Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OVS_070.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
206.34 Кб
Скачать

7.3.2. Види видань за аналітико-синтетичним опрацюванням інформації

Інформаційне видання — це видання систематизованих чи узагальнених відомостей відносно опублікованих чи неопублікованиx даних з першоджерел, випущене друком організаціями, що здійснюють науково-інформаційну діяльність. Інформаційні видання можуть бути неперіодичними, періодичними і продовжуваними.

Бібліографічне видання — це інформаційне видання упорядко­ваної сукупності бібліографічних записів.

Реферативне видання — це інформаційне видання сукупності бібліографічних записів, включно з рефератами. Реферат — це короткий виклад змісту документа чи його частини, що включає основні фактичні відомості та висновки, необхідні для початкового ознайомлення з докумен­том.

Оглядове видання — це інформаційне видання з публікацією одного чи декількох оглядів, які відображають підсумки аналізу та узагальнення відомостей з різних першоджерел.

Дайджест — це видання з публікаціями у вигляді добірки витягів із конкретного тексту, відібраних і згрупованих таким чином, щоб дати про нього загальне уявлення, чи добірки найцікавіших матеріалів, передрукованих з інших видань. Дайджести можуть бути неперіодичними, періодичними та продовжуваними. Інакше кажучи, дайджест — це оглядове видання, в якому подають найважливіші цитати з першоджерел.

7.3.3. Види видань за видами знаків

Текстове видання — це видання, більшу частину обсягу якого займає літерний, цифровий, ієрогліфічний, формульний чи змішаний текст. У текст можуть входити також спеціальні знаки. Текстові видання, в яких ви­користано декілька мов, називаються багатомовними.

Нотне видання — це видання, в якому музичний твір записано за допомогою нотних знаків.

Картографічне видання — це видання картографічного твору, в якому поверхня Землі або іншого об'єк­та представлена як проекція її (його) зобра­ження у певній системі координат і умовних позначень з розташованими на ній (ньому) об'єктами реального світу.

Образотворче видання — це видання живописних, графічних, скульптурних творів мистецтва, спеціальних чи художніх фотогра­фій, інших графічних робіт (креслень, діаграм, схем тощо).

Брайлівське видання1 — це текстове видання, в якому літери, цифри й формули позначено рельєфними точками.

7.3.4. Види видань за матеріальною конструкцією

Книжкове видання — це видання у вигляді блока скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу будь-якого формату в обкладинці чи оправі. Під аркушем друкованого матеріалу розуміють аркуш паперу (синтетичного замінника, картону, тка­нини), поверхня яких містить відбиток фрагменту проекту видання.

Журнальне видання — це видання у вигляді блока скріплених у корінці аркушів друкованого матеріалу встановленого фор­мату в обкладинці або оправі, яке видавничо пристосоване до спе­цифіки певного періодичного ви­дання. Встановлені формати — це прийняті для певного виду видання (газети, журналу) розміри, регламентовані нормативними документами.

Аркушеве видання — це видання у вигляді одного чи де­кількох аркушів друкованого ма­теріалу будь-якого формату без скріплення.

Газетне видання — це видання у вигляді одного чи декількох аркушів друкованого ма­теріалу встановленого формату, видавничо пристосоване до специфіки певного періодичного ви­дання. У випадках скріплення ар­кушів друкованого матеріалу використовують термін «газетно-журнальне видання».

Буклет — це видання у вигляді одного аркуша друкованого матеріалу, сфальцьованого будь-яким способом у два чи більше згинів.

Карткове видання — це видання у вигляді картки встановленого формату, надруковане на матеріалі підвищеної щільності.

Плакат — це видання у вигляді одного чи де­кількох аркушів друкованого ма­теріалу встановленого формату, надруковане з одного чи з обох боків аркуша й призначене для експонування.

Поштова картка — це карткове видання, надруковане з одного чи з обох боків.

Комплектне видання — це сукупність видань, зібраних до папки, футляра, бандеролі чи укладених в обкладинку.

Книжка-іграшка — це видання особливих конструктивних форм, призначене для розу­мового та естетичного розвитку дітей. Виокремлюють такі різновиди: книжка-іграшка, книжка-ширмочка, книжка-вертушка, книжка з ігровим задумом, книжка-панорама, книжка-витівка, книжка-фігура.

7.3.5. Види видань за обсягом

Книга — це книжкове видання обсягом понад 48 сторінок. В обсяг книги не входять аркуші форзаців, оправ та обкладинок.

Брошура — це книжкове видання обсягом від 4 до 48 сторінок. В обсяг брошури так само не входять аркуші форзаців, оправ та обкладинок.

Листівка — це аркушеве видання обсягом у 2 або 4 сторінки.

7.3.6. Види видань за складом основного тексту

Моновидання — це видання, що містить один твір.

Збірник — це видання, що містить більше одного (множину) творів. Залежно від періодичності розрізняють неперіодичний, періодич­ний та продовжуваний збірник. Збірниками є не тільки книжкові, а й газетні та журнальні видання.

7.3.7. Види видань за періодичністю

Неперіодичне видання — це видання, що виходить одноразово і не передба­чає свого продовження.

Серіальне видання — це видання, що виходить протягом часу, тривалість якого заздалегідь не визначена, як правило, нумерованими чи датованими випусками (томами) з постійною спільною назвою.

Періодичне видання — це видання, що виходить через певні проміжки часу, має заздалегідь визначену постійну щорічну кількість і назву нумерованих чи датованих, однотипно оформлених випусків, які не повторюються за змістом. За місцем випуску і сферою розповсюдження виокремлюють місцеві (у межах однієї області, міста, одного чи декількох районів, підприємства, установи, господарства або навчального закладу), регіональні (в тому числі автономної Республіки Крим) і загальнодержавні періодичні видання, а також такі, що розповсюджуються за кордоном.

Продовжуване видання (інша назва — видання, що продовжується) — це видання, що виходить через заздалегідь невизначені проміжки часу, в міру нагромадження матеріалу, нумерованими та/чи датованими випусками, неповторюваними за змістом, однотипно оформленими, зі спільною назвою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]