Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4 часть1.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
01.09.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

2. Грошовий обіг. Грошова система. Поняття грошового обігу

Безперервний рух грошей і виконання ними своїх функцій у процесі суспільного виробництва називається грошовим обігом.

У вузькому значенні даного поняття маються на увазі перш за все функції засобу обігу і засобу платежу. Разом з тим, гроші різноманітно діють у ринковій економіці, обслуговують весь процес суспільного відтворення аж до глобалістики.

Грошовий обіг виникає водночас з появою грошей. У розвинутому товарному господарстві він не обмежується посередницькою місією в обміні товарів. Вирішальне значення має оборот грошей як капіталу при певних соціально-економічних умовах. Саме обертаючись як капітал, гроші найповніше розвивають свої функції. Вони обслуговують рух товарів, послуг, продукції інтелектуальної власності, позичкового і фіктивного капіталу.

Грошова система

Для ринкової економіки та забезпечення її рівноваги особливої ваги набуває грошова маса — сума купівельних та платіжних засобів, які підтримують господарський обіг і належать державі, первинним ланкам економіки (підприємствам, фірмам і т. п.) та окремим громадянам. Це обсяг випущених в обіг паперових грошових знаків, металевих монет і депозитних грошей (грошових коштів на поточних рахунках в банках). У грошовій масі виділяють активні гроші. Вони в теперішньому часі використовуються у готівковому та безготівковому обігу. До пасивних грошей належать заощадження, збереження власності, резерви, залишки на рахунках тощо, які потенційно можуть використовуватися в угодах. Грошова маса складається із агрегатів, кількість і методика визначення яких у різних країнах неоднакова (як правило, використовується від двох до п'яти грошових агрегатів: М1; М2, М3...). Для розвинутих країн характерна невисока питома вага готівки у структурі грошової маси (до 10%). Тоді як в Україні вона сягає приблизно 50%. Та найстрашніше, що в нашій державі майже половина готівки зосереджена в тіньовому обігу і наявна значна частка іноземної валюти, що гальмує вихід економіки із глибокої кризи.

Грошовий обіг здійснюється в межах грошової системи країни.

Це форма організації грошового обігу, що історично склалася в державі й закріплена національним законодавством.

Грошова система включає такі взаємопов'язані елементи:

— грошова одиниця;

— масштаб цін;

— види грошових знаків (металевих або паперових);

— порядок емісії та вилучення грошей з обігу;

— регламентація безготівкових розрахунків;

— встановлення курсу національної грошової одиниці, порядок обміну її на іноземну;

— державне регулювання грошового обігу, включаючи наявність від

повідних фінансових інститутів (установ).

Існують два типи грошових систем — металева і паперово-кредитна. Для першої характерним є виконання усіх функцій грошей монометалевим чи біметалевим грошовим товаром, за яким офіційно закріплена роль всезагального еквівалента.

Сучасна грошова система базується на паперово-кредитних грошах. У 1976 р. згідно рішення Міжнародної конференції країн — членів Міжнародного Валютного Фонду (МВФ) було остаточно припинено обмін доларів на золото, скасовано офіційний золотий вміст грошових знаків, вилучено золото із грошового обігу. Нова грошова система характеризується державною монополією грошового обігу, широким розвитком безготівкових розрахунків, скороченням готівки. Здійснено перехід до плаваючих валютних курсів. Золото перетворено із грошового у звичайний товар, який реалізується за ціною, що складається на світовому ринку.

Еволюція грошової системи сприяла значному скороченню витрат обігу, його прискоренню і спрощенню. Але перехід до нерозмінних на золото паперово-кредитних грошей посилив нестабільність грошового обігу, фактично обумовив хронічність інфляції.

Складним виявилось і становлення грошової системи в Україні. Впровадження спочатку купона, а потім і гривні не захистило національну економіку і ринок від експансії іноземних валют через відсутність необхідних передумов для формування власної грошової системи та недосконалість законодавства. Країну заполонила доларизація економіки, криза неплатежів, тіньовий оборот грошової маси. Головне, що кредитні гроші, які на відміну від паперових, забезпечуються вартісними активами, ще не стали домінуючими у вітчизняній грошовій системі, як це має місце в розвинутих країнах.