Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
T1-L2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
133.63 Кб
Скачать

Керівник фірми

1. Організаційна структура 2. Виробнича структура

1.1.

1.2

1.3

1.4

1.5

2.1

2.2

2.3

2.4

2.5

2.6

Функціональні Виробничі

підрозділи підрозділи

Підрозділи 1.1-1.5 виконують функції менеджменту. Наприклад:

-заступника керівника фірми з маркетингу;

-технічного директора;

-комерційного директора;

-заступника керівника по виробництву;

-заступника керівника по соціальним питанням.

Підрозділи 2.1-2.6 виконують функції виробництва або надання послуг, Це можуть бути виробничі цехи або відповідні відділи.

  • Ієрархічність системи - тобто кожна компонента системи може розглядатись як система (підсистема) більш глобальної системи. Ця властивість системи обов`язково повинна враховуватись при вивченні ефективності функціонування будь яких підрозділів фірми і фірми вцілому.

  • Множинність опису системи у зв`язку з її складністю і неможливістю пізнати усі її властивості.Система може бути описана функціональними або економіко-математичними моделями. При цьому показником математичної функції повинен бути показник верхнього рівня дерева показників, а аргументами показники нижнього рівня.

Наприклад. Ціна товару , як функція аргументів (якість товару, ресурсоємність, умови виробництва, стан конкурентного середовища і т.і.)

може бути описана наступним чином:

Ц= f (X1,X2…Xn; Y1,Y2,..Ym; Z1,Z2,..Zc; S1,S2,…Sk)

Кількість аргументів залежить від цілей моделювання, складності системи, обсягів або умов її реалізації, якості та кількості необхідної інформації, достовірності інформації.

  • Безперервність функціонування системи – система існує доки функціонує. Всі процеси у системі (соціально-економічні, політичні, технічні, екологічні і інші) безперервні і взаємообумовлені. Функціонування компонентів обумовлює функціонування системи. Джерелами еволюції соціально-економічних систем є6

а) протиріччя в різних сферах діяльності;

б) конкуренція;

в) множенність форм і методів функціонування;

г) єдність та боротьба протилежностей і т.і.

Фірми, які не аналізують і не прогнозують внутрішні і зовнішні джерела саморозвитку, терплять банкрутство. В промислово-розвинених країнах щорічно банкрутіє до 10% фірм.

  • Цілеспрямованість системи виявляється завдяки побудові дерева цілей її функціонування і розвитку. Поряд з економічними нормативами в состав цілей системи включаються соціальні і екологічні нормативи.

  • Адаптивність системи. Для підтримки системи в стані стійкої рівноваги вона повинна вміти адаптуватися к параметрам зовнішнього середовища і внутрішнім чинникам, котрі постійно змінюються.

  • Альтернативність шляхів функціонування і розвитку. При роботі в умовах невизначенності повинні розроблятися альтернативні шляхи досягнення цілей. Альтернативність шляхів функціонування і розвитку соціально-економічних систем визначається як об"єктивними, так і суб"єктивними чинниками .

  • Спадковість- характеризує закономірність передачі на певних етапах розвитку (еволюції) основних , найбільш вагомих ознак від старого покоління системи до нового.

  • Пріоритет якості. Практика показує, що виживають ті біологічні, технічні, соціально-економічні системи, які віддають перевагу якості: якості екосистеми, товарів, послуг, інфраструктури, життя і т.і. У провідних фірм є такий девіз - спочатку якість! Потім решта. Буде якість, буде прибуток.

  • Пріоритет інтересам системи вищого рівня перед інтересами системи нижчого рівня.

  • Надійність системи. Управління надійністю систем- важливий чинник підвищення ефективності їх функціонування.

Надійність фірми характеризується:

- безперебійністю функціонування при відмові одного з компонентів;

  • збереженням проектних значень параметрів у продовж запланованого періоду;

  • стійкістю фінансового стану фірми;

  • перспективністю соціально-економічної, технічної політики і місією фірми.

Надійність технічних систем зарактеризується:

  • безвідмовністю, довговічністю, ремонтопридатністю, збереженістю властивостей якості в продовж терміну функціонування.

Надійність біологічних систем визначається темпераментом, характером, вихованням, станом здоров"я, параметрами зовнішнього середовища.

  • Оптимальність сполучення централізованого і децентралізованого управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]