характером використаних матеріалів; рівнем теоретичної й практичної підготовки студентів і т.ін.).

Але в усіх випадках дипломна робота має включати в себе вступ, три – п’ять глав, висновки і пропозиції, список використаних літературних джерел та додатки. Найбільш оптимальною є структура дипломної роботи, яка включає в себе три глави (іноді чотири) і в якій органічно поєднується дослідження методичних та теоретичних аспектів проблеми з вирішенням конкретних практичних задач організації обліку, контролю, аналізу на підприємстві.

При написанні дипломних робіт науково-практичного характеру, які виконуються на матеріалах конкретного підприємства, доцільно керуватися наступними порадами.

У вступі обгрунтовується актуальність обраної теми, її значимість, формулюється мета, визначаються завдання, розв’язання яких необхідне для досягнення поставленої мети. Крім того, у вступі розкривається методологічна основа досліджень, характеризуються матеріали, котрі використані при написанні дипломної роботи, коротко викладається зміст окремих її розділів.

У першій главі розкриваються теоретичні аспекти теми дослідження, дається економічна характеристика підприємства (форма власності, історія розвитку, майно, організаційно-правова форма, види діяльності, система управління, основні техніко-економічні показники за період не менше ніж за три останні роки), розглядаються умови виробничо-господарської діяльності підприємства при переході до ринкової економіки, аналізується законодавча основа цієї діяльності. Обов’язково висвітлюються система організації обліку на підприємстві, його облікова політика, форма бухгалтерського обліку, рівень автоматизації облікових робіт, напрями реформування організації обліку на основі національних і міжнародних стандартів.

При цьому студент повинен критично оцінити стан обліку на підприємстві, обгрунтувати заходи щодо його вдосконалення.

У другій главі дипломної роботи, яка є центральною, розглядається питання бухгалтерського обліку, контролю й аудиту окремих видів господарських засобів відповідно до теми дипломної роботи. Значна увага при цьому повинна бути приділена документальному оформленню господарських операцій, організації синтетичного та аналітичного обліку, впровадженню передових форм і методів облікової роботи. Крім того, у цій главі доцільно також подати огляд нормативних документів, які регламентують організацію бухгалтерського обліку, контролю, аудиту, проаналізувати недоліки в організації обліку, які призводять до крадіжок, втрат та інших негативних явищ в економіці підприємства.

Окремі параграфи слід відвести питанням аудиту й автоматизації бухгалтерського обліку. Важливість проблеми автоматизації аналітичної роботи для підприємства може зумовити необхідність виділення в дипломній роботі спеціальної глави.

У ній слід розробити конкретні заходи, спрямовані на впровадження в облікову роботу сучасної обчислювальної техніки. Орієнтовно матеріали цієї глави повинні охоплювати такі питання:

1) характеристика комплексу завдань на функціональному робочому місці бухгалтера (АРМ бухгалтера);

2) перелік і опис класифікаторів техніко-економічної інформації, необхідної при комп’ютерній технології обробки облікової інформації;

3) постановка завдання на розроблення комп’ютерної технології обробки облікової інформації з визначенням вхідної і вихідної інформації та формуванням алгоритму вирішення завдання;

4) характеристика технічних засобів, на основі яких передбачається автоматизація обліку;

5) обгрунтування розроблення нових чи застосування існуючих пакетів прикладних програм (ППП) і комп’ютерних технологій обробки облікової інформації;

6) пакет прикладних програм або лістинг програм;

7) посібник користувача.

Виклад матеріалів глави має супроводжуватись ілюстрацією бланків відповідних форм первинних облікових документів.

У третій главі дипломної роботи висвітлюються питання економічного аналізу виробничо-господарської діяльності підприємства, зокрема організаційно-методичні основи проведення аналізу, аналіз динаміки та загальна оцінка виконання плану досліджуваних показників, аналіз факторів, які визначають вплив на рівень і динаміку зміни показників, вивчення резервів підвищення ефективності виробництва та поліпшення фінансового стану підприємства й економічне обгрунтування заходів до їх мобілізації.

У цій главі студент повинен показати вміння використовувати на практиці допоміжні технічні прийоми економічного аналізу, які дозволяють кількісно оцінити взаємозв’язок досліджуваних показників, виявити наявні резерви, прийняти оптимальні управлінські рішення.

За необхідності в третій главі дипломної роботи слід використовувати економіко-математичні й економіко-статистичні методи і моделі дослідження економічних явищ та процесів.

Усі глави дипломної роботи повинні бути ілюстровані відповідними схемами, графіками, діаграмами й іншими матеріалами. Це сприяє не тільки наочності і переконливості матеріалів роботи, але й більш глибокому розкриттю явищ та процесів.

У підсумковій частині дипломної роботи (висновках і пропозиціях) формулюються висновки і пропозиції, що безпосередньо випливають із змісту дипломної роботи й обгрунтовані в ній. У них узагальнюються найсуттєвіші пропозиції та рекомендації до теми дипломної роботи. Висновки та пропозиції повинні бути написані чітко й стисло. Вони не повинні аргументуватися даними і фактами, які не знайшли відображення в дипломній роботі.

Структура дипломних робіт проблемно-дослідницького типу за формою не відрізняється від структури дипломних робіт науково-практичного характеру. Такі роботи також містять вступ, три - п’ять глав, висновки і пропозиції, список використання літературних джерел і додатки.

Однак за внутрішньою побудовою, змістом глав відмінності у структурі цих двох типів дипломних робіт є.

У вступі проблемно-дослідницької дипломної роботи обгрунтовується вибір проблеми і теми дипломної роботи, її роль у вдосконаленні бухгалтерського обліку, контролю, аналізу, аудиту, економічних методів управління, механізму господарювання в цілому, висвітлюються конкретні причини вибору теми, методологічні і теоретичні основи, базова виробнича система, джерела інформації, яка буде використана при написанні дипломної робіт. Формулюються мета й завдання дослідження.

У першій главі такої дипломної роботи розкриваються теоретичні основи поставленої в дипломній роботі проблеми, визначаються нерозв’язані питання.

У ній слід зробити критичний аналіз стану теорії і методології проблеми, дати огляд та висвітлення в них наукових концепцій джерел з обгрунтуванням власної точки зору дипломника, виявляються чинники, які впливають на розв’язання даної проблеми, навести кількісні оцінки показників, що характеризують динаміку тих чи інших явищ.

Дослідження методологічних і методичних основ проблеми передбачає системний аналіз використовуваних принципів та методів обліку, контролю, аудиту й аналізу, оцінки їх повноти, якості, рівня відповідності сучасним вимогам, вивчення особливостей переваг і недоліків. Глава може носити полемічний характер.

У другій главі дипломної роботи висвітлюються можливі шляхи вирішення поставленої задачі.

Третя глава повинна бути присвячена розробленню конкретних методів, способів, прийомів, оцінці ефективності їх упровадження, висвітленню й аналізу результатів апробації аргументованих у роботі рекомендацій.

У висновках і пропозиціях у стислій формі викладаються найбільш вагомі та суттєві теоретичні, методологічні результати дипломної роботи.