Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИТЧКА ПО ДИПЛОМНОЙ РАБОТЕ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
418.3 Кб
Скачать

2 Вибір та затвердження теми дипломної роботи

Тематика дипломних робіт формується кафедрою обліку та аудиту, яка є випускаючою кафедрою для студентів спеціальності “Облік і аудит”. Щорічно теми дипломних робіт переглядаються й оголошуються студентам на початку 8 семестру. Тематика дипломних робіт повинна охоплювати всі сфери діяльності випускника і відповідати кваліфікаційній характеристиці спеціаліста.

Орієнтовна тематика дипломних робіт студентів спеціальності “Облік і аудит” подана у додатку А. Теми дипломних робіт можуть бути рекомендовані підприємствами. Теми дипломних робіт, які виконуються на матеріалах підприємств, для котрих ведеться підготовка фахівців, погоджуються з цими підприємствами. Частина дипломних робіт може виконуватись за науково-дослідницькою тематикою кафедри.

Зацікавленість підприємств у написанні дипломної роботи створює сприятливі умови для отримання всебічної допомоги з боку їх працівників, полегшує збирання матеріалів, створює передумови для практичної реалізації рекомендацій і пропозицій дипломника.

Тема дипломної роботи повинна мати цілеспрямований характер, передбачати самостійну творчу роботу студента з вирішення конкретних задач удосконалення обліку, контролю, ревізії, аудиту, економічного аналізу, відповідати вимогам, які стоять перед обліком у сучасних умовах.

Студентові надається право вибору теми дипломної роботи.

При виборі теми дипломної роботи студенту слід ураховувати характер його навчально-дослідницької роботи, напрями і теми доповідей на наукових конференціях та студентських олімпіадах, облікову політику й форму бухгалтерського обліку на підприємстві, матеріали якого будуть використані, наявність літератури, програмних продуктів, теоретичних і практичних розробок, необхідної інформації тощо.

Теми проблемно-дослідницьких робіт можна вибирати у тому випадку, коли над даною проблемою студент працював упродовж навчання в університеті, вивчив у достатньому обсязі спеціальну економічну літературу, розібрався в дискусійних питаннях, може аргументувати власну точку зору.

Тема дипломної роботи не повинна бути дуже широкою і торкатися великого кола питань. У той же час вона не має бути вузькою, оскільки вузька тема не дозволить зробити необхідні висновки й узагальнення на відповідному рівні.

Від правильного вибору теми залежать результати роботи студента.

Для затвердження теми дипломної роботи студент звертається на кафедру із заявою, де вказує назву теми та назву підприємства, на матеріалах якого буде виконуватися дипломна робота.

Теми дипломних робіт повинні бути вибрані студентами не пізніше ніж перед початком обліково-аналітичної практики, яка проводиться після 8 семестру. Під час практики студенти виконують збирання матеріалів відповідно до вибраної теми дипломної роботи.

Серед них - планова, звітна й облікова інформація, дані ревізій, перевірок, виробничих нарад, обстежень конкретних підприємств, матеріали пояснювальних записок до звітів та інші матеріали.

Кількість і обсяг необхідної інформації для виконання дипломної роботи визначається характером вибраної теми. Якщо робота має проблемно-дослідницький характер, то обсяг необхідних практичних матеріалів визначають, виходячи із необхідності підкріпити фактичними матеріалами важливі питання дипломної роботи. У випадку, коли дипломна робота має науково-практичний характер, то обсяг необхідного практичного матеріалу повинен бути значно ширшим і охоплювати період не менше ніж за три останні роки діяльності підприємства. Для оцінювання досягнутого підприємством рівня показників необхідно використовувати показники інших підприємств галузі або середньогалузеві показники.

Затвердження тем дипломних робіт і підприємств, на матеріалах яких вони будуть виконуватися, й призначення керівників дипломних робіт здійснюється рішенням кафедри обліку та аудиту на початку 9 семестру.

Згідно із затвердженою темою керівник дипломної роботи оформляє завдання до її виконання і не пізніше ніж за два тижні до початку дипломування передає його на затвердження завідувачеві кафедри. Завдання виконується у двох примірниках. Перший примірник видається студенту, другий залишається на кафедрі.

Дипломні роботи на одну й ту саму тему для умов різних підприємств можуть виконуватися одночасно не більше ніж двома студентами.

До затвердження теми дипломної роботи наказом по університету студент за наявності важливих причин може ставити питання про її зміну. Зміна теми дипломної роботи після затвердження її наказом по університету може бути тільки на основі внесення змін до цього наказу.