Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДОПОВІДЬ ЄДИНИЙ СОЦІАЛЬНИЙ ВНЕСОК.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
333.31 Кб
Скачать

5. Обґрунтування можливості досягнення встановлених цілей після вступлення в дію запропонованого регуляторного акту.

В цілому, матеріально-технічна база та людські ресурси, необхідні для виконання вимог даного Закону, в фондах соціального страхування наявні.

Створення підрозділів уніфікованого збору в Пенсійному фонді буде здійснюватись в межах існуючої штатної чисельності фондів та коштів, передбачених на їх утримання.

Постане необхідність в доопрацюванні програмного забезпечення, яке зараз використовується фондами, для взаємодії є Державним реєстром соціального страхування.

Державному казначейству знадобляться додаткові людські й матеріально-технічні ресурси. Оскільки виконання зазначених функцій Держказначейством сприятиме забезпеченню кращого контролю і повної прозорості фінансових потоків (а відтак – кращому наповненню доходних частин бюджетів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування), зазначені видатки є виправданими.

6. Визначення очікуваних результатів прийняття регуляторного акта

Введення в дію даного Закону України дозволить створити умови для уникнення дублювання страховими фондами функцій, пов’язаних із формуванням страхових коштів: постановки на облік страхувальників, збору коштів, формування та ведення інформаційної системи відомостей про застрахованих осіб, забезпечення звітності, здійснення контролю за повнотою та своєчасністю справляння внесків, зменшення кількості перевірок щодо сплати внесків до цільових страхових фондів, скорочення адміністративних витрат фондів на виконання цих функцій, забезпечення більш широкого охоплення системою суб’єктів соціального страхування, зростання доходів страхових фондів та більш ефективне використання коштів соціального страхування.

Переваги введення в дію нового Закону (СЛАЙД 9-10 переваги введення в дію)

Зокрема, очікуються такі результати:

– забезпечення додаткових надходжень страхових коштів за рахунок розширення бази сплати страхових внесків.

Залучення додаткового кола осіб до обов’язкової участі у страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, на випадок безробіття і від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання осіб, які працюють за цивільно-правовими угодами, осіб, які забезпечують себе роботою самостійно, та фізичних осіб-підприємців за розрахунками Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення дасть можливість розширити базу справляння страхових внесків до трьох фондів соціального страхування щонайменше на 2,5 відсотки;

– скорочення адміністративних видатків роботодавців, зокрема, з’явиться економія робочого часу при наданні звітності та у зв’язку із здійсненням контрольних функцій одним органом.

За розрахунками Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення загальна економія у роботодавців у зв’язку з новим порядком адміністрування страхових внесків (зокрема, при наданні звітності та здійсненні контрольних функцій одним органом) становитиме більш ніж 2 млрд. грн. на рік;

– часткове заощадження коштів, що спрямовуються на утримання адміністративного апарату, відповідального за збір, облік та контроль за сплатою страхових внесків та переорієнтування функцій та структури фондів соціального страхування на роботу із застрахованими особами.

За оцінками Науково-дослідного інституту праці і зайнятості населення скорочення адміністративних видатків фондів соціального страхування за рахунок скорочення видатків на програмне та інформаційне забезпечення з контролю за сплатою страхових внесків становитиме понад 60 млн. грн. на рік по трьох фондах соціального страхування.

– підвищення якості обслуговування застрахованих осіб фондами соціального страхування;

– надання можливості застрахованим особам в будь-який час отримувати інформацію про суми страхових внесків, які справляються за них роботодавцем за видами соціального страхування та можливість призначення страхових виплат за усіма видами соціального страхування за даними персоніфікованого обліку без надання роботодавцями довідок про заробітну плату.

Однак для впроваджень усіх цих нововведень у життя слід продовжити реформування системи соціального страхування загалом.