Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Наукова робота з курсу ДОРОБЛЕНО-ПЕРЕРОБЛЕНО.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
35.74 Кб
Скачать

Наукова робота з курсу : «Політологія»

Тема: «Нанотехнології в контексті релігійних поглядів»

Постановка проблеми: Бурхливий розвиток науково-технічного прогресу спричинив появу нового напряму розвитку науки, спрямованого на розробку нанотехнологій. Нанотехнології мають широке призначення в різних сферах суспільного життя, викликають бурхливу реакцію у суспільстві. Українська держава, попри статус світської держави, має тісний зв'язок з релігією. Переважна більшість населення України сповідують християнство, хоча існують ще багато інших конфесій. Нанотехнології пропонують до нашої уваги велику кількість нових об’єктів. В цій роботі розглянуто проблему розвитку нанотехнологій в контексті релігійних поглядів.

Актуальність теми: Сучасні досягнення нанотехнологій сприймаються суспільством не однобічно, бо церква має свої погляди щодо цього, які будуть розглянуті в даній роботі. Протистояння інтересів може спричинити соціальний дисбаланс в масштабах всього суспільства та викликати неповоротні процеси.

Мета дослідження: Метою даної роботи є з’ясування розбіжностей між сучасною наукою та релігією , обумовленості введення нанотехнологій через призму релігії та перспектив розвитку цих двох найвагоміших сфер суспільного життя: релігії та науки.

Об’єкт дослідження: нанотехнології сучасності, що вводяться в життя .

Зміст:

  1. Виклад основного матеріалу

    1. Сутність нанотехнологій, їхнє призначення

    2. Відношення релігії до розвитку нанотехнологій

    3. Перспективи розвитку нанотехнологій в контексті релігійного життя та наслідки їх введення.

  1. Висновки

  2. Перелік використаних джерел

Виклад основного матеріалу

  1. Сутність нанотехнологій, їхнє призначення

Нанотехнологіями  в широкому значенні слова прийнято називати міждисциплінарну область фундаментальної і прикладної науки, в якій вивчаються закономірності фізичних і хімічних систем протяжністю порядку декількох нанометрів або часток нанометра.

Нанотехнології знаходяться на передньому краю різноманітних наукових, економічних та соціальних напрямків розвитку. В даний час вже є дослідні зразки наноконтейнерів для прицільної доставки ліків до уражених органів і нановипромінювачів для знищення злоякісних пухлин; для створення матеріалів, необхідних при лікуванні опіків і ран; у стоматології; у косметології. Особливі надії на нанотехнології покладають фахівці у галузі електроніки і інформаційних технологій. Нанотехнології здатні також стабілізувати екологічну обстановку. Нові види промисловості не вироблятимуть відходів, що отруюють планету, а нанороботи зможуть знищувати наслідки старих забруднень. Крім того, нанотехнології нині використовуються для фільтрації води і інших рідин. Нанотехнології здатні здійснити революцію в сільському господарстві. Молекулярні роботи можуть виробляти їжу, замінивши сільськогосподарські рослини і тварин. Наприклад, теоретично можливо виробляти молоко прямо з трави, минаючи проміжну ланку — корову. Завдяки нанотехнологіям вченим вдається домогтися все кращого поглинання сонячної енергії.[2]

Нанотехнології мають найрізноманітніше застосування: косметика, автомобільні запчастини, медикаменти, упаковка їжі, спортивна екіпіровка, електроніка і т. ін. У них використовуються нові можливості управління фізичною матерією аж до атомного рівня. Приклад: ”вуглецеві нанотрубки”, діаметр яких становить біля одного нанометра (одна мільярдна частина метра). Людська волосина має ширину приблизно 100 000 нанометрів.

Нанотехнології – ефективні каталізатори в хімічній промисловості – альтернативні хімічні джерела струму; у мікро- та наноелектроніці – сенсорні пристрої, захисні покриття, робочі елементи комп'ютерної техніки й електронних приладів; у медицині – біосумісні імплантанти та новітні засоби доставки ліків та ін.

За впровадження їх у гірничій промисловості можливі такі результати: поява нових видів ресурсів і здешевлення процесів їх видобутку та переробки та можливість забезпечити процеси трансформації одного виду ресурсу в інші. Сучасні досягнення нанотехнологій у цій галузі – це перетворення деревини на кам'яне вугілля протягом короткого терміну (близько трьох днів), для чого у природних умовах потрібні мільйони років. А найбільше вражаюче майбутнє застосування нанотехнологій у видобувній гірничій промисловості – освоєння автоматичними фабриками ресурсів Місяця.

У сфері машинобудування та металургії нанотехнології також посядуть провідне місце за виробництва дешевих, легких і міцних наноматеріалів, які згодом витіснять більшість металів, устаткування, сталеливарної продукції.

Дослідження свідчать, що у цих сферах перевагу набувають сучасні нові технології, наприклад, вуглецеві нанотрубки, міцніші в кілька сотень разів і у десять разів легші та з вищою у тисячі разів електропровідністю, ніж сталь, яку випускають сталеливарні заводи. Проте ця нанопродукція поки що не набула поширення через високу ціну на нанотрубки: від 50 до 100 дол. США за 1 г, і низький рівень якості, що залежить від недостатніх обсягів фінансування. Однак у процесі розвитку нанотехнологій уже створені зразки промислового устаткування, що може виробляти високоякісні нанотрубки невисокої собівартості.

В умовах кризи широкою сферою застосування нанотехнологій є медицина. Вони сприяють розробці нових ліків, створенню нанопрепаратів і способів доставки лікарських засобів до осередку захворювання. Широкі перспективи для нанотехнологій відкриваються в галузі медичної техніки (розроблення засобів діагностики та проведення безболісних операцій, створення штучних органів). Із часом нанобіотехнології забезпечуватимуть можливості продовження людського життя та профілактики хвороб.

У сільському господарстві застосування нанопрепаратів із бактеріородопсином призвело до збільшення в кілька разів урожайності практично всіх культур із підвищенням їх стійкості до несприятливих погодних умов. Нанотехнології дають змогу цілеспрямовано змінювати рослини, прискорюючи дозрівання плодів, збільшувати їх кількість, калорійність тощо за гарантування безпеки споживання готової продукції. Ці досягнення дадуть змогу подолати голод у більшості країн світу, що особливо важливо в умовах світової кризи.

Таким чином, нанотехнології практично в усіх сферах і в різних галузях науки забезпечать точніші вимірювання (у кілька мільйонів разів) і дадуть змогу вивчати різні процеси на атомарно молекулярному рівні з реєстрацією найменших відхилень від норми.

Прогрес в області нанотехнологій викликав суспільний резонанс. Ставлення суспільства до нанотехнологій вивчалося європейської службою «Євробарометр» та багатьма іншими організаціями. Ряд дослідників вказують на те, що негативне ставлення до нанотехнологій може бути пов'язано з релігійністю, а також з-за побоювань, пов'язаних з токсичністю наноматеріалів.

Нанотехнології є багатобарвним та революційним явищем, яке слід досліджувати на глибокому рівні, проте в контексті даної теми розглянемо релігійний аспект досліджуваного явища.