Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОПОВІДЬ ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

2.1. Механізм нарахування та сплати єдиного соціального внеску

Готуймося сплачувати єдиний соціальний внесок

Ми звернемо увагу на головні моменти, пов'язані з нарахуванням та сплатою єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Отже, з 2011 року Україна перейде на систему єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний соціальний внесок, ЄСВ). Це означає, що замість звичної сплати соціальних внесків до чотирьох фондів соцстрахування платіж буде один – до Пенсійного фонду України (далі - ПФУ).

Зауважимо, що податкове законодавство не регулюватиме порядок нарахування, обчислення та сплати ЄСВ, оскільки він не входить до системи оподаткування (ч. 2 ст. 8 Закону про ЄСВ). Основні правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку, умови і порядок нарахування та сплати ЄСВ і повноваження органу, який здійснює його збір та ведення обліку, визначено Законом про ЄСВ.

Поряд із тим, що адміністрування ЄСВ (зокрема, забезпечення збору, ведення обліку надходжень від його сплати) передане ПФУ (ч. 1 ст. 12 Закону про ЄСВ), інші соцфонди не підлягають розформуванню – вони займатимуться питаннями, пов'язаними з використанням коштів їх фондів та проведенням у зв'язку з цим перевірок страхувальників (такі їх ф-ї було розглянуто у першому розділі).

Незважаючи на те що передбачається одним внеском замінити наявні чотири, спростивши тим самим порядок нарахування та сплати, складання та подання звітності, а також адміністрування страхових внесків, як і у будь-якому починанні, поки що вбачається більше запитань, ніж відповідей. Прийняття Закону про ЄСВ - тільки початок. Незабаром ще потрібно буде освоїти інструкції, порядки та інші підзаконні акти, в яких докладно буде описано порядок нарахування та сплати ЄСВ, подання відповідної звітності.

Зауважимо: згідно зі ст. 6 Закону про ЄСВ платник ЄСВ має право безоплатно отримувати:

- від територіального органу ПФУ інформацію, необхідну для виконання обов'язків, покладених на платника Законом про ЄСВ;

- від ПФУ консультації та роз'яснення щодо прав та обов'язків платника ЄСВ, порядку його сплати.

У свою чергу, до обов'язків ПФУ належить надання роз'яснень щодо питань застосування законодавства про збір та облік ЄСВ, а його територіальні органи зобов'язані надавати платникам ЄСВ в усній та письмовій формі консультації з питань застосування законодавства про збір та облік ЄСВ, роз'яснювати х права та обов'язки (ч. 2 ст. 12; п. 10 ч. 1 ст. 14 Закону про ЄСВ).

Отже, при виникненні запитань, пов'язаних зі оплатою ЄСВ, платник має повне право отримати консультацію, у тому числі в усній формі, у територіальному органі ПФУ за місцем своєї реєстрації. До речі, перереєстрація платників страхових внесків та застрахованих осіб у зв'язку з набуттям чинності Законом про ЄСВ не здійснюватиметься (абз. 2 п. 3 р. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ЄСВ). Із дня набуття чинності Законом про ЄСВ платники страхових внесків вважаються платниками єдиного соціального внеску. Хто саме є платниками в розумінні Закону про ЄСВ розглянемо далі.