Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Соколовой.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
199.68 Кб
Скачать

2.3.4. Вступ

Розкриває сутність і стан наукової проблеми (задачі) та її значущість, підстави і вихідні дані для розробки теми, обгрунтування необхідності проведення дослідження. Вступ, як правило, складає 15-20% загального обсягу роботи. Він повинен мати певну структуру, обумовлену науковою логікою.

Актуальність теми. Шляхом критичного аналізу та порівняння з відомими розв'язаннями проблеми (наукової задачі) обґрунтовують актуальність та доцільність роботи. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне сутність проблеми та методологічні засади дослідження.

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення.

Предмет дослідження міститься у межах об'єкта.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження.

Мета та задачі дослідження.

Методи дослідження. У рукописі подається перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати їх треба не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

Матеріал дослідження.

Теоретичне значення одержаних результатів на етапі дослідження (для дипломної та магістерської роботи).

Практичне значення одержаних результатів. В роботі треба подати відомості про наукове використання результатів досліджень або рекомендації щодо їх використання, чи про практичне застосування одержаних результатів та рекомендації щодо їх використання.

Апробація роботи. Серед можливих варіантів може бути вказано: на впровадження матеріалів і висновків у навчальний процес, практику діяльності закладів освіти; на друкування фрагментів роботи в збірках наукових праць; на викладення основних положень на конференціях, засіданнях наукових гуртків тощо.

Структура роботи.

2.4. Характеристика роботи

2.4.1. Основна частина

Основна частина складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожний розділ починають з нової сторінки. Основному тексту кожного розділу може передувати передмова з коротким описом вибраного напрямку та обгрунтуванням застосованих методів досліджень. У кінці кожного розділу формулюються висновки із стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів, що дає змогу вивільнити загальні висновки від другорядних подробиць.

У розділах основної частини подається: огляд літератури за темою і вибір напрямків досліджень; виклад загальної методики і основних методів досліджень; експериментальна частина і методика досліджень; відомості про проведені теоретичні і (або) експериментальні дослідження; аналіз і узагальнення результатів досліджень. У теоретичній частині студент узагальнює та класифікує інформацію з проблеми, одержану в результаті опрацювання літератури, робить певні висновки, які спонукають до здійснення необхідних дослідницьких розвідок. Загальний обсяг огляду літератури не повинен перевищувати 30% обсягу основної частини курсової роботи. Бажано закінчити цей розділ коротким резюме стосовно необхідності проведення досліджень у даній галузі. Кожен розділ завершується висновками (приміром, ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 1).

В другому розділі, як правило, обґрунтовується вибір напрямку досліджень, наводяться методи вирішення задач і їх порівняльні оцінки. У наступних розділах з вичерпною повнотою викладаються результати власних досліджень автора з висвітленням того нового, що він вносить у розробку проблеми. Студент повинен давати оцінку повноти вирішення поставлених задач, оцінку достовірності одержаних результатів (характеристик, параметрів), їх порівняння з аналогічними результатами вітчизняних і зарубіжних праць, обгрунтування потреби додаткових досліджень, негативні результати, які обумовлюють необхідність припинення подальших досліджень. Виклад матеріалу підпорядковують одній провідній ідеї, чітко визначеній автором.