Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OVS_070.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

7.3.8. Види видань за структурою

Серія — це видання, однотипно оформле, що складається з низки томів, об’єднаних спільністю задуму, тематики, цільовим або читацьким призначенням. Серія може бути непері­одичною, періодичною та продовжуваною. Періодична або продовжувана серія складається з нумерованих чи датованих випусків. Неперіодичні видання утворюють відкриту cepію, якщо трива­лість її виходу і кількість випусків заздалегідь не встановлені, та закриту серію чи «бібліотеку», якщо її вихід обмежено певним часом і кількістю видань. Частина серії, що має більш вузьке читацьке та цільове призначення або певну тематику, а також власну, відмітку від серійної, назву, називається підсерією.

Однотомне видання (однотомник) — це неперіодичне видання, випущене в одному томі.

Багатотомне видання (багатомник) — це неперіодичне видання, що скла­дається з двох чи більше нумеро­ваних томів і становить за змістом і оформленням єдине ціле.

Зібрання творів — це однотомне чи багатотомне видання творів одного або декількох авторів, що дає уявлення про його (їхню) творчість у цілому.

Монографія — це однотомне чи багатотомно видання, що містить частину найзначніших, підібраних за певними критеріями творів одного чи кількох авторів.

7.3.9. Види неперіодичних видань

Монографія — це наукове книжкове видання, в якому описано пов­не дослідження однієї пробле­ми або теми, що належить одному чи декільком авторам.

Автореферат дисертації — це наукове видання у вигляді брошури, в якому автор подав реферат своєї дисертації і яке представляється на здобуття наукового ступеня.

Препринт — це наукове видання з матеріалами попереднього характеру, які публікуються до виходу у світ видання, в якому вони мають бути вміщені.

Тези доповідей (повідомлень) наукової конференції (з'їзду, симпозіуму) — це науковий неперіодичний збірник матеріалів попереднього характе­ру (анотацій, рефератів до­повідей чи повідомлень), опублі­кованих до початку конференції.

Матеріали конференції (з'їзду, симпозіуму) — це неперіодичний збірник підсумкових матеріалів конференції (доповідей, рекомендацій, рішень тощо).

Збірник наукових праць — це збірник матеріалів досліджень, виконаних у наукових установах, навчальних закладах чи товариствах.

Статут — це офіційне видання зведених правил, які регулюють принципи та порядок діяльності організації.

Інструкція — це офіційне чи нормативне виробничо-практичне видання правил регулювання виробничої та суспільної діяльності або користування виробами і/чи послугами.

Стандарт — це нормативне виробничо-практич­не видання з комплексом норм, правил та вимог щодо об'єкта стандартизації, встановлених та затверджених у відповідності з чинним законодавством. Стандарти ґрунтуються на узагальнених досягненнях науки, техніки практичного досвіду і спрямовані, на досягнення користі для суспільства.

Прейскурант — це нормативне виробничо-практич­не і/чи довідкове видання си­стематизованого переліку матері­алів, виробів, обладнання, вироб­ничих операцій, послуг із зазначенням витрат праці та цін, а інколи їхніх коротких характеристик.

Паспорт — це виробничо-практичне видання основних відомостей щодо устат­кування, приладів чи речей гос­подарського вжитку.

Посібник — це видання, призначене допомагати в практичній діяльності чи в ово­лодінні навчальною дисципліною.

Наочний посібник — це видання, зміст якого передається в основному, зображальними засобами.

Практичний посібник — це виробничо-практичне видання, призначене практичним праців­никам для оволодіння знаннями та навичками при виконанні будь-якої роботи, операції, процесу.

Навчальний посібник — це навчальне видання, що доповнює або частково (повністю) заміняє підручник та офіційно затверджене як таке.

Навчальний наочний по­сібник — це навчальне образотворче видання матеріалів для допомоги у вивченні, викладанні чи вихованні.

Навчально-методичиий посібник — це навчальне видання з методики викладання навчальної дисципліни (її розділу, частини) або з ме­тодики виховання.

Практичний порадник — це видання, розраховане на само­стійне оволодіння будь-якими ви­робничо-практичними навичками.

Підручник — це навчальне видання з системати­зованим викладом дисципліни (її розділу, частини), що відповідає навчальній програмі та офіційно затверджене як таке.

