Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
971.78 Кб
Скачать

5. Архівне зберігання ед

Для ЕД найприйнятнішим форматом є формат PDF/A для довготривалого зберігання електронних документів. Формат має відкриту специфікацію, є стандартом ISO і характеризується як такий, що має властивості:

· PDF формат відноситься до міжоперабельних;

· PDF документи мажуть мати таблиці, графіку та текст;

· PDF документи можуть мати гіпертекстові посилання;

· PDF документи захищені від редагування. PDF має власний формат вбудованих в ЕД метаданих – XMP, але з огляду на необхідність постійного уточнення метаданих у часі виникає проблема перевірки ЕЦП оригіналу як цього вимагає чинне законодавство. ЕЦП як реквізит ЕД це криптографічне перетворення значення хеш-коду файлу, який уже неможливо редагувати, адже в цьому випадку перевірка ЕЦП втрачає сенс.

Використання XML для вирішення задачі створення інкапсульованого архівного ЕД потребує розроблення відповідної XML-схеми, що представляє структурований опис інформаційного об’єкта з включенням документів інших форматів (інкапсуляцію) в XML документ у вигляді послідовного двійкового коду певного XML визначення (CDATA).

Такий вид інкапсуляції передбачає певний інтерфейс доступу до документів. XML підтримує інтерфейс у вигляді DOM ( Document Object Model) моделі документа. XML DOM інтерфейс у Internet Explorer дає змогу реалізувати доступ до різних вершин деревовидної моделі документа.

Інкапсуляція ЕД - це об’єднання метаданих ЕД і самого ЕД в інформаційний об’єкт для забезпечення функціонування ЕД в інформаційному середовищі, яке передбачає обмін та міграцію ЕД у поколіннях програмно-технічних засобів упродовж довготривалого часу без змін;

інформаційний об’єкт – електронний документ або група документів, які представлені завдяки обраному формату даних таким чином, що надають можливість адресування та оброблення наявними програмно-технічними засобами;

метадані ЕД – структурована інформація про ЕД, що описує і/або дозволяє користувачеві здійснити пошук ЕД, доступ до ЕД, керування ЕД в інформаційному середовищі та його зберігання впродовж довготривалого часу;

XML (Extensible Markup Language) – відкритий формат описування інформаційних об’єктів консорціуму W3C, що дає змогу реалізувати обмін інформацією між сервером та клієнтом як в локальній так і глобальній мережах.

Метадані АЕД згідно із наказом ДКНІІ(Державне агентство з питань науки, інновацій та інформатизації України):2010: № 54 створюються у форматі XML. Контроль створюваних метаданих, які мають формат XML- документів, здійснюється із використанням XML-схеми.

XML-схема, яка використовується для контролю правильності створеного файлу метаданих, розробляється спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері архівної справи і діловодства відповідно до цього стандарту та розміщується на загальнодоступному сервері.

АЕД, його додатки, реєстраційно-контрольна картка і метадані, згідно з цим стандартом, об’єднані в одному файлі – файлі метаданих АЕД, що досягається шляхом XML-інкапсуляції [1].

Цілісність та автентичність XML-документа (метадані АЕД) підтверджується накладанням ЕЦП службової особи, відповідальної за створення XML-документа, яка формується згідно із ДСТУ 4145:2002.

ЕЦП службової особи, відповідальної за створення XML-документа, має формат ЕЦП з повним набором даних перевірки згідно з наказом ДКНІІ і АДССЗЗІ:2010 № 08/229.

ВИМОГИ ДО НАЙМЕНУВАННЯ ФАЙЛУ МЕТАДАНИХ

Ідентифікатор файлу метаданих АЕД складається з найменування файлу і його розширення, відокремлених один від одного знаком «.» (крапка).

Найменування файлу являє собою структурований рядок із 42 символів латинського алфавіту та цифр, які становлять елементи найменування, відокремлених знаком «-» (дефіс). Окремі групи цифр в імені файлу є елементами найменування документів, представлених у вигляді відповідних кодів.

Структура імені файлу складається з таких елементів:

– ознака приналежності файлу до файлів метаданих АЕД, яка позначається

двома символами md (позиції імені файлу 1-2);

– 10-значний код ЄДРПОУ (позиції імені файлу 4-13);

– 9-значний номер справи з доповненнями зліва нулями (позиції в імені

файлу 15-23);

– дата формування файлу, яка має відображення у наступному форматі YYYY-MM-DD (10 знакомісць) відповідно до стандарту ГОСТ ИСО 8601-2001, де YYYY – рік; MM – місяць; DD – число (позиції в імені файлу 25-34);

– 7-значний порядковий номер файлу, який фіксується упродовж робочого дня (нумерація в десятковій системі числення) (позиції імені файлу 36-42).

Розширення файлу – xml.

ВИМОГИ ДО СТРУКТУРИ ТА ЗМІСТУ МЕТАДАНИХ

В цьому стандарті з урахуванням основних положень ДСТУ 4423:2005 структура та зміст метаданих АЕД відображають і містять:

– дескриптивні (метадані про метадані АЕД, метадані про зміст АЕД) та пошукові метадані;

– технологічні метадані та оригінал АЕД (метадані програмного середовища створення АЕД та перевіряння ЕЦП, оригінал АЕД у символьному кодуванні);

– метадані життєвого циклу (метадані створення АЕД, метадані зберігання АЕД, метадані перевіряння цілісності та автентичності АЕД).

Вимоги до структури та змісту метаданих в цьому стандарті викладено в термінах і правилах, необхідних для розроблення відповідної XML-схеми.

Для кожного із компонентів XML-схеми надається опис:

– найменування;

– рівень вкладеності;

– кратність (кількість);

– призначеність/зміст XML-компонентів;

– правило заповнення змісту XML-компонентів.

Допустима кратність вкладень XML-компонентів:

– 1 – обов'язковий, може з'являтися тільки один раз;

– 1-n – обов'язковий, може зустрічатися кілька разів;

– 0-1 – необов'язковий, може зустрічатися тільки один раз;

  • 0-n – необов'язковий, може зустрічатися кілька разів.

1 У певних країнах керування документаційними процесами також охоплює і архівні документи. Керування архівними документаційними процесами не входить до сфери застосування ДСТУ 4423: 2005.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]