Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
iuk_otvety.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
269.05 Кб
Скачать

81. Закони про державність української мови та їх впровадження в життя (90 рр. 20 ст.)

непослідовність проведення цих заходів, розтягнутість у часі запровадження окремих їх положень, а також через відсутність належних механізмів контролю та відповідальності за виконанням, Закон про мови виявився недостатньо ефективним. Ситуація з прийняттям нового закону про мови визрівала поступово й уже в другій половині 90-х років XX ст. вона стала реальною. У державі виникла нагальна необхідність у розробленні та прийнятті нового Закону про мови, який би міг забезпечити реальне застосування державної мови як основного засобу спілкування в усіх сферах суспільного життя, а також утвердження її в освітніх державних закладах. У зв’язку з цим Комітети Верховної Ради й окремі депутати почали продукувати нові законопроекти про мови. Всього на розгляд парламенту було подано більше двадцяти законопроектів, присвячених мовній тематиці. За змістом і політичною спрямованістю їх було поділено на дві групи. До першої належать законопроекти, у яких послідовно відстоюється статус української мови як єдиної в державі. Авторами їх є, як правило, представники національно-демократичного політичного спрямування. До другої, головним змістом яких вважається необхідним надання російській мові статусу другої державної або офіційної, входять законопроекти прихильників “лівої” або лівоцентристської ідеологічної орієнтації.

Упровадження української мови як державної в навчально-виховний процес було розпочато із розпоряджень Мінвузу України, за вказівкою якого в усіх вищих закладах освіти було видано накази ректорів щодо виконання Закону “Про мови в Українській РСР”, а також розроблено програми організаційно-методичних заходів для переведення навчання на українську мову. Питання, пов’язані з організацією цього процесу, розглядалися на колегіях Мінвузу України, науково-практичних конференціях, семінарах, засіданнях навчально-методичних об’єднань та науково-методичних комісій Мінвузу України. Так, рішенням колегії від 26. 12. 90 р. було затверджено програму впровадження Закону “Про мови в Українській РСР”, у якій було конкретно окреслено основні організаційні заходи впровадження української мови в навчальний процес вищої школи України і передбачено розробку календарного графіка переведення вищих навчальних закладів на навчання українською мовою. Програмою також передбачалося створення у вузах кафедр української мови, літератури і культури, оформлення кабінетів українознавства, забезпечення навчальних закладів комп’ютерною технікою, навчальними, ігровими та іншими програмними засобами з українським алфавітом. Протягом 1991 – 2000 рр. при проведенні вузами наукових і науково-методичних конференцій почали використовувати українську мову як робочу, а також ввели її у діловодство.

82. Освітня та культурна політика Української незалежної держави.

Реформи були зорієнтовані на створення нової системи освіти в Україні, збереження й примноження здобутого в радянські часи досвіду та одночасно внесення суттєвих коректив у цілі, завдання й зміст освітянського процесу. Діяльність сучасної системи освіти України забезпечується цілою низкою освітніх нормативно-правових документів, серед яких основними є: Конституція України, Закон України "Про освіту", Закон України "Про загальну середню освіту", Закон України "Про мови в Українській РСР", Концепція середньої загальноосвітньої школи України, «Положення Міністерства освіти України "Про середній загальноосвітній навчально-виховний заклад", "Про експериментальний педагогічний майданчик" та ін У 1991 р. Верховна Рада ухвалила Закон України "Про освіту", що визначив школу як основу духовного та соціально-економічного розвитку держави й передбачив кардинальні зміни в її роботі.

Наприкінці 1992 р. на Першому з'їзді педагогічних працівників України була затверджена Державна національна програма "Освіта (Україна XXI століття)". Програму схвалили Уряд і Президент України. ЇЇ концептуальні засади передбачали кардинальну реконструкцію всієї системи освіти, починаючи з дошкільного виховання й закінчуючи підвищенням кваліфікації дипломованих спеціалістів. Стратегічними завданнями реформування змісту освіти в Україні Програма визначила:

- вироблення державних стандартів формування системи та обсягу знань, умінь, навичок творчої діяльності, інших якостей особистості на різних освітніх і кваліфікаційних рівнях;

- відбір і структурування навчально-виховного матеріалу на засадах диференціації та інтеграції;

- забезпечення альтернативних можливостей для здобуття освіти відповідно до індивідуальних потреб і здібностей;

- органічне поєднання в змісті освіти його загальноосвітньої й фахової складових відповідно до освітніх рівнів та особливостей регіонів України;

- вивчення української мови в усіх навчально-виховних закладах, утвердження її як мови функціонування загальноосвітньої, професійної та вищої школи;

Віхою на шляху реформування освіти в Україні став закон "Про загальну середню освіту", ухвалений Верховною Радою України 13 травня 1999 р.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]