Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ризики.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
32.41 Кб
Скачать

8. Юридичний ризик

Юридичний ризик - це ризик, який виникає через порушення або недотримання банком вимог законів, підзаконних нормативно-правових актів, угод, усталеної практики або етичних норм. Цей ризик може також виникати в ситуаціях, коли положення законо­давчих чи нормативних актів, що регламентують банківські про­дукти або діяльність клієнтів банків, є неоднозначними або неперевіреними чи взагалі не існують. Юридичний ризик змушує банки сплачувати штрафи, компенсації або уникати надання іпотечних кредитів

Різновидом юридичного ризику є титульний ризик, на який на­ражаються банки при довгостроковому іпотечному кредитуванні. Титульний ризик пов'язаний із встановленням права власності за­ставодавця на запропоноване в іпотеку нерухоме майно та вияв­ленням наявних обтяжень цього права.

9. Ризики емітентів іпотечних цінних паперів

При однорівневій моделі іпотечного ринку емітент іпотечних цінних паперів в особі банку наражається на ті ж ризики, що і первинний кредитор. При дворів­невій моделі частина ризиків, характерна для банків-кредиторів на первинному ринку, переноситься з банків на емітентів іпотечних цінних паперів. Від певних заходів емітента буде залежати ступінь його захищеності від ризиків. До таких заходів належать правильно проведений фінансовий леверідж (використання позичених коштів для інвестування) та визначення емісійної стратегії.

10. Ризики інвесторів

Власники цінних паперів несуть чотири основних види ризи­ків: кредитний ризик, ризик ліквідності, процентний ризик і юри­дичний ризик.

Кредитний ризик інвестора в іпотечні цінні папери за своєю суттю є аналогічним кредитному ризику банку, що видав іпотечний кредит. Однак, на відміну від банку, як первинного кредитора, інвестор, бере на себе ще і деяку частку кредитно­го ризику банку.

Спосіб захисту від кредитного ризику інвестора полягає в лікві­дації щодо іпотечних цінних паперів поняття «резервуару грошових коштів». Традиційно вважається, що банк відповідає за всіма своїми зобов'язаннями всіма своїми активами знеособлено.

Ризик ліквідності для інвестора в цінні папери полягає здебі­льшого у величині ліквідності ринку придбаного ним іпотечного цінного паперу. Решта ризиків, на які наражається інвестор іпотечних цінних паперів,- процентний та юридичний за своєю сутністю, виявом та методами зниження є абсолютно аналогічними відповідним ризи­кам банку.

11. Ризики позичальників

Позичальник, отримуючи кредит, змушений платити не тільки за користування кредитом, а й за ризики банку, що надав кредит.

Як і кредитор, позичальник наражається на кредитний та валют­ний ризики. Кредитний ризик проявляється в тому, що позичальник може частково або повністю втратити свою кредито- та платоспро­можність. Це може бути пов'язано з втратою працездатності, зміною складу сім'ї, обсягів та напряму діяльності тощо. Основним проявом впливу валютного ризику на позичальника є вплив на його кредито­спроможність.

Якщо позичальник бере участь у банківських програмах накопи­чення коштів для купівлі або будівництва житла, то для нього завжди існує ризик банкрутства банку, в якому розміщений його депозит.

. изку дієвих заходів, які форм страхових продуктів у найближчому майбутньомуаявність різного роду ризиків, з якими стикаються