Хрестоматія — це навчальне видання літературно-художніх, історичних та інших творів чи уривків з них, які є об'єктом вивчення у навчальній дисципліні.

Методичні рекомендації (методичні вказівки) — це навчальне або виробничо-прак­тичне видання, яке пояснює певні теми, розділи або питання навчальної дисципліни, роду практичної діяльності, а також містить методику виконання окремих завдань, певного виду робіт та заходів.

Курс лекцій — це навчальне видання повного викладу тем навчальної дисципліни, визначених програмою.

Текст лекцій — це навчальне видання, в якому викладено матеріал певних розділів навчальної дисципліни.

Конспект лекцій — це навчальне видання стислого викладу курсу лекцій або окремих розділів навчальної дисципліни.

Навчальна програма — це навчальне видання, що визначає зміст, обсяг, а також порядок викладання певної навчальної дисципліни чи її розділу.

Практикум — це навчальне видання, в якому подано практичні завдання й вправи, що сприяють засвоєнню набутих знань, умінь і навичок.

Словник — це довідкове видання упорядкованого переліку мовних одиниць (слів, словосполучень, фраз, термінів, імен, знаків), доповнених відповідними довідковими даними.

Енциклопедія — це довідкове видання, в якому зведено докупи основні відомості з однієї чи всіх галузей знань і практичної діяльності, викладених у коротких статтях, розташованих за абеткою їхніх назв або в іншому систематизованому порядку. Розрізняють: універсальну (загальну), спеціалізовану (галузеву), регіональну (універсальну або спеціалізоваку) енциклопедії.

Енциклопедичний словник — це енциклопедія, статті якої викладені в стислій формі та розташовані за абеткою їхніх назв.

Мовний словник — це словник, в якому подано перелік мовних оди­ниць з їхніми характеристиками або перекладом іншою (іншими) мовою (мовами).

Тлумачний словник — це мовний словник, що пояснює значення слів певної мови, дає граматичну, стилістичну характе­ристики, приклади застосування та інші відомості.

Термінологічний словник — це словник термінів та визначень певної галузі знання.

Розмовник — це популярний чи мовний словник загальнопобутової лексики, фразеології, що служить посібником із спілкування.

Довідник — це довідкове видання прикладного характеру, побудоване за абеткою назв статей або в іншому систематизованому порядку. За цільовим призначенням розрізняють: науковий, громадсько-політичний, виробничо-практичний, навчальний, популярний, побутовий та інші довідники. За характером інформації можна виділити довідники: статистич­ний, біографічний, бібліографічний то­що.

Путівник — це довідкове чи рекламне видання відомостей щодо певного геогра­фічного пункту, культурно-освітної установи чи заходу. Ці матеріали розташовують у порядку, зручному для одержання необхідної інформації під час відвідан­ня чи огляду.

Проспект — це довідкове та/чи рекламне видання систематизованого переліку послуг, предметів або опису однієї речі, що призначені для випуску, продажу чи показу, а також видання з описом діяльності підприємства, організації чи установи.

Каталог — це нормативне виробничо-практичне, довідкове та/чи рекламне видання систематизованого переліку наявних речей і послуг. Розрізняють такі види каталогів: промисловий; номенклатурний; видавничий; каталог виставки; музейний тощо.

Альбом — це книжкове або комплектне аркушеве образотворче видання, що з пояснювальним текстом чи без нього.

Атлас — це альбом зображень різних об'єктів у формі карт, креслень, малюнків та ін., що пропонується читачам з метою навчання або практичного використання.

Афіша (оголошення) — це рекламне або довідкове аркушеве видання, яке містить інформацію про певні культурні заходи (події) та призначене для розклеювання.

Інформаційний листок — це реферативне неперіодичне видання, яке містить відомості про передовий виробничий досвід або науково-технічні досягнення.

Документально-художнє видання — це літературно-художнє видання, основою якого є документи, опис реальних подій або фактів діяльності історичної особи.

Науково-художнє видання — це літературно-художне видання, основою якого є опис наукових фактів та фактів з історії науки.

Альманах — це збірник літературно-художніх та\чи науково-популярних творів, об'єднаних за певною ознакою. Альманах може бути адресований як дорослим читачам, так і дітям. Альманах може бути періодичним, неперіодичним і продов­жуваним.

Антологія — це неперіодичний збірник вибраних літературно-художніх творів чи уривків з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]