Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наскрізна програма практики з дисципліни Менедж...doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
459.26 Кб
Скачать

1. Мета та завдання практики

Найважливішим засобом формування професійних навичок майбутніх фахівців є проходження практики.

Метою практики є:

- формування у студентів на базі знань, одержаних у вищому навчальному закладі, професійних умінь і навичок щодо прийняття самостійних рішень під час професійної діяльності в реальних ринкових

умовах;

- поглиблення та закріплення студентами теоретичних знань з фахових дисциплін;

- опанування студентами сучасних підходів та методик у визначені основних показників та напрямів діяльності підприємства;

- виховання потреби постійно поповнювати та вдосконалювати свої знання і творчо застосовувати їх в практичній діяльності.

Проходження практики має велике значення для підготовки майбутнього фахівця до трудової діяльності і є складовою частиною навчального процесу. Для її успішного проходження студенти повинні мати ґрунтовні теоретичні знання.

Завданням практики є закріплення, поширення та поглиблення теоретичних знань, що отримані студентами при вивченні спеціальних предметів, набуття навичок у професійній діяльності, вивчення діяльності підприємств та організацій, формування професійних якостей спеціаліста згідно з рівнем кваліфікації фахівця.

Навчальним планом Харківського торговельно-економічного інституту КНТЕУ для студентів галузі знань «Менеджмент і адміністрування» визначаються види практики (табл. 1).

Таблиця 1

Основні види практик за навчальним планом

Види практики

Курс

Семестр

Тривалість,

тижні

Навчальна практика (вступ до фаху)

1

1

1

Виробнича

практика

4

8

4

Виробнича

практика

5

9

4

Переддипломна практика

5

10

6

2. Організація та керівництво практикою

2.1 Вимоги до підприємств - баз практики

Для забезпечення практичної підготовки студентів вищий навчальний заклад встановлює різні форми співробітництва з організаціями, підприємствами, установами тощо, що створюють умови для реалізації програм практики студентів.

Базами проведення практики можуть бути підприємства (організації, установи), розташовані на території України або за її межами, що здійснюють різні види економічної діяльності, за умов забезпечення ними виконання у повному обсязі вимог, передбачених програмою практики та Положенням про практику.

Основні вимоги до підприємств різних форм власності та підпорядкування, що можуть бути базами практики вищих нвчальних закладів:

- наявність структурних складових, що відповідають напрямам, спеціальностям, спеціалізація, за якими здійснюється підготовка фахівців у навчальному закладі;

- наявність кваліфікованого персоналу, який може забезпечити належне керівництво практикою студентів;

- можливість надання студентам під час практики робочих місць;

- обов'язкове забезпечення безпечних умов праці;

- можливість забезпечення студентів-практикантів необхідною робочою документацією, що відображає діяльність різних підрозділів підприємства (організації, установи);

- можливість користування бібліотекою, лабораторіями, технічною та іншими документацією, необхідною для виконання програми практики;

- наявність сучасного спеціалізованого інформаційного та технологічного забезпечення;

- можливість (у разі потреби) забезпечення місця проживання студента-практиканта.

Визначення баз практики здійснюється випусковими кафедрами на основі прямих договорів із організаціями, підприємствами, установами, незалежно від їх організаційно-правових форм (додаток 1).

Студенти можуть самостійно обирати для себе бази практики за умови узгодження цього питання з кафедрою та наявності у підприємства належно оформленого паспорта підприємства (додаток 2).

Проходження практики в цьому випадку передбачає наявність оформлення договору про проведення практики студентів.

Розподіл студентів за об'єктами практики і призначення керівників здійснюється кафедрою менеджменту та маркетингу, погоджується з деканом та навчальною частиною і оформлюється наказом директора інституту. Після підписання цього наказу зміни з організаційних питань практики студентів не допускаються.