Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Praktichna.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
193.02 Кб
Скачать

26.Методика щодо виявлення комунікативно-організаторських здібностей (коз).

(КОС-1)

Комунікативні і організаторські здібності - стрижневі в професіях типу "людина - людина" (учитель, тренер, лікар, менеджер і т. п.). Ці здібності визначають характер міжособистісних відносин; без них не можна об'єднатися в колектив, створити навчальні, спортивні, виробничі та інші групи, привернути до себе людей, організувати і спрямувати їх діяльність. Дана методика корисна не тільки для діагностики особистісних якостей, а й для виявлення лідерів, організаторів, які можуть згуртувати колектив. Методика КОС-1 базується на принципі відображення та оцінки деяких особливостей поведінки в різних ситуаціях, знайомих з особистого досвіду. Для вивчення комунікативних здібностей включені 20 питань, які допомагають з'ясувати особливості поведінки: а) проявляєте Ви прагнення до спілкування, чи багато у Вас друзів, б) чи любите Ви знаходитися в колі друзів або віддаєте перевагу самотність; в) чи швидко звикаєте до нових людей , до нового колективу; г) наскільки швидко реагуєте на прохання друзів, знайомих; д) чи любите громадську роботу, виступаєте на зборах; е) чи легко Вам даються виступи в аудиторії і т. д. Вивчення організаторських здібностей також включає 20 питань, які допомагають оцінити такі особистісні якості: а) швидкість орієнтації в складних ситуаціях; б) винахідливість, ініціативність, наполегливість, вимогливість, в) схильність до організаторської діяльності; г) самостійність, самокритичність; д) витримку; е) ставлення до громадської роботи, товариськість і т. д. Інструкція Вам потрібно відповісти на всі 40 наведених далі питань. Вільно висловлюйте свою думку з кожного питання і відповідайте на них так: якщо Ваш відповідь на питання позитивна, то у відповідній клітці бланка для відповідей поставте поруч із ним знак "+", якщо від'ємний - знак "-". Для кількісної обробки даних використовують дешифратори, в яких проставлена ​​максимальна сума "ідеальних" відповідей, що відображають яскраво виражені комунікативні та організаторські здібності. Далі підраховується кількість співпадаючих з дешифратором відповідей по кожному розділу методики. Потім оцінка результатів. Та інтерпретація результатів. При інтерпретації отриманих даних слід пам'ятати, що вони лише констатують рівень розвитку комунікативних та організаторських здібностей в даний період розвитку особистості. І якщо результати тестування виявляться невисокими, це аж ніяк не означає, що цих здібностей у Вас немає потенційно. Просто не були створені умови для їх прояву і розвитку або у Вас самого не було нагальної потреби знайти відповідні вміння.

27. Методика виявлення психологічноїсумісності

Психологічна сумісність (ПС) передбачає таке поєднання особистих властивостей та якостей людей, яке сприяє успішному виконанню ними соціально-рольових функцій і професійних обов’язків в колективі.

Вона має виключне значення для спеціалістів, тому що їх діяльність в основному колективна (групова), з чітким розподілом функцій між виконавцями спільного завдання, і кожен з них доповнює іншого. ПС означає добру психологічну та соціальнуадаптацію людей одне до одного, що є передумовою та запорукоюефективної та безпечноїпрофесійноїдіяльності. Психологічнасумісністьчинесумісністьчленівгрупинайшвидше та найвідчутнішепроявляється в екстремальних та конфліктнихситуаціях. Знання ПС потрібні і в звичайнихситуаціях: для добору лідеріввгрупах (мікрогрупах), інтеграції та згуртованостіколективу. Особливоїзначимості ПС набуває при комплектуванніколективу з винятковоюзначимістю кожного члена групи для виконанняспільногозавдання, коли помилка одного спеціалістазагрожуєбезпецівсьогоколективу, складними та дужевідповідальнимизавданнями.

Комплектування колективу за принципом психологічної сумісності є найбільш ефективним засобом забезпечення оптимальних й персональних відносин й психологічного сприйняття спеціалістів у відповідності з метою та завданням їх діяльності.

Виявлення психологічної сумісності. На першому етапі проводиться оцінка потенційної сумісності шляхом вивчення особистих якостей за допомогою методик Кеттелла або Леонгарда-Смішека.На другому етапі проводиться оцінка актуальної психологічної сумісності за допомогою соціометричного методу, не раніше ніж через шість місяців після спільного навчання (роботи).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]