Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Технологія_бродильних_виробництв_Конспект_2011.doc
Скачиваний:
230
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
3.83 Mб
Скачать

Запитання для самоперевірки до розділу 1

  1. Загальна характеристика аеробного і анаеробного бродіння.

  2. Які види бродіння найбільше застосовують у виробничій діяльності?

  3. Які мікроорганізми використовують в бродильних виробництвах?

  4. Назвіть основні групи бродильних виробництв та які з них відносяться до бродильної і мікробіологічної промисловості?

  5. Коротка характеристика виноробства.

  6. Коротка характеристика пивоваріння.

  7. Коротка характеристика виробництва етилового спирту.

  8. Що є предметом дисципліни «Технологія бродильних виробництв» та її місце в навчальному процесі?

  9. Що повинен знати студент внаслідок вивчення дисципліни «Технологія бродильних виробництв»?

  10. Що повинен уміти студент внаслідок вивчення дисципліни «Технологія бродильних виробництв»?

  11. Які навички повинен набути студент внаслідок вивчення дисципліни «Технологія бродильних виробництв»?

2. Сировина, основні та допоміжні матеріали бродильних виробництв

2.1. Вода та основні способи водопідготовки

Вода найбільш розповсюджена та важлива речовина на Землі. Загальні запаси води на планеті складають 1338000 км3.

Із цієї кількості 96,5 % приходиться на частку світового океану, 1,7 % – складають підземні води, 1,74 % - льодовики і постійні сніги.

Загальні запаси прісної води складають всього лише 2,53 % від загальних запасів. Люди зневажливо ставляться до води, не цінують її, а вода це мати життя, і вона заслуговує на нашу величезну пошану і любов, подяку за те, що дає нам життя.

Вода також є важливою сировиною для виробництва пива, безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, квасу, спирту, горілок, горілок особливих, та лікеро-горілчаних напоїв.

Вимоги до технологічної води, яка використовується в бродильній промисловості більші, ніж до питної води.

2.1.1.Хімічний склад та основні властивості води

Вода – найпоширеніша на перший погляд проста, але насправді складна і не до кінця вивчена сировина. Молекула води складається з двох атомів водню і атома кисню (найпростіша формула Н2О). Їй відповідає молекулярна маса 18.

Вода здатна створювати асоціативні молекули, вона є найбільш аномальною речовиною у природі. Тільки вода при звичайних температурах і тиску може знаходитися водночас у трьох агрегатних станах: газоподібному, рідкому і твердому.

Із усіх відомих в природі речовин вода має найбільш високу теплоту випаровування. Це означає, що після нагрівання води до кипіння, потрібно ще витратити значну кількість теплоти, щоб зруйнувати водневі зв’язки. Крім того, це забезпечує можливість використовувати теплоту, що виділяється під час конденсації вторинної або відпрацьованої пари в різних виробничих процесах.

Вода має найбільшу теплоємність порівняно з усіма твердими і рідинними речовинами, крім аміаку. У технологічних процесах ця властивість використовується як термостатичний ефект, тобто забезпечує здатність підтримувати температуру в апаратах у необхідних межах. Цьому сприяє і найвища теплопровідність води.

Вода серед усіх рідин, крім ртуті, має найбільший поверхневий натяг і найбільший рівень змочування.

Вода має найбільшу діелектричну проникність з усіх рідин, завдяки чому вона найбільш універсальний розчинник газів, рідин і твердих сполук. Вода при дії на неї магнітного поля набуває нових властивостей, при цьому, збільшується концентрація водневих іонів і поверхневий натяг. Магнітне поле впливає на швидкість і характер кристалоутворення розчинних у воді солей, зменшує утворення накипу в парових котлах, змінює температуру кипіння, ступінь в’язкості, збільшує швидкість зсідання суспензії і фільтрування та розчинність газів. Вода, оброблена магнітним полем, стимулює біологічні процеси у живих організмах.

Таким чином, існують реальні можливості модифікування структури води і направленого регулювання її властивостей фізико-хімічним впливом для вдосконалення та інтенсифікації технологічних процесів.

Завдяки своїй колосальній можливості розчинювати різноманітні речовини природна вода ніколи не буває хімічно чистою, а завжди являє собою сильно розбавлені розчини різних солей, деяких газів, які утримують у вигляді суспензії органічні і неорганічні речовини, а не рідко й мікроорганізми.

Чиста вода прозора й не має ні запаху, ні смаку, у тонкому шарі безбарвна, а в товстому має голубувато-зелений відтінок. Інші відтінки свідчать про наявність у ній різноманітних розчинених і завислих домішок, тобто поява відтінків кольору води свідчить про її забрудненість.

Залежно від кількості і співвідношення різноманітних іонів вода має певні властивості. Солі кальцію і магнію різних кислот зумовлюють, так звану, загальну жорсткість води, яка складається із тимчасової і постійної.

Тимчасова жорсткість зумовлена присутністю бікарбонатів кальцію і магнію. Під час кип`ятіння води тимчасова жорсткість майже повністю видаляється в наслідок розкладання бікарбонатів (карбонати випадають в осад):

Ca2++ 2HCO3= CaCO3 ↓ +H2O + CO2 (2.1) Mg2++2HCO3= MgCO3 ↓ + H2O + CO2 (2.2)

Постійна жорсткість зумовлена присутністю кальцію і магнію всіх інших кислот, крім вугільної.

Жорсткість води вимірюється в ммоль/дм3, за одиницю жорсткості приймається 20,04 мг іонів кальцію або 16,14 мг іонів магнію.

Залежно від загальної жорсткості воду поділяють на такі типи:

дуже м`яка – 0-15ммоль/дм3

м`яка – 1,5-3,0 ммоль/дм3

помірно жорстка – 3,0-6,0 ммоль/дм3

жорстка – 6,0-10,0 ммоль/дм3

дуже жорстка понад 10 ммоль/дм3

Хімічні сполуки які містяться в воді можуть негативно впливати на протікання технологічних процесів приготування пива, безалкогольних і слабоалкогольних напоїв, горілок. До таких хімічних сполук відносяться солі жорсткості та лужності, залізо, хлорид, сульфати та ін.