Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОПОВІДЬ ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

Аналіз регуляторного впливу

проекту Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове дердавне соціальне страхування"

Незабаром відбудуться кардинальні зміни у системі державного пенсійного та соціального страхування. З 01.01.2011 року значно спроститься система адміністрування внесків до Пенсійного фонду та фондів соціального страхування СЛАЙД ВЗАЄМОДІЯ ПІДПРИЄМСТВ. Для підприємства замість сплати внесків та подання звітності до чотирьох соціальних фондів, а саме: до Пенсійного фонду, Фонду соціального страхування на випадок безробіття, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Фонду соціального страхування від нещасного випадку буде сплачуватись один – єдиний соціальний внесок та відповідно – подання звітності до одного фонду соціального страхування (це буде ПФУ). СЛАЙД адмін.. навантаж. На роботодавця.

Так, з 01.01.2011 року вступає в силу Закон України “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” №2464-VI, 08.07.2010. Слід звернути увагу, що діючі закони, які регулюють пенсійну систему та систему соціального страхування в Україні, будуть діяти у частинах, що не суперечать закону про єдиний соціальний внесок.

1. Визначення проблем, які передбачається розв’язати шляхом державного регулювання

Закон України підготовлено на виконання абзацу першого пункту 9 Плану першочергових заходів у сфері інвестиційної діяльності, затвердженого Указом Президента України від 10.04.06 № 300 (щодо внесення на розгляд Верховної Ради України законопроекту про єдиний соціальний внесок).

Чинним законодавством України передбачено функціонування чотирьох окремих фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування за такими видами соціального страхування:

– загальнообов'язкове державне пенсійне страхування,

– загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття,

– загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням,

– загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності.

При цьому передбачено, що кожен з фондів самостійно забезпечує не тільки здійснення страхових виплат застрахованим особам, але й!!!!!!!!:

– постановку на облік та власне облік платників страхових внесків,

– збір, облік та акумуляцію страхових внесків,

– контроль за сплатою страхових внесків, перевірки платників.

Крім того, за кожним з видів загальнообов'язкового державного соціального страхування законодавством передбачена своя база нарахування страхових внесків, яка в більшій чи меншій мірі відрізняється від бази нарахування страхових внесків за іншими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Таким чином, наразі в Україні у сфері соціального страхування у чотирьох структурах дублюється низка функцій, що на практиці означає: для фондів – непродуктивне використання людських та матеріальних ресурсів, а для суб'єктів господарювання – надмірну кількість контролюючих органів та відповідних форм звітності. Відмінності в базі нарахування страхових внесків за різними видами загальнообов'язкового державного соціального страхування також створюють незручності для роботи суб'єктів господарювання.

Окреслені проблеми мають велике значення для подальшого розвитку економічної та соціальної сфери в Україні, створення більш сприятливих умов для роботи суб'єктів господарювання, забезпечення прав застрахованих осіб.

Проблеми, які пропонується розв'язати шляхом введення в дію Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.08.2010 № 2464-VІ, належать до сфери адміністративних відносин, стосуються встановленого чинними законами України розмірів страхових внесків, порядку їх сплати та повноважень відповідних фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, а тому ринковими механізмами розв'язані бути не можуть.

В загальному, така проблема вже назріла досить давно, і передбачала такі шляхи її розв’язання. Визначення та оцінка прийнятих альтернативних способів досягнення зазначених цілей, аргументації щодо переваги обраного способу СЛАЙД Визначення та оцінка прийнятих альтернативних...