Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Розділ3.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
1.03 Mб
Скачать

3.4 Проектування системи запасів при переміщенні вантажів Обґрунтування необхідності створення запасів.

На рівні фірм запаси належать до об'єктів, що вимагають великих капіталовкладень, і тому є одним з чинників, що визначають політику підприємства і що впливають на рівень логістичного обслуговування в цілому. Очевидно, що для діяльності будь-якої організації необхідні якісь запаси. Якщо їх не буде, то при щонайменшому порушенні збуту вся діяльність зупиниться. Зберігати ж дуже багато виробничі запаси економічно невигідно. Тому завдання управління виробничими запасами присвячене знаходженню компромісу між цими двома крайнощами.

Запаси як економічна категорія грають важливу роль в сферах виробництва і звернення продукції.

Запас можна визначити як матеріальний потік, що розглядається в певному тимчасовому перетині.

Управління запасами є ключовою активністю, що становить найбільш важливу сферу менеджменту фірми як з погляду трудомісткості, так і пов'язаних з нею витрат.

Запаси в тому або іншому вигляді присутні на всьому протязі діяльності підприємства, привертаючи значну частину оборотного капіталу. Витрати на управління запасами досягають 40 % і більш від загальних витрат.

Запаси можна класифікувати таким чином:

запаси в постачанні;

виробничі запаси;

збутові (товарні) запаси;

складські запаси;

транспортні запас

Товарні запаси – це запаси готової продукції у підприємств виготівників, а також запаси на шляху проходження товару від постачальника до споживача, тобто на підприємствах оптової, дрібнооптової і роздрібної торгівлі, в заготовчих організаціях і запаси в дорозі. Товарні запаси підрозділяються, в свою чергу на запаси засобів виробництва і запаси предметів споживання. Товарні запаси - необхідна умова безперервності виробничого процесу. Частину товарних запасів складають товарні резерви, вступаючі в процес відтворення при непередбачених змінах ходу виробництва, обміну і споживання.

Складські запаси - це запаси продукції, що знаходяться на складах різного типа і рівня.

Транспортні запаси – це запаси продукції виробничо-технічного призначення, що на момент обліку знаходяться в процесі транспортування, територіального переміщення від постачальників до споживачів або на підприємстві оптової торгівлі. Чинниками, що визначають розмір запасів в дорозі, є час транспортування, відстань, на яку перевозяться вантажі, раціональність встановлених господарських зв'язків між постачальниками і споживачами, галузева і регіональна спеціалізація і ін. Створюється у разі перевищення термінів вантажообігу в порівнянні з термінами документообігу. Так, при постачаннях матеріалів на дальні відстані термін оплати розрахункових документів, як правило, випереджає термін прибуття матеріальних цінностей. У зв'язку з цим на час знаходження матеріалів в дорозі після оплати розрахункових документів у покупця виникає необхідність в засобах, розмір яких визначається у вигляді транспортного запасу по кожному виду товарно-матеріальних цінностей. Транспортний запас не створюється в тих випадках, коли термін отримання матеріалів співпадає з терміном оплати розрахункових документів або випереджає його.

Розробка стратегії управління запасами

Постачання заявлених об'ємів вантажу ТЭК, який розглядається у проекті, здійснювала на початку планового періоду. Виходячи з ситуації, коли можливість одночасного споживання запасів у споживача виключається, доцільно визначити стратегію управління запасами, що оптимізує вигоди, як постачальника, так і споживача. Для цього необхідно кількісно визначити величину партії, що замовляється, інтервал часу, через який повторюється замовлення, кількість партій і загальну вартість запасів по нижче представлених моделях. У табл. 3.14. приведемо опис використовуваних позначень.

Таблиця 3.14.

Використовувані позначення і формули розрахунку

Найменування показника

Позначення

Формула розрахунку

Ед. виміру.

Вартість розміщення одного замовлення

Аij

дол.

Потреба у запасі в плановий період

Результати розрахунку, одержані в 1 розділі

т

Витрати на зберігання 1 т. запасу в плановому періоді (1 рік)

Iij

дол.

Процентна частка витрат на зберігання одиниці вантажу, що перевозиться

h

Початкові дані

%

Коефіцієнт дефіциту

k

Початкові дані

дол.

Витрати дефіциту

Нij

долл

Ціна 1 т. вантажу по постачальниках

Сi

Початкові дані

дол.

Закупівельна ціна з умовою знижки

Сi дисконт

Згідно парності останньої цифри шифру

долл

Продовження таблиці 3.14

вартість транспортування до споживача 1 т. по оптимальному маршруту

Результатні данные+результаты розрахунку розділу 1

дол.

Звітний період – 12 місяців (рік)

Т

365

днів

Інтервал повторного замовлення

років

Час доставки від постачальників

сут

Кількість постачань

одиниць

Інтенсивність споживання

т

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]